Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Pero Zubac Sre 6 Dec - 18:34 | |
| Odatle te poznajem Volio bih znati kako se drvece u tvom dvoristu ponasalo kad si se rodila, da li je vazduh bio gust i da li se spremala kisa. Mozda sam je bio mlado drvo u tvom vrtu, odatle te tako dobro poznajem. Mozda si se na mene pela i plodovima mojim lice i haljinu umrljala. Odatle te tako dobro poznajem. Mozda si mi prste sijekla i pravila male svirale, mozda si od mog lisca niske nizala i u sjeni mi se nad knjigu nadnosila, za dugih ljeta mladosti, odatle te tako dobro poznajem. |
| | | Gost Gost
| Orkanski visovi Moji su Orkanski Visovi ostali u zemlji Hercegovoj. Zapretana tajna. Utuljeno kandilo. Nikad okom, ni stopom više. Ni dečačkim ushitom u večeri. Orkani zla zavejali Za vremena ljubavi prekasno. Za smrti Prerano. |
| | | Gost Gost
| Moć slike Proziran dečak leta U jutra proletnja naš dom Obilazi. Dom je od reči satkan I laka košulja na letu Od reči je satkana. Reči su nečujne A ja mu hod vitak čujem. Ležim u seni zamišljenog stabla. I vrata na kući vidim I sag zelen vidim I korak tvoj zelen vidim Iz polja, Kroz okna otvorena širom. Dodirujem te okom Lako kao što te volim Jednostavno i ti mi Okrećeš osunčano lice. Grozdovi ptica u zraku, U lišće svira vetar, Radujem se moći da Ovu sliku zamislim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Pero Zubac Sre 6 Dec - 18:35 | |
| Ljeto u prozoru hotela Ruža Ako i ne bude zajutra ptica leta na prozoru bit’ će leto, ako mimoiđe kiša drveće pod našim balkonom, biti će kiša, ako ne uneseš vatru u moje zimne osame, biće vatra; pevaju na vodi dečaci, glas mujezina ih prati, deca se kroz vrt predevaju kao crne igle šutnje, kroz jezik koji te očekuje. |
| | | Gost Gost
| Ljuvena I Već kad je biti treba biti visok i čelo da ti bije u gradonošnjake i vetar da ti kroz prste protiče. Nauk je svakom memla u grkljanu a reč prečista da ističe. Koji se plaši nepobediv je i sunce mu je pod pazuhom. Iza brega je grad, tvoje me grlo iščekuje. |
| | | Gost Gost
| Ljuvena II Nama je svejedno živeti u dobru kao u grehu i jednako nam je mreti kad usudi pomor. Ali učiti ljubav sve teže je. Bilo bi dobro da je dan na izmaku i krotak da ti bude dodir reči i grlo visoko ukrošnjena ptica. Iznenada će zavetrit večer a polje je premalo da bi se mogli dotaknuti i sve što nam preostaje krin je tvoje dolame na polegloj travi. |
| | | Gost Gost
| Lakunoćna Zelenim, mladim rečima, kanim da te uspavljujem, dok se nehajno pripremaš da preskočiš potok noći s promišlju, radosnom, da jutro donosim u rukama. Tako đe godine minuti, hitro kao dečastvo. Moje reči gase svetiljke, utopljavaju te. I moja ruka usnula je već sretna na tvom licu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Pero Zubac Sre 6 Dec - 18:36 | |
| Kiša iz Evijana Kiša iz Evijana nerado prelazi na švajcarsku stranu. Donosim u džepovima bukete kapljica i noću ih prosipam s balkona. Potom siđem u noć i gacam po baricama, igram se, učim se izmišljanju. Da si tu već bi sve bilo toliko neuverljivo. Odveć je lepote. |
| | | Gost Gost
| Kad govorim o tebi Jedem podnevna pisma, pijem rečenice. Ljudima iz tvog sveta o tebi govorim. Reči o tebi bude pigmente, toliko sunca u njih unosim. Kada govorim o tebi onaj sam dečak na gimnazijalnoj priredbi koji deklamuje srcem koje se penje pod grlo. Gušim se od reči koje ne smem izgovoriti a želeo bih. Šta si mi i kako. |
| | | Gost Gost
