Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
zjovan29
Poruka : 2503
Godina : 63
Učlanjen : 18.09.2011
Raspoloženje : nikad bolje
| Naslov: Re: Matija Bećković Sub 24 Sep - 17:26 | |
| |
| | | zjovan29
| Naslov: Re: Matija Bećković Sub 24 Sep - 17:27 | |
| |
| | | zjovan29
| Naslov: Re: Matija Bećković Sub 24 Sep - 17:30 | |
| |
| | | zjovan29
| Naslov: Re: Matija Bećković Sub 24 Sep - 17:33 | |
| |
| | | Shadow ADMIN
Poruka : 97443
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : Samo
| Naslov: Re: Matija Bećković Pon 26 Dec - 21:32 | |
| Маленькая Верочка - Matija Beckovic
Jedino još rade telepatske veze Jedino još stižu pisma bez adrese Jedino je nisam učio da pati Jedino joj moje mane nedostaju
Njeno lice je snimak njenog srca Njen ukus sam zauvek otrovao Njeno srce drži sveću dok ja pišem U mene uviru stene kao vode
Moj grob je avion srušen u prašumi Jači sam od nje jer sam mrtav Čemu me ona uči videće se Ako se ponovo jednog dana rodim
Moje srce je njen mikrofon Neka zver trune i svetli u visini Posle nje dišem kao posle kiše I izdvajam nešto drugo iz vazduha
Ja sam slao u školu njene uši Ja sam joj davao časove iz očaja Ja živim da bih objasnio našu vezu Ako ona postoji nemam šta da kažem
Ona je lepa kao umiveni rudar Ona sa mnom vara svoje ljubavnike Zbog nje su radnici subotom u novim odelima
Više od svega čist vazduh joj liči Ona kaže mojoj zvezdi: blago tebi Izrezujem njene oči iz ničega Ona misli da je varam kada dišem
Trovao sam se njenim mesom kao bakrom Ona spava kao da ume da se budi I najgušće šume čita kao vodu O visoka ptico gde doseže moja misao Šta li sam crtao majci u utrobi
Kako se skuplja pod noktima zima I jezik smeta da kažem šta hoću Povraćam kamenje i pijem mastilo I padam pod svojim srcem posle svega Grom se u vodu odronjava, gospodjice
Pripalite mi na čelu cigaru Vesti su u dubokoj vodi zakasnile Zvezda se u sluhu topi kao sapun Neko bilje me na telefon zove Otkad nosim grumen soli mesto srca
O ptico najdalja tačko u potiljku Tom čudu od deteta sa srcem od slame Ne sećam se više šta sam obećao Da ću stvoriti od trideset slova
Moje uši davno u svemir odoše Sad se lepe za njih kao za promrzlo gvožđe Ptice što se vole i traže u jeziku
Grafički radnici složite moju dušu kao svoju Pripitajte vrapce o našoj ljubavi Poezija čeka da nestane od mastila Pa da se javi neometana i slobodna
Sunce je jedini živi svedok svih vremena Nečista dušo sa sobom u neslozi Stradale su i malo veće ptice Dok je vreme ovu školu izučilo
Ona me sada crta po sećanju Ona čeka pismo koje su ukrali Ona nema pojma od čega se živi Kad odem pod zemlju sve ću joj priznati
Kad ona reč uzme biće i kraj sveta Namesto snega padaće pepeo Rasejan ću ući u istoriju Zaboravljajući i dobar dan da kažem. |
| | | wild filly ADMIN
Poruka : 85778
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : uvek extra
| Naslov: Re: Matija Bećković Čet 9 Feb - 9:40 | |
| Đe reče Japan
Matija Bećković
Đe reče Japan Ja ne trpim kad drugi priča Zamaram se kad ćutim Poštenije je da ti to kažem Nego da pričaš A da te ne slušam Da te gledam u oči Kao da te slušam A da te ne čujem Nego punim usta I smišljam šta ću reći Čim ispregneš jezik I poturiš priču.
Barem meni ne treba zboriti Kako to ne valja I kako bi trebalo pametnije Ponekad i drugog čuti Koliko bi bilo bolje Da sam drukčiji Bilo bi bolje za drugoga Ali za mene ne bi Svak misli šta je za njega bolje Jedino bih mogao slušati Kad bih mogao nekako Sam ispred sebe stati I sam sebi pričati sve ispočetka.
Ne svidjam se ja ni sebi Meni je to najmanje milo To me i zbunjuje Niko to ne mrzi koliko ja Meni to najteže pada Tu sam ja najviše oštećen Ali zar da čekam dok oštete priču Da je ni Bog ne može popraviti.
I kad nešto pitam Odgovor me ne zanima Činim se čuo a ne čujem Znam šta bih čuo Ne tiče me se šta ko misli Nego šta ja mislim Ne znam šta ja znam To jedino ne znam Ali šta misle i znaju drugi Znam koliko oni.
