|
|
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:03 | |
| “Oni govore o stvarima za koje nemaju ni najmanje razumijevanje. Samo zbog svoje gluposti mogu da budu tako sigurni u sebe.” |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:04 | |
| Tjelesna ljubav zasjenjuje nebesku ljubav; sama po sebi ne bi to mogla, ali ona nesvjesno nosi u sebi i nebesku ljubav, ona to postiže. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Bitke iz naše najstarije povijesti biju se i sada. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Čovjek čita da bi postavljao pitanja. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Umjetnost je uvijek stvar čitave ličnosti. Zbog toga je ona u dubini svojoj tragična. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:05 | |
| Ali, pisat ću, usprkos svemu, bezuvjetno, to je moja borba da bih nadživio. Franz Kafka
|
|
| |
Gost Gost
| Postoje stvari u životu koje se mogu jedino ostvariti kada bi se okrenulo u drugom smjeru od trenutačnog pravca. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Nema ovdje nikoga, tko bi me razumio u totalitetu moga bića. Imati nekoga tko bi to mogao, ženu na primjer, značilo bi posvuda osjećati tlo pod nogama, imati Boga. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:06 | |
| Neprestano se trudim da priopćim nešto nepriopćivo, da objasnim nešto neobjašnjivo. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Želim li se boriti protiv ovoga svijeta, moram ga napasti u njegovom presudnom obilježju, to će reći, u njegovoj trošnosti. Mogu li ja to učiniti u ovom životu, mogu li ja to stvarno, a ne samo s oružjem vjere i nade? Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Sve u svemu, mislim da moramo čitati samo one knjige koje nas grizu i ubadaju. Ako nas knjiga koju čitamo ne potrese poput udarca u glavu, zašto se uopće mučimo pročitati je? Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Biti blizak Bogu i živjeti pravednim životom jedna je ista stvar. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:07 | |
| Umjetnost leprša uokolo istine, ali sa čvrstom odlukom da se ne opeče. Njezina se nadarenost sastoji u tome, da u mračnoj praznini nađe mjesto, gdje će, a da se to nije moglo unaprijed znati, njene svjetlosne zrake biti moć o zaustavljene. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Moram biti mnogo sam. Što god sam uspio učiniti, samo je rezultat osame. Strah da se vežem, da se pretočim. Onda više nikada nisam sam. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Literatura je bijeg pred stvarnošću. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:08 | |
| Kad je čovjek sam uvijek je u lošem društvu. Franz Kafka |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:09 | |
| Franc Kafka i devojčica ~ poučna priča Priča kaže da je Franz Kafka sreo devojčicu u parku gde je svakog dana šetao. Plakala je. Izgubila je lutku i bila je neutešna. Kafka se ponudio da joj pomogne u traženju lutke, pa su se dogovorili da se nađu na istom mestu sledećeg dana. S obzirom da nije našao lutku, sastavio je pismo u lutkino ime i pročitao ga devojčici.
„Molim te, ne žali za mnom. Krenuh na put da vidim sveta. Pisaću ti o svojim dogodovštinama.“
Bilo je ovo prvo u nizu pisama. Kada bi se sreo sa devojčicom, Kafka joj je čitao ova pažljivo osmišljena pisma o izmišljenim avanturama voljene lutke. Devojčici je to pružalo utehu. Kako je susretima došao kraj, Kafka je devojčici doneo lutku.
Ona, naravno, nije bila slična izgubljenoj.
Na prikačenoj poruci pisalo je: „Putovanja su me izmenila…”
Mnogo godina kasnije, sada već odrasla devojka, našla je skriveno pismo u lutki. Sažetak tog pisma bi glasio:
„SVE ŠTO VOLIŠ ĆEŠ JEDNOG DANA IZGUBITI, ALI NA KRAJU, LJUBAV ĆE SE VRATITI U NEKOM DRUGOM OBLIKU.“
Izvor: HeraZnanje.com |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:10 | |
| Od određene tačke pa nadalje nema povratka. To je tačka koju treba dostići. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:11 | |
| „Don Kihotova nesreća nije bila njegova mašta, već Sančo Pansa.“
|
|
| |
Gost Gost
| „Verovati u progres ne znači i verovati da je ikakav progres do sada načinjen.“ |
|
| |
Gost Gost
| „Mladost je srećna zbog sposobnosti da vidi lepotu. Svako ko sačuva sposobnost da vidi lepotu neće nikada ostariti.“ |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Franz Kafka Uto 1 Okt - 17:12 | |
| „Čovek akcije silom ubačen u državu misli biće nesrećan sve dok ne pobegne iz nje.“ |
|
| |
Gost Gost
| „Nije neophodno da izađeš iz kuće. Ostani za svojim stolom i slušaj. Ne moraš čak ni da slušaš, samo čekaj. Ne moraš čak ni da čekaš, samo sedi sam. Pred tobom će se pojaviti svet bez maski, kao nikome drugom, i u ekstazi se grčiti pred tvojim nogama.“ |
|
| |
Gost Gost
| „Moji parnjaci sebi pronalaze društvo pomoću alkohola, on ih čini društvenim. Ja, pak, ne mogu da koristim droge da bih prevario svoju samoću – ona je sve što imam – a kada prođe dejtsvo droga i alkohola i moji parnjaci imaće to isto.“ |
|
| |
Gost Gost
| „Na to će jedan reći: „Zašto se branite? Kad biste slušali parabole i postupali kako one kažu, i sami biste postali parabole, pa se već sami tim oslobodili svakodnevnih muka”.
Drugi reče: „Kladim se da je i to parabola”.
Prvi reče: „Dobio si”.
Drugi reče: „Ali, na žalost, samo u paraboli”.
Prvi reče: „Ne, u stvarnosti; u paraboli si izgubio”. |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Franz Kafka | |
| |
|
| |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie