|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 23 Jan - 17:37 | |
| Ona je volela blues njen kralj zvao se Peter Green a ja, sasvim slucajno tu za taj film neko levi, sasvim
Uvek je gledala sat i cim sklope kazaljke krug ko mala bi saputala tad da negde neko misli na nju
U njenoj sobi mala riznica greha kao duga, preko besmisla most puno knjiga nekog prebeglog ceha i sportska stampa ako naidje gost
Uglavnom prodje sve, ali ostane blues boje se razliju kad ga cujem na radiu ubija metronom, sta taj sat radi tu jedan i nula pet, neko misli na nju
Negde u meni je kvar i mrak sto me gricka ko mis i sav sam kao ona staklena stvar u kojoj veje kada je pomeris
U ovoj sobi ravnoteza je prosta sto i krevet i prekidac za luc ispod cene mole cenjenog gosta da pre puta ne zaboravi kljuc
Ona je volela blues lucidni Peter Green a ja, ja sam voleo nju a blues, sta blues nemam nista sa tim |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 5 Feb - 15:39 | |
| Srce malo jace bije kad se setim nje, a Listove rapsodije bude stare sne.. Eh, da mi znati gde je, dal' se seti kada veje il' u inat drugog ljubi tad... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 17 Feb - 14:28 | |
| Otad bas ne uzimam svaku sto se pruza.. Srce se odupire, pa se privikne , al' zumbuli su zumbuli, a ruza je ruza pa da na kraj sveta iznikne, ma da se redom postroje odavde do coska ni jedna ko moja Dodjoska. ta, idi, ni jedna ko moja Dodjoska.. |
| | | Markoni Master
Poruka : 9204
Učlanjen : 16.10.2011
Raspoloženje : Uvek Dobro
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 17 Feb - 16:00 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Ned 23 Feb - 14:52 | |
| ...Resila je ovaj rebus od mog zivota prosto, poput kafanske zagonetke sa sibicama u kojoj pomeranjem jednog jedinog drvceta promenis smisao svega i onako u prolazu, kao da trazi prasinu na polici vitrine, izdrobila je od prstima delic natrule cirkuske mreze nad kojom sam tako nepromisljeno hodao po zici, i istog trena postao sam svestan nad kakvim sam bezdanom, i pod kakvim sam bezdanom, i kakav to bezdan nosim u sebi.... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 27 Feb - 17:51 | |
| Na bogojavljensku noc peku se kesteni, lome se pogace a venci smokava i praporci se pokace u prednjoj sobi mog bace to je vec navike moc
Bez slova poziva drustvo se sastalo pod istom ikonom za crnim svapskim astalom sto pamti svadbe i dace
Redak sam gost u starom kraju al' znam sta misle i u snu i oni mene kanda znaju jer cak ni pripiti ni da pomenu nju
Cudna je zvercica strast od one ljubavi zbog glupe svadjice u buri cutanja potonule su ladjice i minus na kraju salda
Da l' grom odabira hrast ili se to pak hrast munjama nametne za to bas nemam reci Bog zna kako pametne to je ta sudbina, valjda
Bila je moja zlatna sansa a tek sam naceo svoj krug moj mali verni Sanco Pansa moja ljubavnica, saborac i moj najbolji drug
Oni ne pricaju o njoj a ja se ne raspitkivam ukrstim politru i noc i tu i tamo na taj krst se prikivam
Vec me i Dunav pretice moja me senka spotice al' nista me se ne tice i malo sta me pomera i dotice sem mozda nje
Kad djavo precepi spil sve krene naopako svale se vanglice, zadrema kum il' nesto nisu ove London-stanglice k'o kad god, u doba slavna
Pogresno uklopljen stil kinesko posudje, salvete heklane model iz izloga a cipele od preklane no, rizling sve to poravna