Da ti nešto kažem Pre nego što počnem govoriti Rado bih te slušao Nema zbora Samo kad bih mogao Da imam kad I da sam bez jezika I da mi nije poznato Pre nego što počneš I šta bi rekao i kako bi završio Ali i kad ćutim ja govorim u sebi A ono što kažem glasno Samo je krnjatak od toga Zato mi je lakše da kulučim i krampam Nego da slušam Puna jezika i prepunjenih obraza.
Ćuti barem ti Zlatoust si kad ćutiš Fin si dok ne progovoriš Greota je da govoriš Kad ti ćutanje nije teret Drugo sam ja Ja govorim od nevolje Da me jezik ne udavi Ne dam da mi kidišu na jezik I da me razjeziče A neću ni ja dugo Pa pričaj kad odem.
Po godinu sam sebe nagovarao Da nekoga saslušam Baš da vidim šta će reći Ali čini mi se nije ni zinuo Palac me prestigne I počne migati po čarapi I ne mogu mu ništa Ja hoću a palac neće Gledam ga i borim se s palcem Sav sam pod uzbunom Smeškam se ali ne onome što priča Nego nečemu drugom Bojim se videće s kim se borim A znam Bog me gleda I mislim palac je pametniji Nećeš ga slušati ako si čoek.
I kad slušam Trudim se da ne slušam I kad se s nekim saglasim Ljutim se na sebe I što sam slušao I što sam se saglasio.
Duša mi je da kažem naopako Stidim se da govorim pravilno I neću da me popravljaju Znam da se tako ne kaže Ali ako kažem onako kako se ne kaže To nije ono što hoću da kažem.
Pričaju a ništa ne govore Čim jednu izgovore moraju za njom A ne znaju koja im je sledeća Ni kud im koja ide Otme im se jezik pa čeketaju Jedno počnu a drugo ne završe Sve tetiljancije i pobrkotine Zaglave se ko voda u grliću Krkljaju kao prevrnuta boca. Niko nikoga i ne sluša To su priče Ne čuju sebe a ne drugoga Nego ljudi lažu Za neke laži je šteta što su laži Ali ja da lažem neću.
Tobož slušam pletipriču Pletipričalica A da ih pitaš šta je ko rekao Ni jedan ne bi znao Svako bi pričao svoju priču Ovo svak zna a samo ja priznajem Niko me ne goni nego ja hoću.
Niko samnom ne može Neće to niko da trpi Svi su me ostavili Ne volim nikoga A najmanje sebe Usko mi je pod nebom A kamoli u prsima Nemam nikog sem sebe A sebe sam najželjeniji Ne ume niko da me čuje A jedva sebe slušam Sam sam sebi dosadio Jedan se bio našao Kao ovo ti I izdržao što ne bi niko I kupio me s tim Ali i on je tu skroz zavapijo Ne mogu više I iskoračio preko vrata Preko kojih ćeš iskoračiti i ti.
Niko mi ne dolazi Niti ja kome idem Pojednoga uvatim Kao ovo tebe I pričam mu dok ne uteče A ond pričam sam sa sobom Pobijem tojagu predase Pa se na nju izdirem Rečima se zamajavam Na jezik se dočekujem Da se živ čujem Do ćutne minute A sve pričam ne bih li se setio Onoga što sam zaboravio.
Ako ćemo pošteno Ni s kim i ne pričam Sem sam sa sobom Kad imam u sebe poverenja Ne mogu bez nikoga Ništa ni reći ni znati Malo ko može bez ikoga Ni drvo bez drveta Ni čoek bez čoeka Ali poneko može Ka bor osamnik E to drvo je junak I čoek je čoek Ako može sam.
Nešto bih te pitao Da mi pravo kažeš Ali ti ćeš reći Hoću ako znadem I ako je za kazivanje Kao da bih te ja pitao Ono što ne znaš I što nije za kazivanje Pa što da te pitam Kad znam šta bi rekao.
A ti znaš da ja znam Šta ti znaš i šta ne znaš I šta je za kazivanje a šta nije I da hoćeš da pričaš pričao bi Ne bi čekao da te ja pitam Zato ću ja sve sam ispričati A ti slušaj i nemoj me prekidati Samo ladi usta i klimni glavom Je li sve onako kako sam rekao Jesam li šta izostavio i oštetio Pa ako jesam pričaću iznovce.
