|
|
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:16 | |
| Na jednom činovniku više i visoke stručne spreme radi stotine brižnih ljudi: mame, tate, tetke, lekari, učitelji, profesori, društveni javni radnici, psiholozi, vojska, radio i televizija. Svi se trude da od beslovesnog stvore odgovornog čoveka koji će veći deo svog života ostavljati kartonske kutije na određeno mesto. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:17 | |
| Svi koji su poverovali u moć znanja i nešto naučili, osetili su koliko su pogrešili. Ali se više nije imalo kud. Ono što su jednom naučili nisu mogli lako da zaborave. Posledice lakomislenog učenja pretrpeli su svi koji su učili: oni koji su samo osetili ukus znanja, a pogotovo oni koji su stekli najviše obrazovanje. Pored svih počasti koje mu se odaju, iskustvo je uzaludno i nepotrebno. Iskustvom se niko nikad nije mogao koristiti, čak ni ličnim. Iskustvo je staro i gorko, teško i crno. |
|
| |
Gost Gost
| Otuđena plemena žive u svom svemiru ubeđena da su ostaci velikih civilizacija i da je sve malo osim njih samih. Nigde čovek nije toliko malo kao pred šalterom i nigde mali ljudi nisu veći nego iza njega. |
|
| |
Gost Gost
| Naše Sveto pismo je Gorski vijenac. Delo koje ne stari i čije reči ne trule. Znati ga napamet i čuvati svako slovo, jedini je način da ne izgubimo sebe. |
|
| |
Gost Gost
| Mnogo je misli, pesama, slavopojki, hramova, podignuto u slavu znanja. Svaki bukvar počinje pesmicom: „Znanje je snaga, znanje je moć, učite deco dan i noć!“. Međutim, učite deco dan i noć – pa ćete videti kako ćete proć! |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:18 | |
| Voda U Cevima Voda u cevima što struij vodovodom čezne li za rekom i njenom slobodom?
A reke koje još teku ka moru čeznu li da se vrate ka izvoru?
I cvet što svoju semenku proslavi pati li što se sam u polju plavi?
A duvansko lišće koje sada puše vidi li u dimu trag zelene duše?
Sve što se nadmaši i što nešto posta čezne li što negde u senci ne osta? |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:18 | |
| Vera Pavladoljska Lukavica je htela da me nadlukavi punio se mesec u avgustu kao lokva ispaljivane pune duge preko jezera i glava na radilištima u rudnicima boksita ubeđivao sam nepoznate ljude u tvoje ime Vera Pavladoljska
Grešile su pijane ptice u prostoru prepelica je kljunom gore okretala svest je mrčala među liticama gonjen točilima kršima i gubom do grla u živom blatu mislio sam koliko si me volela Vera Pavladoljska
Mrak je u mraku sjao kao životinja grom u lancima čamio za brdima molio sam za sluh fizičkih radnika divio se njihovom surovom apetitu zaklinjao jednog gluvonemog mladića da izgovori tvoje ime Vera Pavladoljska
Ceo dan u nebu izgoreo mesec pod lažnim imenom leči svoj pepeo |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:19 | |
| Udvaranje U Kolašinu Volite li jake mladiće devojčice gravirane snage slanim suncem sa srcem u kolu struje koji mogu da neutrališu električne šokove sa radioktivnim očima i mozgom
Mladiće ružnoga lica sa mnogo belega po telu koji nisu belezi već kapisle sa alkoholom u mišićima koji nije alkohol i nije nijedno piće
Mladiće koji vide ono što su čuli znaju nacrtati ukus mesa zvezde ne znaju kad lažu ne umeju da spavaju nespretni se svojim mesom naslađuju njihove ruke zrače njihova nespretnost zvuči grizu se iznutra a mogu ako to hoćete da izvedu za vas jedan sportski program leteći iks minuta kroz vazduh i kroz pamet ne pomičući se s mesta u noći koja obećano sunce očekuje
Mladiće koji nemaju sluha ali zato naglas ćute onog što unutra peva sa rvnim zrncima koja svrbe i golicaju i venama do vrha napunjenim dinamitom |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:21 | |