| Kao glad detinja Čempres na Humu, tanak kao svirala, ni do ramena mi ne bi. Mlad kao mlado proleće. Zelen kao glad detinja. Čempres već je, slutim, visok kao uspomena na ljude koji su minuli a stajali su, svete li slike, uz mene dok sam se s njegovim mladim rastom odmeravao. Niko više od prijatelja iz te slike živ nije. A ja odlazim. On, vidim, nadrasta svojim tankim rastom visoko zlo koje se nad svetom ulicom zavičaja nadvilo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Pero Zubac Sre 6 Dec - 18:37 | |
| Kalemegdansko veče Pucala je zora kao kora Noć se s mukom predavala danu Grlio sam smrznutu Svetlanu Pokraj Save na Kalemegdanu. A sa vrha Nebojšine kule Drozd je pesmom budio grlicu Ja nabreko k’o topovsko đule Sva mi dugmad otpala na šlicu. A Svetlanu suncem obasjanu Od te muke spopanuli žmarci Pa mi tiho šapnula na uvo -Mače moje jedu mi se čvarci- Kasnije nas našli milicajci Od idile osta samo slika U stanici ostaše podaci Jedne kurve i jednog pesnika. |
| | | Gost Gost
| Košćela Ima stablo košćele u Mostaru koje pamtim i osećam da to drvo pamti mene. U snu umemo da razgovammo. Za leta, u seni krošnje, ja čujem pesme iz detinjstva a glas nije u meni. Ne znam šta drvo misli o meni jer mu ne razumem jezik. Kako razgovaramo? Moja draga zna jezik biljaka. Ono ponekad piše moje pesme. Ja slušam ljude koji sede pod stablom. Piju kafu. Iz leta u leto. Iz veka u vek. |
| | | Gost Gost
| Kad dođe čas Kad dođe čas, Bože, da se odmetnem, na drugu obalu, među svoje, pomozi, na čas, bar, da sretnem sve one što se susreta boje; šta ću im reći, šta prećutati, kakva će vest od mene da se sazna, da li im dolazim da se vratim ili kao opomena i kao kazna? Kad kucne ura da se krene, u nepostojanje, u duša vrt, učini ko da je došla po mene Lenka Dunđerska a ne smrt… |
| | | Gost Gost
| Jedino će ostati Tvoje će oko zaboraviti moj neodlučan korak i uho će zaboraviti moj neobuzdani smeh i usna će ti zaboraviti moj gorak usnotok reči i rame će ti zaboraviti moj nesiguran dlan samo će tvoja kosa upamtiti moju ruku koja se suprotstavlja zamišljenom vetru. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Pero Zubac Sre 6 Dec - 18:38 | |
| Drvo koje korača Ima drvo u gori u kojem spavam. Zveri šumske srce moje u stablu slušaju i odmeravaju vreme. Staze gorske zameću da im sat neko ne otkrije. Tvoga se glasa plaše kad s drugog brega zapevaš, primakneš li se drvo će zakoračati. |
| | | Gost Gost
| Blagajski derviši Mladi derviši iz Blagaja Viđeni jednom, s jeseni, u noći kada su se pitomo razmenjivale reči, gde li su sada? I Bog nad njima i u njima, koga sam osluhnuo, gde li je? I konjanici koji su s pesmom u brda kao u noć zamicali gde li su i pesma njihova peva li se još u krajevima koje i ova molitva pokušava u dušu zazvati. |
| | | Gost Gost
| Aleksa se vraća iz raja Od zvijezda satkan, iz beskraja, Aleksa se vraća iz raja. Ima li ikog, u čase sretne, s dobrom na licu, s dušom, da sretne? Hoće li iko, živ, mrtav, ko zna - na Starom mostu da ga prepozna? A voda žubori, mire jasmini, gle ono djevojče nalik Emini! Izašle lijepe Anke i Zore, s Neretvom neriječ da prozbore. Prolazi Aleksa sav od svjetlosti - a nikog svoga, Bože oprosti. Samo pazimo, ko sjene crne, nas nekolko da ne posrne. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Pero Zubac Čet 3 Maj - 10:45 | |
| Dok Sam Te Imao Jezik sam ptica razaznavao i tajne ptičije odgonetao biljke sam razumeo, i u noćima prepisivao razgovor trava,
tolike sam pesme ispisao prepisujući rukopis vetra uz more, u noći, u planini tolike nevoljnike saslušati umeo i činiti im male radosti bez napora, bez sebičnosti imalo,
tolike sam dobrote i plemenitosti umeo u druge utkati a da i preveć ostane u meni, san sam s radošću na oči nanosio i buđenju se kao drveće radovao dok sam te imao… |
| | | Gost Gost
| Gledam Te Gledam te. Ti si, a nisi. Ruke su tvoje. A nisu. Bar mi pismo napiši da vidim po rukopisu.