Sve hoću da ti kažem A uvek zaboravim Uzgred budi rečeno Ne kažem ja tebi ništa Nego gledam u tebe Ne u tebe nego u tvom pravcu Pa se čini da tebi pričam A ja ne pričam nikome Nego pričam svoju priču A gde god gledam Vidim ono o čemu mislim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 15 Maj - 11:23 | |
| KAD BI TI OTIŠLA IZ OVOG GRADA
Kad bi ti otišla iz ovoga grada Kome bih levu ruku prebacio preko ramena A desnom pokazivao obronke dalekih brda i rekao: "Priroda je puna mojih pogleda na svet". S kim bih zastao pred raspuklim orahom govoreći: "U ovom orahu možda raste moj sanduk Kad sam bio dete njegovo je stablo posađeno". Zbog koga bih prekinuo ove reèi i rekao nešto radosno, Mada ne znam šta bih sve mogao da kažem Na osnovu cele šume i drugih elemenata! S kime bih se vraćao u grad ponosan kao u mojim pesmama. Kome bih govorio o sajdžiji koji živi u zemlji I o mom srednjem uhu koje je gusto kao šećer. S kime bih podigao glavu prema besputnim nebesima, Kome bih pokazivao kozje staze među zvezdama. Čiji bi zubi zvonili kao promrzla jabuka u pšeničnoj plevi S kime bih pomenuo: tajge, sneg na Etni, ljude po tamnicama. Bela ptica na snegu, plastu snega u vodi, Kome bih rekao kako mi se čini Da u reci Ararat ključa kamenje I ko bi me zbog toga voleo? Danas svi znaju da sam na tebe mislio kad sam rekao: "Ona kaže balkonu da ga voli I balkon se sruši u tom času". Poštari bi širom sveta raznosili jedno isto pismo Dok zver skupog krzna drema u glupoj toploti na Tibetu I bilo kakav mesec prelazi preko smetova. S kime bih dugo u noći govorio protiv svakoga I ko bi me zbog toga voleo? Kad bi ti otišla iz ovoga grada, Govorio bih uzalud: Moje reči se ne bi ni na koga odnosile.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 15 Maj - 11:26 | |
| VOLIM TE…
Između dva uporednika dok provirujem glavu
Između dve žiške u slepoočnicama
U pauzama dok radnici piju čađvo mleko
I prašnjavi maslačak lepi se za plućna krila
Dok crpem med iz jezika i sipam u tvoje uši
Između dva daleka poređenja
Volim te.
Brodovi se ljuljaju kao poljupci
I sloj vazduha se na lepe senke cepa
U mašineriji noći
Moje srce je slično kompresoru
Naklonjenu svemu što nema veze samnom
Dok pokušavam nestati u poljupcu
Volim te.
Rudnici kamene soli u mom srcu
Zora lomi suđe od porculana
Kad si sa mnom znam da si na drugom mestu
Postaću prašina ako voliš prašinu
Ti koja me tuđim imenom zoveš
Volim te.
Dolazi proleće i jednu pravu damu
Niko ne može zamisliti bez pudlice
Stavi mi ogrlicu oko vrata i vodi me
Ja ne znam put - krijem se u tvojoj senci
Ja sam tvoja senka i noć je moje carstvo
Svet me izgubi, ali ti me dobi
Volim te.
Što vide slepi ne vide zaljubljeni
Pokvareni anđele; o, sneže u avgustu
Moje su ruke ostale oko tebe kao obruč
Ljubomoran na vazdušni pritisak i vodu
Ljubavnu vodu koja gori dok se kupaš
Odavno već svojim očima ne verujem
Volim te. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 15 Maj - 11:27 | |
| DVA SVETA
I uskoro ćemo, taj dan doći mora,
uputiti molbe upravi zatvora -
da nas liše straha, slobode i zime
i na robiju tešku da nas prime!
A kad nas u lance bace i povežu,
neka svet izgubi sramnu ravnotežu!
I od dva sveta svet ovaj čine,
nek` svet robijaša bude svet većine!
A čuvari nek` nas, iz straha il` srama, jene noći mole da budu sa nama!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 15 Maj - 11:28 | |
| "....Ako jednom stavis na gramofon moje srce, cuces ono sto sam izmislio samo da bih tebi rekao: "Mozak svih biljki,mozak svakog drveta nalazi se u zemlji. Da li je tamo ve i mozak covecanstva?" Javno izgovaram recenice kojima sam te osvojio, govoreci o drugim stvarima govorio sam o tebi, pucajuci u plafon izjavljivao sam da te volim i sve sto sam lepo rekao o drugima tebi je namenjeno, dok sam s'tobom govorio telefonom moja krv je tekla zicom do tvojih usana i telefonska mreza se pretvarala u krvotok, kao sto se bolest pismom prenosi iz drzave u drzavu, kao sto stotine koza ubijenoh zivotinja cine tvoju bundu, kao sto je u mojoj glavi prostor manji od ovog izvan nje, tako je i u mojoj utrobi sapeto nesto vece od mene, JA ,sin zenin,kceri covekova,tebi sam ovako govorio: "Ako eksplozijan provetri utrobu zemlje izletece iz nje kamenje vece od nase planete, oko bivse zemlje ostace kao kavez nagoreli meridijani, kao konstrukcije porusenih hangara, kao kosturi konja na nekoj visoravni." ...Neka mi bude zabranjeno da te volim hocu da ispastam, hocu da pokazem sta mogu uciniti za tebe, neka mi na ledja natovare betonsku kuglu, hocu da zamenjujem betonskog roba na ulazu u tvoju kucu, hocu da ispastam!