| Suza Na Pučini I
Nestajem u podne kad ona gubi senku o saće od crnog mleka u ušima sva prašina neba nedostojna njenog pudera ona mi daje otrova u poljupcu
Ta kurva to slatko đubre koje volim ali ne smem da priznam jer će me ostaviti o zvezdo proslavljena na račun noći o moje lice oprano suzama
Orao koji propada niz provaliju u vazduhu pre zemlje neće ništa dodirnuti duboke su svi stvari dok padaju kao ptica koja putuje kroz kamen
Ljubi dok pogledaš srcu dok te izda dok izučiš školu koju citiram o ružni snovi gde se sastajem sa biljem u dvoličnosti se čuva pravo lice
II
Ko tebe zavoli taj će zakasniti da se na vreme leči i da se ponovo rodi ti koja mi se privikavaš kao plivaču voda razjedajući rane gorkom solju
Ogromni materijali za jednu pesmu taj nered u snu preveliki za moju glavu jedan ludak tvrdi da te više voli zemlja će se okretati dok padnemo u nesvest
Jezik siromašan pred njenim očima moje metafore kao njene ogrlice i minđuše u njenom uvu od sedefa žar ludaka iskorišćen kao gorivo u raketama
O crni dane osvetljen snegovima kao ulovljen na svoju krv patim o crna ptico namenjena nebesima umesto duše umesto formule
Napisani slavuji prevrtljivi i dvolični rade insekti kao zveri u mraku dok se liftom spuštam u njeno crce i moja krv slazi na mraz ispod nule III
Biljke se guraju da prodru na vazduh uzalud je čupam iz duboke senke jedno drvo mi daje transfuziju krvi i uši gore kao dva plamena
Šumo gde ću stići odjeke svoga glasa pljušte ptice kojima se umivam nezdrav plamen se povija u srcu dušo zagađena pogrešnim lečenjem
Slavuj se u srcu lomi kao suza dok ja slavim svojim nedostacima i cvet okreće vreme naopako bojim se da je sanjam dok je gledam
Raspada se zvezda ta rana vazduha i namesto nje se pojavljuje rupa ona se prolepšava da bi mi prkosila slična belom drvetu u vodi
Vodo duboka kao netalenti jedan živac drži higijenu u poeziji staze u parkovima imitiraju puteve i reč nas uzgred odvodi u budućnost IV
Ono što preko noći preduzimam kada me pre pisanja svrbe prsti kao ptica nepobeđena pepelom krst na grobu se suprostavlja vetru
Kad zajedno s vodom isparavaju zvezde i rane hladi alkohol koji vetri mogu biti profesor svojim dušmanima koji noćas strepe da nešto ne napišem
Rđaju meridijani u bistrim vodama i kao zlatni konci pucaju u ledu moja krv se bavi zabranjenim poslom dok zvezde tamu lažno predstavljaju
O dragi ljudi u njenom životu ostaće zakopani u mojim ustima moje kameno srce u zemlji kao dukat odoleće vlazi i ljubavnoj infekciji
Nesrećne ptice se leče visinama o zlato što iznutra prolepšavaš zemlju dok razvode struju iz moje ljubavi što je meni rekla kao da je zakopala Jer šta sam ja u njenom životu ona je pročitala moju tamu kao bukvar dok goni svoju senku oko sveta i moja krv crta ono što napišem
V
Voda pod zemljom ključa kao staklo to kopile ostavljeno na ciči ako prebrodi opasnost biće darovito jer ne spava seme pod zimu posejano
Jednom će se trijumfalno vratiti pod zemlju da priča mrtvacima šta je čulo o novim lekovima protiv umiranja ljubavna konfuzijo sa svačim u vezi
Kada se iscrpe ljubav iz jezika kada se srce otkine kao suza kada se sunce strese sa drveća njena lepota će postideti svet
Zaklan od ptice ležim u svojoj glavi svete lepo savetovan nepogodama i olujama o uši izrasle na mom srcu koji vetar puni pokislim zverima Ogromni propeler se okreće u glavi dozvolite i mrtvom da je gledam moji tužni dani su u njoj zadržani o lasto elegantna kao rečenica
Nići će trava iz naše postelje steno zasejana sa krvnim slikama kad sam na svoje ruke ljubomoran ja prožderem stenu, ona zovne policiju. |
|
| |
Gost Gost
| Sonet Orfeju gorki gori tvoja frula pokreće predele pepela i pića u sedam rupa grob sedam vlašića svira kroz uštap slavu mog rasula.