Vec me Dunav pretice vec me senka spotice nista me se ne tice nista me ne dotice |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 10 Mar - 15:04 | |
| Negde se pipnu nasi mali svemiri kada vec pomislim da spavas zasumi saten, tama se uznemiri i kao talas naidjes
U skoljke tvoga pupka leto zimuje tu cuvas mrve sunca za nas sa tvojim dodirom se ceznja rimuje dok kao talas nadires
I nista vise nije vazno lice sveta zlobno i lazno se raspline za cas i niko vise nije bitan svi su pesak prezren i sitan pesak ispod nas
Srebra decembra kuju prsten za tvoj prst niz tvoje sapi zvezda pala zalud te privijam uz sebe k'o uz krst ti kao talas izmices
Ostavljas slane kapi bistre i jato dobrih mirise Istre po sobi razvijas ostavljas varljiv zalog pene u srcu ove napukle stene koju razbijas |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Ned 16 Mar - 4:26 | |
| Cim dosla je i prosla meni pade na um hej, to je moj par i prvi put je vidim, ali poznajem nju sasvim lucidna stvar
Gde je to zivela, gde se to skrivala sto je nisam video pre koga je ljubila, koga je snivala nekakve folere - mrzim ih sve
Porucuje Campari mirno povlaci dim lupka casom o sank okrenula se karta sad sam nacisto s' tim ona sad drzi bank
Sva elegantna, tanka i misticna da l' pri hodu i dotice pod sve mi to lici na Pjotra Ilica pricu o jezeru, o dobru i zlu
Hajde povedi me, crni labude ja sam slutio da ces doci daj, poljubi me i pogubi me sad sam spreman, sad mogu poci
Upucuje mi pogled kao dodir na tren hej, al' tren jako dug znam, prob'o sam sve i sad sam konacno njen ona zatvara krug
Ona je drukcija, s' njom nema smekanja i mnogo bolje nosi moj stil to nije putnica za listu cekanja cim se spakuje, startuje vec
Trosio sam zivot kao secerni stap hej, sladak i lep i sarao, i varao, i stvarao bol vuk'o vraga za rep
Ti nosis racun za sve te zablude o tvome vratu vidim svoj krst ja sam te cekao, moj crni labude jos od ko zna kad, podjimo sad
Sa tobom
Daj, dotuci me, crni labude i ne stedi me ove noci hajde, vodi me, oslobodi me svi to moramo jednom proci bar nekad
Hajde povedi me, crni labude ja sam slutio da ces doci daj, povedi me, ispovedi me sad sam spreman, sad mogu poci |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 24 Mar - 16:50 | |
| Jutro me zatice samog kao skoljku u pesku svu noc su senke na zidu skicirale fresku Trazio sam jedan stih skoro da ga osetih al' mi je iz ruku nestao protura se novi dan al' taj trik je providan samo da bi prosli prestao Jutro me zatice u pravom haosu tema u mojim strofama lagani raspad sistema al' u tajnim vezama s' nekim davnim brezama Ponovo se pesma primice zasad nema imena samo bluza svilena kako mi iz ruku nestao Zaboravljam imena, samo lica ostaju u prolazu ljude otkrivam kroz sifre dovraga, sve mi to govori da starim zaboravljam dosadne cifre Zaboravljam adrese malih bircuza uz put i curice, sto su uvek dobre bile neke bistrine se nepovratno mute ali nikad dodir svile Jutro me zatice opet u smisljanju bekstva cim malo usporim stignu me davna prokletstva To su samo momenti losim vetrom doneti to su samo male vecnosti to su samo godine kad se covek otkine kao od one gorke tecnosti |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 28 Mar - 15:04 | |
| Godine nas obrade različito... Nekom postane važno s kim će leći, a nekom s kim će se probuditi.
*
Oni koji su nekad uspeli da vrate osmeh na lice na kom još ima tragova suza, znaju kako je to dobar osećaj.