Dizem primitivnu luku kao sto sneg grmi i dimi se u klancima. Da si muskarac imao bih najboljeg prijatelja! Neka se izvrne sav svet i na levak sruci u tebe, neka nice drvece koje niko nije posadio, neka se niko ne pridrzava svojih oblika i granica, neka tresnje,neka jabuke ne budu okrugle nego kakve god i koliko god hoce, neka se slonovi uvuku u misje rupe! Neka moju dusu grubo istovare na prvom djubristu, neka najjaci glasovi sruse sve plafone, neka se nebesa otarase snega i kise, neka sve ostane cisto i slobodno, neka samo moji prsti budu prljavi od dodira i neka se proglasi ludakom svako ko pomisli da te vise voli!!!" |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 15 Maj - 11:31 | |
| KAD SAM JE PRVI PUT VIDEO
Radnici koji nikada nisu videli more Kad je sretnu misle da je dan lepši no inače Ta žena taj gigant, ta država u daržavi Kad sam je prvi put video rekao sam: "Eto kako treba da izgleda prestonica jedne zemlje Koja ostaje bez svetla kad ona sklopi oči." Jedina nevina žena koja rađa decu Ta djevuška visoka kao podzemna železnica I lepa kao da uopšte ne postoji. Njenu sobu su razneli mirisi. Ona se šminkala i češljala I to je sve što je uradila za poeziju. Zakleo sam se da ću prećutati njenu prošlost Jer ja sam rođen sa mnogo više prljavština No što ih je ona imala u životu. Već nema u srpskom jeziku reči na koje se mogu osloniti Sa kojima bih poredio njene oèi i onda mirno spavao Ima jedna zemlja velika kao njena trepavica Ta neosvojiva Rusija koju je ipak lakše osvojiti. Od njenog poljupca koji mi je poslala telefonom Zapalilo mi se uvo na posti jednoga drugoga grada To famozno to zeleno to gorko uvo Koje je dugo stajalo kao antena na jednoj radio-stanici. Otkidao sam ga i duboko u zemlju zakopavao Ali nije prestalo da me poziva na telefon Svojom telepatskom azbukom svojim visećim mostovima. Na mome srcu kao na gramofonskoj ploči Snimila je sve što je rekla u životu Njene korake, njen smeh i njen kašalj Njena duga šaputanja sa ljudima koje ne poznajem. Gradove u kojima živimo vezuju naša pisma. Ja ne znam za drugo nebo sem njenog kišobrana. Kad me ona voli ne znam od čega živim Ne jedem, zaboravljam da dišem i vrlo često umirem. Visoko u nebu setim se da ne umem leteti Prođem glavom kroz zid i vidim da sam pogrešio Tad zviznem nogom mesec iznad grada I trčeći obilazim mesto gde ćemo imati sastanak za nekoliko dana. Njen najgori ćak gutač ljubavnog plamena sa injem u ušima Tumačim svojoj krvi njeno preteško gradivo. Pun otpadaka kao golfska struja Silazim niz stepenice u zemlju I jedini ne znam za svoju tragediju Taj svirepi podtekst naše ljubavi. O suzo na jastuku Uspomeno na pilota koji nikada nije sleteo Izgubljen u vazduhu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 15 Maj - 11:37 | |
| KAD SAM JE DRUGI PUT VIDEO
Kad sam je drugi put video rekao sam: "Eno Moje Poezije kako prelazi ulicu." Obećala je da će doći ako bude lepo vreme Brinuo sam o vremenu pisao svim meteorološkim stanicama Svim poštarima svim pesnicima, a naročito sebi Da se kiše zadrže u zabačenim krajevima. Bojao sam se da preko noći ne izbije rat Jer na svašta su spremni oni koji hoće da ometu naš sastanak Sastanak na koji već kasni čitavu moju mladost. Te noći sam nekoliko vekova strepeo za tu ženu tu ženu sa dve senke Od kojih je jedna mraènija i nosi moje ime Sad se čitav grad okreće za Mojom Poezijom Koju sam davno sreo na ulici i pitao: Gospođice, osećam se kao stvar koju ste izgubili Da nisam možda ispao iz vaše tašne. Ja sam njen lični pesnik kao što ona ima i ične ljubavnike Volim je više no što mogu da izdržim Više od mojih raširenih ruku Mojih ljubavnih ruku punih žara punih magneta i ludila Moj snu kao