Gledam te. Sneg na kosi, i korak isti. Drag. I vetar pahulje nosi i zameće ti trag.
Gledam te. A sneg sipa. I sve te više znam. U sobi miriše lipa. Ponoć je. Opet sam. |
| | | Gost Gost
| Jedino Će Ostati Tvoje će oko zaboraviti moj neodlučan korak,
i uho će zaboraviti moj neobuzdani smeh,
i usna će ti zaboraviti moj gorak usnotok reči,
i rame će ti zaboraviti moj nesiguran dlan,
samo će tvoja kosa upamtiti moju ruku koja se suprotstavlja zamišljenom vetru. |
| | | Gost Gost
| Kad Dođe Čas Kad dođe čas, Bože, da se odmetnem, na drugu obalu, među svoje, pomozi, na čas, bar, da sretnem sve one što se susreta boje;
Šta ću im reći, šta prećutati, kakva će vest od mene da se sazna, da li im dolazim da se vratim, ili kao opomena i kao kazna?
Kad kucne ura da se krene, u nepostojanje, u duša vrt, učini ko da je došla po mene Lenka Dunđerska a ne smrt. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Pero Zubac Čet 3 Maj - 10:46 | |
| Ljudi U Našim Godinama Ljudi u našim godinama ulaze u ljubav oprezno, kao neplivači u plitku vodu, kao političari u kombinacije, iz čistog straha od ponovnog voljenja, iz nesigurnosti, a oni su zanate ljubavi već dobrano izučili i mogli bi biti od slatke pouke neiskusnima, no ostaće zavatreni a sigurni i uspravni na ulici, međ ljudima, samo će u hladnim noćima, sami i prepoznati odjednom, izaći na začuđen sneg i glasno zaplakati. |
| | | Gost Gost
| Moja Te Reč Dotakala Moja te reč dotakla u trenu kad si odlučila da ne veruješ nikome ko je odrastao i ko pokušava da te ukroti.
Kao ptica nevidljiva, kao žuti list koji te u šetnji presretne naglo i upozori na pad.
Jer jesen je. Jer sve je prolazno i sve se smenjuje.
Kao da gledaš veliku reku u predvečerje koja odnosi bele lađe, a iza svakog malenog osvetljenog prozora možda odlazi neko koga bi mogla zavoleti zauvek. |
| | | Gost Gost
| Mostarske Kiše U Mostaru sam voleo neku Svetlanu jedne jeseni, jao kad bih znao sa kim sada spava, ne bi joj glava, ne bi joj glava, jao kad bih znao ko je sada ljubi, ne bi mu zubi, ne bi mu zubi, jao kad bih znao ko to u meni bere kajsije još nedozrele.
Govorio sam joj ti si derište, ti si balavica, sve sam joj govorio. I plakala je na moje ruke, na moje reči, govorio sam joj ti si anđeo, ti si đavo, telo ti zdravo što se praviš svetica, a padale su svu noć neke modre kiše nad Mostarom.
Nije bilo sunca, nije bilo ptica, ničeg nije bilo. Pitala me je imam li brata, šta studiram, jesam li Hrvat, volim li Rilkea, sve me je pitala. Pitala me je da li bih mogao sa svakom tako sačuvaj Bože, da li je volim, tiho je pitala, a padale su nad Mostarom neke modre kiše, ona je bila raskošno bela u sobnoj tmini al' nije htela to da čini, nije htela il' nije smela, |
| | | Gost Gost
| Ne Bira Se Ljubav Ne bira se ljubav kao ni smrt.
Sve je u knjigama duboko pod morem zapisano.
Jezikom neznanim nama, nebesnim pismenima.
Niti se odupreti mozeš niti preskočiti dan.
Kao što ne možeš tuđi san usniti niti okom drugim videti.
Voleo bih da nisi ti ona koju u ovom času volim. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Pero Zubac | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 4 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 572 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 572 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?