*
I, više nego dovoljno godina kasnije, možda nečija, možda proseda, možda bez ikoga, ti ćeš ugledati belog leptira na jorgovanu, i širom otvoriti prozore mameći ga da ti sobu opraši polenom i prolećem. A ulicom će upravo prolaziti mali Cigan sa violom, videćeš samo drozdovo pero na šeširu kako promiče za šimširom, i začućeš Neku Staru Dobru Nepoznatu Pesmu, koju prvi put slušaš, a godinama je znaš... I zaplakaćeš istog časa... I najzad shvatiti kako sam te voleo. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 25 Apr - 17:42 | |
| Dolmom idu majski svatovi nisu moji nego bratovi To da je bratas mladji od mene vise niko ni ne spomene
Svi redom pregli bele pegaze da djurdjevak uz put ne gaze Tamburasa tri fijakera sram ga bilo ko god zakera
Oprosti mi Moja rano rana, oprosti mi, sreco bogom dana Bez reci si na basamak stala A, na moj zivot ta je tvoja tuga pala Kao pokora, kao rani mraz
Gledala me jedna ista ti Ja sam jos i mog'o pristati Al' srce Ono se k'o jare opire Retko ko do njega dopire
Oprosti mi, moja rano rana oprosti mi, sreco bogom dana Pod nebom je ognjeno i snezno Al' malo sta jos ume da ubije nezno Da ne primetis Kao rani mraz
Poljem idu svatovi svatovi su bratovi Mlada prava partija lepsa neg' bogatija Poljem ceze strucaju momci uvis pucaju Muzika ne zastaje sa dusom se rastaje |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Uto 29 Apr - 17:29 | |
| Ovaj zivot je san mala kuca kraj rampe snop zuckaste lampe i zalihe tuge na zalost, ruzan san, cale notorni smuk keva s daskom za luk manekeni za jad
Sve je morao sam prst na orozu lagan u srcu uragan i skok preko duge brod, sleper, i sa dvadeset dve vec je imao sve, nju je video tad
Lud sam za tobom, pace ali lud sam i onako trazim te od kako za sebe znam budi moj ortak, mace, nije mi lako da svu tu silnu lovu razbucam sam
Nesto sam nacuo da sutra mozda ne postojim pa bolje da odmah probamo sve za sitan gros kupi me razmazi te divlje kupine
Lud sam za tobom ali ovo jeste vreme ludih i ja cu za nas osedlati strah a ti me ljubi do zla dok ne izgubim dah
A ona seoski krin nocni bus iz provanse mis nikakve sanse, tek statista srece presecen film, cale prosvetni mis keva izlizan plis, sestra ruzna ko vrag
On je bio njen tip prve noci u dvosed pa druge na trosed a trece, tek trece
Ma nek puknu svi kad je njen mladi don spusti pravo na tron kao visnju na slag
Opet los deja vu jutro mokro ko ribar i profi kalibar pocinilac neznan u citulji pune stranice dve mafija i DB slozno zale za njim
Balkanski tango uvek zavrsi na trotoaru djavo je kredom upisao bod a ona lagano niz ulicu staru trazeci sponzora punog ko brod
Dok klatno tasnice u ritmu hoda, broji vreme i dok je merkaju ko svezi but u beli prah smrvi dan i mrmlja refren od nekud znan |
| | | Gost Gost
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 5 Maj - 18:24 | |
| Tri zadnje poruke bile su bez reči, no, neke glasove i ne moram čuti da bi ih prepoznao... Kako si samo mogla da pomisliš da te neću otkriti po načinu na koji zadržavaš dah? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 9 Maj - 4:02 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 14 Maj - 3:53 | |
| Sanovnik s jasnim slovima Lako je to sa snovima Nevolje krenu onda kad tumačim stvarnost...
Ne vredi, kasno je Brojati trijumfe i havarije Sve spiskano i stečeno... Ne vredi kasno je Ostaje s tobom na vrh Kalvarije Samo neizrečeno... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 21 Maj - 3:53 | |
| U pet i petnaest je zvonio sat
jednoga jutra na kraju leta
u sest i deset je kretao voz
s nekog perona na kraju sveta
mene je cekao taj voz
Kraj mojih nogu je spavao pas
rekoh mu tiho, hej, bezi odatle
otvorih vrata, izadjoh na trem
na kom su cvetale bele muskatle
pomislih, to je mozda taj dom
Nije me cula, mirno je snila svoje lepeze
i svece, i cipke
snila je dane, mirne i nezne
ko crno bele klavirske tipke
a u zivotu, sama na svetu
u menuetu trazila spas
Sidjoh pred kucu na prasnjavi put
ko neki lopov, polako i tiho
ja nisam bio taj vitez za nju
mada mi govore da sam Don Kihot
al' to je sasvim druga stvar
Bila je zvezda, bila je pesma
svaki dan druga, a vecito ista
snila je dobra stara vremena
i svog Sopena, i Baha, i Lista
mozda ce sama u grubom svetu
u menuetu naci svoj mir
Od tad je prosao vek ili dva
Javi se retko, ponekom kartom
i ko zna gde je, ne zelim da zna
koliko ceznem za dalekim martom
kad sam je sreo prvi put
Bila je zvezda, bila je pesma
svaki dan druga, a vecito ista
snila je dobra stara vremena
i svog Sopena, i Baha, i Lista
a u zivotu, sama na svetu
u menuetu trazila spas