asfalt izbušen njenim štiklama Noći za mene sve duža bačena izmeðu nas Ona mi celu krv nesrećnom ljubavlju zamenjuje Moje su usi pune njenog karmina Te providne, te hladne uši to slatko u njima Kad se kao prozori zamagle od njenog daha. Kako je ona putovala pomerao se i centar sveta Pomerala se njena soba koja ne izlazi iz moje glave Sumo vremena šumo, ničega ljubavna šumo Još ne prestaje da me boli uvo Koje mi je pre rođenja otkinuo Van Gog To uvo što krvari putujući u ljubavnim kovertama. U staklenu zoru palu u prašinu Plivao sam što dalje ka pustim mestima da bih slobodno jaukao Ptico nataložena u grudima što ti ponestaje vazduha Radnice po podne na tuđem balkonu Već dvadeset godina moj pokojni otac ne popravlja telefon Već dvadeset godina on je mrtav bez ikakvih isprava O, koliko ćemo užasno biti razdvojeni i paralelni O, koliko ćemo biti sami u svojim grobovima Još oko nje oblećem kao noćni leptir oko sveće I visoke prozore spuštam pred njene noge Moje srce me drži u zatvoru i vodi pred njenu kuću Gde su spuštene zavese nad mojom ljubavlju Ta žena puna malih časovnika sa očima u mojoj glavi Taj anđeo isprljan suncem, list vode, list vazduha Ljubomorne zveri oru zemlju i same se zakopavaju O, sunce nađeno među otpacima Zuje uporednici kao telegrafske žice Prevrću se golubovi kao beli plakati u vazduhu I mrtve ih krila godinama zadržavaju u visinama Kao što mene njena obećanja zadržavaju u životu. O, siroče u srcu što ti brišem suze Moja nesrećna ljubavi razmeno đubreta Stidim se dok je ljubim kao da sam sve to izmislio Kuca ništavilo na svim prozorima Sve je dignuto u vazduh Samo se još nesrećni pesnici kurvinski bave nadom. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 22 Maj - 22:06 | |
| Ti si moja, ipak
Ti si cesta slika moje zalosne ljubavi Ti si moja samoca u kojoj smo prisutni oboje Ti si moja Sinagoga ogradjena zicom Ti si moja narocito u ovo doba pogotovu sada Ti si moj razgovor koji se u pocetku odnosio na nesto drugo Ti si moj Pablo Pikaso i njegova ljubav prema nepojamnom Ti si moja igra koja pocinje kamencicima Ti si moja Sahara sa jednim cvetom pa cak i bez njega Ti si moja devojka o kojoj ti nisam govorio Ti si moj plemic koji je nekada ziveo na Kavkazu neki Vsvold Ti si mojih nekoliko godina od one noci Ti si moja zena – ponocni voz sa jednim putnikom Zelezara u kamenom dobu – tы моя русская земля Jedina zena koju menjam svakog dana I pravi smisao toliko hvaljenih sloboda Ti si moj heroj koji se postideo i ipak pocinio izdajstvo Ti si moja ljubav slavnih ljudi Ti si moja junacka ljubav kako sam vec rekao Ti si moja obecanja koja nikada nisu nista znacila Ti si moja ljubav iako sam bez nje kao sto je poznato Ti si moja, ipak Tako je bilo oduvek i uzalud sam se bunio i sramotio oboje Ti si jedna stvar koju je volela jedna zena Ti si jedna zena koliko i svaka druga Ti si moja uprkos poznatim istinama To su bedni podaci kojima raspolazem To su sva dela moje izvitoperene ljubavi To sam sve mogao lepse reći ali nema razloga Ionako samo nagadjam i pretpostavljam Ti si moja bolest bolescu izlecena Ti si moje dete ti nista ne razumes I ja doslovno moram reci da te volim |
| | | Gost Gost