Vrt crnog cveća pod pepelom cveta žestoka ustoka tamni jug ispira u tuđini tugi grob mog oca svira u zarazne trave iza celog sveta
O Bože me večeras u polju kada odsvira moju gorku bolju i pepeo me ispuni do lica
pogodio metak lutalica što od iskona bez zvuka i puta za nekim čelom po Srbiji luta |
|
| |
Gost Gost
| Otkad Glavu Pomolih Iz Majke Otkad glavu promolih iz majke ga se samo sklanjam od bezumne hajke.
Umesto da sam na dugačkom štapu otud prvo isturio kapu
I dok potroše uk ispamećenja odlagao muku svog rođenja.
(Da nisam gologlav i goloruk bio još bih se u majci ko u rovu krio.
A moj štap i kapa od veka do veka stigli bi u ruke poslednjeg čoveka.) |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:22 | |
| Na Strašnoj Vatri Na strašnoj se vatri tvoj Bećković peče, obale mu se baciše u vodu, u njegovu glavu sručilo se veče, on te voli, i tako izgubi slobodu.
Ne pominje te, ali misli na te, kao što klupe ćutke za drvećem pate. Mlad je i čini se da mu se još glava negde iz utrobe majke odmotava!
On moli ludaka da ga savetuje, on se zverima i vodi ispoveda, on od kamena mudrost pozajmljuje, kleknuo bi na zemlju, ali mu se ne da!
On te treba i žudi kao gluvonemi - reč što mu se srcem potuca i mota, kad ga ućutkaju i kada zanemi, tvoje oči biće usred njegog života. |
|
| |
Gost Gost
| Mala Vera Jedino još rade telepatske veze jedino još stižu pisma bez adrese jedino je nisam učio da pati jedino joj moje mane nedostaju
Njeno lice je snimak njenog srca njen ukus sam zauvek otrovao njeno srce drži sveću dok ja pišem u mene uviru stene kao vode
Moj grob je avion srušen u prašumi jači sam od nje jer sam mrtav čemu me ona uči videće se ako se ponovo jednog dana rodim
Moje srce je njen mikrofon neka zver trune i svetli u visini posle nje dišem kao posle kiše i izdvajam nešto drugo iz vazduha
Ja sam slao u školu njene uši ja sam joj davao časove iz očaja ja živim da bih objasnio našu vezu ako ona postoji nemam šta da kažem
Ona je lepa kao umiveni rudar |
|
| |
Gost Gost
| Lažne Mi Puteve Lažne mi puteve pod noge poturaju. Lažne mi reči u usta guraju. Pun mi je život, laži pune uši. Do grla u strašnoj laži što me guši.
Sve što je moje lažni prizvuk ima. Sve što je moje ko da je od dima. Laž je podržana lažnim svedocima. I istina nigde nikog ne zanima.
Kako da izdvojim laž iz tog što dišem. Kako da ne lažem u tome što pišem. Kad me lažima kao pticu pune: Ko i druge laži moja glava trune. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:23 | |
| Kada Sam Je Drugi Put Video Kad sam je drugi put video rekao sam: Eno Moje Poezije kako prelazi ulicu.
Obećala je da će doći ako bude lepo vreme.
Brinuo sam o vremenu, pisao svim meteorološkim stanicama Svim poštarima svim pesnicima a naročito sebi Da se kiše zadrže u zabačenim krajevima.