Jos uvek lutam, gde je kraj puta
pamte me mnoge provincijske pruge
kriju me mracne, jeftine krcme
noci su ponekad guste i duge
Nestajem tada
u nekom svom svetu i menuetu
i menuetu |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sub 31 Maj - 4:27 | |
| Volela je klasiku i jazz citala je, pretezno, Pearl Buck njen je praded bio ruski knez dosao je sa Urala cak
Nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju ne, nikad nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju
Prosla je, uglavnom, citav svet London, Pariz, Amsterdam i Rim vozila je plavi - Renault 5 ma, vozila je pristojno, sasvim
Al' ipak, nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju
Zivela je kao sat strogi plan za svaki dan zelela je znati sve sta se zbiva, ko se muva
Ja sam sasvim drugi tip o, tako divno slobodan bas ma briga za njen krem eto, to je to
Bas i ne bi' bio neki brak kad je zenin idol - cika Freud a njen suprug povrsan i lak fudbal, coca-cola i Pink Floyd
O, mama, nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju ne, stvarno, nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju
Sretnemo se ponekad pita me sta radim sad isprica mi ukratko sta se zbiva, ko se muva
Kazem joj da tugujem kartam se i lumpujem s oblacima drugujem ona kaze: sam si tome kriv
Al' ipak, nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju ne, stvarno, nisam bio ja za nju nisam bio ja za nju |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sub 7 Jun - 5:16 | |
| čuli ste za Zlatni Bokal, to je jedan sumnjiv lokal, al je kuvar pravi as. Sedeo sam sam za stolom, pio viski s koka kolom, kada začuh neki glas: "Znam vas, pardon, s televizije. Vi ste ponos naše nizije. Moja kći od devet godina, sve vaše pesme zna, baš svaki stih". Na te reči izvanredne, ponudih da sa mnom sedne, (čekao je samo to). Reče: "Hm, ja sam iz orkestra, ta što peva mi je sestra, tu smo već mesec i po. Mi vas ne bi maltretirali, al bi nešto sad odsvirali, to je jedan šlager lično naš, želimo čuti vaš cenjeni sud". Pa reče: "Mirka, ljubavi jedina moja ti, ko te sada dirka, i ko ti pod prozore dolazi da ti svirka? Mirka, mozda bi mi sretno živeli, samo da si ti našla pravi put do mog tužnog srca". Rekoh da ću im pomoći kol ko je u mojoj moći, al ja sam pevač tek. Reče: "Svi su producenti promašeni dirigenti, niko nema šmek. Mi već godinama sviramo, al strašno slabo prosperiramo. Poslušajte još jedanput bar, ovo je prava stvar, veliki hit!" Pa reče: "Mirka, ljubavi jedina moja ti, ko te sada dirka... Pričali smo posle dugo, o muzici, šta bi drugo, popili smo oho-ho. Ja od tada slabo radim, stvarno nije da se vadim, al je razlog tačno to. Ta mi se interpretacija, javlja k o halucinacija, proganja me, muči, vraća se, uvek, k o bumerang, taj smešni, divni refren. Mirka, ljubavi jedina moja ti, ko te sada dirka... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 20 Jun - 15:04 | |
| Ja nisam hteo da menjam svet deco, meni je ovaj bio dobar, nisam virio u mikroskope, tragajući za virusima neotkrivenim, nisam listao encikopledije, išao na prosek.. Ja sam samo hteo da je volim, u Novom Sadu, na Dunavu, gde je postojao jedan stari gvozdeni most, preko kojeg je prelazila nekad, raspustajući one svoje kose, kao mrežu svilenu u koju su se hvatale vlati mesečine, kao glupe deverike, ja nisam hteo da menjam svet, meni je ovaj bio dobar.. Hteo sam samo da je volim na Novom Sadu, na keju, gledajući u tvrdjavu, koja je poražena, posle toliko godina.. I ljubeći je, pod onim mostovima.. Kojih nema više.. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 27 Jun - 17:46 | |
| Ma ne idem ja ispred svog vremena. Moje vreme ide iza mene. U tome je nesporazum. Ipak, sačekaću ga još malo, još malo, a onda odlazim...
Poslednji izmenio malena72 dana Pet 27 Jun - 17:49, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 27 Jun - 17:48 | |
| "A volela ga je puno, i previše ako mene pitate. Mislim da ni sama nije znala zašto i na koji način, ali volela ga je. Koketirala je sa drugima, da se razumemo, i ljubila je druge, puno njih... Ali nije imala tu iskru u očima i taj osmeh na licu kao kada bi pričala sa njim..."
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Đorđe Balašević | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 3 od 14 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4 ... 8 ... 14 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 509 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 509 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38
|
Dvorana slavnih |
Naj Avatar Haossa !
Kreja
|
Poslanici naj aktivniji nedelje | |
|