| Ako jednom stavis na gramofon moje srce, Cuces ono sto sam izmislio samo da bih tebi rekao: "Mozak svih biljaka, mozak svakog drveta nalazi se u zamlji, Da li je tamo vec i mozak covecanstva?" Javno iznosim recenice kojima sam te osvojio, Govoreci o drugim stvarima govorio sam o tebi, Pucajuci u plafon izjavljivao sam da te volim I sve sto sam lepo rekao o drugima tebi je namenjeno, Dok sam s tobom govorio telefonom Moja krv je tekla zicom do tvojih usta I telefonska mreza se pretvarala u krvotok, Kao sto se bolest pismom prenosi iz drzave u drzavu, Kao sto stotine koza ubijenih zivotinja cine tvoju bundu, Kao sto je u mojoj glavi prostor manji od ovog izvan nje, Tako je i u mojoj utrobi sapeto nesto vece od mene. Ja, sin zenin, kceri covekova, tebi sam ovako govorio: "Ako eksplozija provetri utrobu zemlje Izletece iz nje kamenje vece od nase planete, Oko bivse zemlje ostace kao kavez nagoreli meridijani, Kao konstrukcije porusenih hangara, Kao kosturi konja na nekoj visoravni. " Neka mi bude zabranjeno da te volim, Hocu da ispastam, hocu da pokazem sta mogu da ucinim za tebe. Neka mi na ledja natovare betonsku kuglu, Hocu da zamenjujem gipsanog roba na ulazu u tvoju kucu! Neka postari odbiju da ti uruce moja pisma, Neka mi bude zabranjena upotreba javnog saobracaja i telefona. Sve sto je receno o buducnosti, Da je receno o tebi, bilo bi istinito i ne bi propalo. Da je uzidano u tebe ono sto je uzidano u hramove, Sve to ne bi bilo besmisleno. Ono sto se govori tudjim zenama ja sam govorio tebi, Iz punih pluca pod slemom i pod punom ratnom spremom, Jer nista ne zasluzuje himne i toliku patetiku osim ljubavi Zato sto me volis ja volim sve ostalo, I nikome ne zelim zlo. Moja ljubavi, digla si me toliko visoko Da i kad bih pao - do zemlje bi se naziveo! Dizem primitivnu buku kao sto sneg grmi i dimi se u klancima, Da si muskarac imao bih najboljeg druga! Neka se izvrne sav svet i na levak sruci u tebe, Neka nice drvece koje niko nije posadio. Neka se niko ne pridrzava svojih oblika i granica, Neka tresnje, neka jabuke ne budu okrugle, Nego kakve god i kolike god hoce, Neka se slonovi uvuku u misje rupe! Neka moju dusu grubo istovare na prvom djubristu, Neka najjaci glasovi sruse sve plafone, Neka se nebesa otarase snega i kise, Neka sve ostane cisto i slobodno, Neka samo moji prsti budu prljavi od mastila, I neka se proglasi ludakom Svako ko pomisli da te vise voli!
|
| | | Gost Gost
| POEZIJU VISE NIKO NECE PISATI
Poeziju više niko neće pisati Opevani predmeti napustiće pesme Nezadovoljni kako su do sada tumačeni i prepevavani.
Sve što je bilo predmet poezije Ustaće protiv nje i njenog kukavičluka! Stvari će same izražavati nešto od onoga što se nisu usudili pesnici. More – stara lektira pesnika zauvek će napustiti poeziju I vratiti se svome grobu u kome je odraslo. Zalazak sunca izblamiran u pesmama, Zvezdano nebo dovedeno do kiča, Dići će ruke od poezije! Ruže insistiraju na svojoj boji I neće pristati na prevrtljivost pesnika. Reč sloboda će pobeći iz poezije i vratiti se svome značenju Pesnici neće imati jezika na kome bi pevali. Između poezije i pesnika neće biti nikoga I pesme će tada napasti pesnike, Tražeči od njih da ispune obećanja. Pesnici će pokušati da izmaknu ispred onog što su rekli, Ali će ih stići ono što su izmišljali i predviđali. Poezija će tražiti njihove živote Da bi njene metafore bile istinite i potvrđene. U novim generacijama: Niko po tu cenu neće hteti da bude pesnik, A pesnik se ne može biti drukčije u tolikoj laži. Budući pesnici radiće pametnije poslove. Slobodni ćovek neće pristati da piše pesme Da bi zbog toga bio pesnik, A pesnik se ne može biti drukčije. Drvo, dojučerašnji simbol u poeziji, Zapevaće na trgu o svojoj mračnoj prošlosti I niko neće moći da ga zameni Jer zna o sebi bolje od ikoga! Pravi pesnici će biti protiv poezije, A pravi pesnici svuda u svetu misle istu misao. Zbog ugleda u očima pravih pesnika, Poeziju više niko neće pisati. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Sub 26 Maj - 22:15 | |
| Slamka
U onoj noci s petka na subotu Sudnjega casa u tvome zivotu Cistaja djevo i najredji cvetu Poslednje sto si ti od mene cula Bilo je:"Volim te, Najvise na svetu!"