Bojao sam se da preko noći ne izbije rat, jer na svašta su spremni oni koji hoće da ometu naš sastanak, sastanak na koji već kasni čitavu moju mladost.
Te noći sam nekoliko vekova strepeo za tu ženu tu ženu sa dve senke, od kojih je jedna mračnija i nosi moje ime. Sad se čitav grad okreće za Mojom Poezijom koju sam davno sreo na ulici i pitao: Gospođice, osećam se kao stvar koju ste izgubili da nisam možda ispao iz vaše tašne?
Ja sam njen lični pesnik kao što ona ima i lične ljubavnike. Volim je više no što mogu da izdržim, više od mojih raširenih ruku, mojih ljubavnih ruku punih žara punih magneta i ludila. |
|
| |
Gost Gost
| Kad Sam Je Prvi Put Video Radnici koji nikada nisu videli more kad je sretnu misle da je dan lepši no inače ta žena taj gigant ta država u državi kad sam je prvi put video rekao sam: Eto kako treba da izgleda prestonica jedne zemlje koja ostaje bez svetla kad ona sklopi oči.
Jedina nevina žena koja rađa decu ta djevuška visoka kao podzemna železnica i lepa kao da uopšte ne postoji njenu sobu su razneli mirisi Ona se šminkala i češljala i to je sve što je uradila za poeziju.
Zakleo sam se da ću prećutati njenu prošlost jer ja sam rođen sa mnogo više prljavština no što ih je ona imala u životu.
Već nema u srpskom jeziku reči na koje se mogu osloniti sa kojim bih poredio njene oči i onda mirno spavao ima jedna zemlja velika kao njena trepavica ta neosvojiva Rusija koju je ipak lakše osvojiti od njenog poljupca koji mi je poslala telefonom zapalilo mi se uvo na pošti jednoga drugoga grada to famozno to zeleno to gorko uvo koje je dugo stajalo kao antena na jednoj radio-stanici otkidao sam ga i duboko u zemlju zakopava |
|
| |
Gost Gost
| Kad Dođeš U Bilo Koji Grad Kad dođeš u bilo koji grad a u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno kad dođeš vrlo kasno u bilo koji grad ako taj grad slučajno bude Valjevo gde sam i ja došao doći ćeš putem kojim si morao doći koji pre tebe nije postojao nego se s tobom rodio da ideš svojim putem i sretneš onu koju moraš sresti na putu kojim moraš ići koja je bila tvoj život i pre nego što si je sreo i znao da postoji i ona i grad u koji si došao.
Kad dođeš u bilo koji grad odakle bilo iz Veljeg Dubokog ili Kolašina ili niotkud sasvim svejedno kad odeš od svoje kuće bilo kuda samo da što pre odeš i dođeš u bilo koji grad recimo u Valjevo kad god da dođeš |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:24 | |
| Kad Bih Znao Kad bih znao da bih se ponosno držao na robijama i pred sudovima žario bih, palio, i sve izdržao i svemu se odupro golim udovima!
Kad bih znao da bih sto ispod stopala sam ćušnuo i sam omču izmakao: Večnosti bi se moja duša dokopala i moj dželat bi za mnom zaplakao!
Al' bojim se da bih počeo da molim da plačem, klečim i sve da izdajem, da bih sačuvao samo život goli, na sve da pljunem, na sve da pristajem |
|
| |
Gost Gost
| Dva Sveta I uskoro ćemo, taj dan doći mora, uputiti molbe upravi zatvora —
Da nas liše straha, slobode i zime i na robiju tešku da nas prime!
A kad nas u lance bace i povežu, neka svet izgubi sramnu ravnotežu!
I od dva sveta što svet ovaj čine, nek svet robijaša bude svet većine!
A čuvari nek nas, iz straha, il srama, jedne noći mole da budu sa nama! |
|
| |
Gost Gost
| Bojim Se Da Ću Živeti Još Dugo Bojim se da ću živeti još dugo, a ne čekam ništa ni Novo ni Drugo.
Druga je muka i nova sramota što sad imam i višak života.
I strah da ću se ponovo rađati, a kraj se bruke večno odgađati.