Ali na cemu bi onaj sto ne ume Vise ziveti odrzao sebe Da mu usnama sto se ne dvoume Ne dodade slamku I rec: "I ja tebe!"
|
| | | Samotnjak Super Član
Poruka : 662
Učlanjen : 20.06.2012
| Naslov: Re: Matija Bećković Sub 23 Jun - 15:23 | |
| "Iskustvo nam savetuje da se treba bojati, da treba biti oprezan, da ne treba verovati. Iskustvo nas uči da ne grešimo, da ne ponavljamo ono gde su drugi već stradali. Svetu, međutim ne mogu pomoći oni koji su načisto sa životom. Svetu ne treb...aju oni koji su ostali bez zabluda i snova. Oni kojima je sve jasno, očigledno, poznato i verovatno. Svetu pomažu mladi i neiskusni, oni koji ne veruju ni u čije iskustvo. Oni koji ne priznaju argumente. Oni koji ne veruju da se istorija ponavlja. Oni koji se ne plaše da pogreše. Oni koji su gluvi za činjenice, slepi za očigledne stvari, puni iluzija, zabluda, snova, ideala, spremni za najveće podvige i žrtve. Beznadežan slučaj ne može biti heroj. Čovek bez nade i nije pravi čovek. On je kompromitovao sve ideale i ciljeve. Da su na svetu samo takvi, život bi se zaustavio. Spas čovečanstva je u tome što se ljudi raduju bez iskustva i što u iskustvo ne veruju. Verovati u iskustvo znači biti očajnik bez ijednog razloga za život. Životu su potrebni oni koji bi poludeli kada bi sve znali. Oni koji bi se poubijali kada bi svega bili svesni. Niko nikome nije ništa dokazao. Svako mora da pređe svoj put i potroši svoju meru iluzija. Niko ne nastavlja ničiju nesreću. Svako živi svoj život. Ničija starost nije nečija mladost. Ničije iskustvo nije nečiji zakon!"
|
| | | Dinka
Poruka : 29514
Godina : 40
Učlanjen : 26.09.2011
| Naslov: Re: Matija Bećković Uto 2 Jul - 8:51 | |
| Kad bi ti otisla iz ovoga grada Kome bih levu ruku prebacio preko ramena A desnom pokazivao obronke dalekih brda i rekao: "Priroda je puna mojih pogleda na svet". S kim bih zastao pred raspuklim orahom govoreci: "U ovom orahu mozda raste moj sanduk Kad sam bio dete njegovo je stablo posadjeno". Zbog koga bih prekinuo ove reci i rekao nesto radosno, Mada ne znam sta bih sve mogao da kazem Na osnovu cele sume i drugih elemenata! S kime bih se vracao u grad ponosan kao u mojim pesmama. Kome bih govorio o sajdziji koji zivi u zemlji I o mom srednjem uhu koje je gusto kao secer. S kime bih podigao glavu prema besputnim nebesima, Kome bih pokazivao kozje staze medju zvezdama. Ciji bi zubi zvonili kao promrzla jabuka u psenicnoj plevi S kime bih pomenuo: tajge, sneg na Etni, ljude po tamnicama. Bela ptica na snegu, plastu snega u vodi, Kome bih rekao kako mi se cini Da u reci Ararat kljuca kamenje I ko bi me zbog toga voleo? Danas svi znaju da sam na tebe mislio kad sam rekao: "Ona kaze balkonu da ga voli I balkon se srusi u tom casu". Postari bi sirom sveta raznosili jedno isto pismo Dok zver skupog krzna drema u glupoj toploti na Tibetu I bilo kakav mesec prelazi preko smetova. S kime bih dugo u noci govorio protiv svakoga I ko bi me zbog toga voleo? Kad bi ti otisla iz ovoga grada, Govorio bih uzalud: Moje reci se ne bi ni na koga odnosile
Matija Bećković |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Sre 4 Feb - 20:00 | |
| KAD BI TI OTIŠLA IZ OVOG GRADA
Kad bi ti otišla iz ovoga grada Kome bih levu ruku prebacio preko ramena A desnom pokazivao obronke dalekih brda i rekao: "Priroda je puna mojih pogleda na svet". S kim bih zastao pred raspuklim orahom govoreći: "U ovom orahu možda raste moj sanduk Kad sam bio dete njegovo je stablo posađeno". Zbog koga bih prekinuo ove reči i rekao nešto radosno, Mada ne znam šta bih sve mogao da kažem Na osnovu cele šume i drugih elemenata! S kime bih se vraćao u grad ponosan kao u mojim pesmama. Kome bih govorio o sajdžiji koji živi u zemlji I o mom srednjem uhu koje je gusto kao šećer. S kime bih podigao glavu prema besputnim nebesima, Kome bih pokazivao kozje staze među zvezdama. Čiji bi zubi zvonili kao promrzla jabuka u pšeničnoj plevi S kime bih pomenuo: tajge, sneg na Etni, ljude po tamnicama. Bela ptica na snegu, plastu snega u vodi, Kome bih rekao kako mi se čini Da u reci Ararat ključa kamenje I ko bi me zbog toga voleo? Danas svi znaju da sam na tebe mislio kad sam rekao: "Ona kaže balkonu da ga voli I balkon se sruši u tom času". Poštari bi širom sveta raznosili jedno isto pismo Dok zver skupog krzna drema u glupoj toploti na Tibetu I bilo kakav mesec prelazi preko smetova. S kime bih dugo u noći govorio protiv svakoga I ko bi me zbog toga voleo? Kad bi ti otišla iz ovoga grada, Govorio bih uzalud: Moje reči se ne bi ni na koga odnosile. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Sre 4 Feb - 20:01 | |
| Volim te
Između dva uporednika dok provirujem glavu između dve žiške u slepoočnicama u pauzama kad radnici piju čađavo mleko i prašnjavi maslačak lepi se za plućna krila dok crpem med iz jezika i sipam u tvoje uši između dva daleka poređenja Volim te Brodovi se ljuljaju kao poljupci i sloj vazduha se na lepe senke cepa u mašineriji noći moje je srce slično kompresoru naklonjeno svemu što nema veze sa mnom dok pokušavam nestati u poljupcu Volim te Rudnici kamene soli u mom srcu zora lomi suđe od porcelana kad si sa mnom znam da si na drugom mestu postaću prašina ako prašinu voliš ti koja me tuđim imenom zoveš Volim te Dolazi proleće i jednu pravu damu niko ne može zamisliti bez pudlice stavi mi ogrlicu oko vrata i vodi me ja ne znam put-krijem se u tvojoj senci ja sam tvoja senka i noć je moje carstvo svet me izgubi ali ti me dobi Volim te Što vide slepi ne vide zaljubljeni pokvareni anđele o sneže u avgustu moje ruke su ostale oko tebe kao obruč ljubomorna na vazdušni pritisak i vodu ljubavnu vodu koja gori dok se kupaš odavno već svojim očima ne verujem Volim te |
| | | Gost Gost
| Kad bih znao da
Kad bih znao da bih se ponosno držao Na robijama i pred sudovima: Žario bih, palio, i sve izdržao I svemu se odupro golim udovima!
Kad bih znao da bih sto ispod stopala Sam ćušnuo i sam omču namakao: Večnosti bi se moja duša dokopala A moj dželat bi za mnom zaplakao!
Al bojim se da bih počeo da molim Da plačem, klečim i sve da izdajem, Da bih sačuvao samo život goli Na sve da pljunem, na sve da pristanem! |
| | | Gost Gost
| Matija Bećković
Matija Bećković – suza ili mina Put što sebe pravi ili voz bez šina
Nosi li on bombu mesto glave Davi li on reči ili njega dave
Nosi li on rupu mesto srca Ili kao davljenik u svom srcu grca
Jeli on santa leda otkinuta Ili zver sto na njoj zavija i luta
Jeli on grom u lance vezan kao stene Ili hladna vatra u grudima stene
Nosi li zamrzle munje u rukama Hoće li on biti slabić na mukama
Sme li on da stane na trg i jauče Dok svetovi u njega sav svoj bes izruče
Kao gvozdena zavesa on će da se sruši U vlastitu vatru u vlastitoj duši
Baš je njega briga bar je njemu lako Sve je oživelo čega se dotako. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Matija Bećković Sre 4 Feb - 20:02 | |
| Suza na pucini
Nestajem u podne kad ona gubi senku O sace od crnog mleka u usima Sva prasina neba nedostojna njenog pudera Ona mi daje otrova u poljupcu
Ta kurva to slatko djubre koje volim Ali nesmem da priznam jer ce me ostaviti O zvezdo proslavljena na racun noci O moje lice oprano suzama
Orao koji propada niz provalije u vazduhu Pre zemlje nece nista dodirnuti Duboke su sve stvari dok padaju Kao ptica koja putuje kroz kamen
Ljubi dok podlegnes srcu dok te izda Dok izucis skolu koju citiram O ruzni snovi gde se sastajem sa biljem U dvolicnosti se cuva pravo lice |
| | | Gost Gost
| Slamka
U onoj noci s petka na subotu Sudnjega casa u tvome zivotu Poslednje sto si ti od mene cula Bilo je: ''Volim te Najvise na svetu!''
Ali na cemu bi onaj sto ne ume Vise ziveti odrzao sebe Da mu usnama sto se ne dvoume Ne dodade slamku I rec: ''I ja tebe!'' |
| | | Gost Gost
| Nikad više
Milo stvorenje koje si sad sena Mali pepeo samo uspomena A ta je sena i ta uspomena Moj jedini život i jedina žena.
Ti malo Rušče ceo svet bi dao Kad bi te još samo jednom ugledao Kako ideš kući u naručju s cvećem (A ja te s prozora gledam i ne trepćem) |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Matija Bećković | |
| |
| | | |
Strana 2 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 520 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 520 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?