Kao da zemlja nije dovoljno okrugla, nikako da se na taj strah ogugla. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:25 | |
| Matija Bećković, srpski pisac i pesnik.
Otac Matije Bećkovića, Vuk Bećković bio je oficir Jugoslovenske kraljevske vojske. Kapitulacijom kraljevske vojske 1941. godine, da bi izbegao zarobljeništvo odlazi na očevo imanje u Velje Duboko u Rovcima u Crnu Goru. Čitavo vreme rata, ostaje u Rovcima, te se pred kraj rata sa jedinicama četničkih odreda povlači prema Austriji, nakon čega mu se gubi trag. Po nekim podacima ubijen je na području današnje Slovenije u okolini Brežica.
Matija Bećković osnovnu školu završava u selu Velje Duboko, zatim gimnaziju u Kolašinu i Slavonskom Brodu, a višu gimnaziju sa maturom u Valjevu, gde je živeo kod teke. Po završetku gimnazije upisao se na Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu na grupu za jugoslovensku i opštu književnost, i od tada živi u Beogradu. Iz braka sa Verom Pavladoljskom - kojoj je posvetio više pesama - dobio je dve ćerke bliznakinje - Ljudmilu i Olju 1964 godine.
Matija Bećković se bavio novinarstvom radeći najviše u Ježu i Ježevim izdanjima (Čik, Zum, Čik pogodi – gde je bio i zaposlen). Sarađivao je na Televiziji Beograd, u vreme kada je urednik dečijeg programa bio Dušan Radović. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 4 Sep - 10:25 | |
| voju prvu pesmu štampao je kao gimnazijalac 1957. godine u Mladoj kulturi. Od 1957. godine do danas objavio je više desetina pesama, poema, beseda, zapisa, studija. Prozni i poetski tekstovi Matije Bećkovića priređivani su za pozorište i izvođeni na domaćim i stranim scenama. U Narodnom pozorištu izvedena je Međa Vuka Manitoga u dramatizaciji Borislava Mihailovića Mihiza, potom monodrame Petra Božovića Reče mi jedan čoek i Sonje Jauković Ne znaš ti njig. Već jedanaest godina, krajem decembra, u Zvezdara teatru održava se pesničko veče Matije Bećkovića, čiji prihod se prilaže u humanitarne svrhe.
Za svoju poeziju Matija Bećković je dobio mnoge nagrade, među kojima su: Oktobarska, Sedmojulska, Prosvetina, Nolitova, Bigzova, Plaketa Narodnog pozorišta, Zmajeva nagrada, Disovo proleće...
Povodom 70 godina života i 50 godina književnog rada Matija Bećković odlikovan je ordenom Svetog Save. Za dopisnog člana SANU izabran je 1983. godine, a za redovnog 1991. Bio je veliki kritičar i protivnik režima Slobodana Miloševića devedesetih godina, protiv koga je učestvovao na mnogim mitinzima. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Pon 7 Jan - 18:10 | |
| Матија Бећковић о недостатку стида Уважени академик и писац Матија Бећковић на Твитеру је веома активан у последње време. Тамо пише одломке из својих књига или афоризме и критику друштва.
Он сматра да се данас све изопачило, те тако поручује:
– Најстрашнија болест данашњице је недостатак стида. Ако се још можеш постидети, значи да си Човек.
(Извор: Пиплметар) |
|
| |
Lilith Master
Poruka : 8935
Učlanjen : 12.07.2017
| Naslov: Re: Matija Bećković Pon 11 Feb - 20:01 | |
| Ne mogu da zaspim A ni da se probudim Jedino tebe nema A samo ti postojiš.
Više je biti pesma Nego pesnik A biti ti Više je od oboje. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Pet 12 Jul - 10:14 | |
| A ona živi nepoznata među ljudima Odmara se od tebe i od svog imena Ali ma gde živela i ma ko bila Znaćeš da je to ona I da ne može biti niko drugi Jer nikog drugog na tvom svetu nema. |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Matija Bećković | |
| |
|
| |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar