|
|
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 9 Maj - 16:00 | |
| ЉУБАВ НА ПРВИ ПОГЛЕД
Ти си мој почетак Који ме покренуо
Свео сам се На твоју осовину
Савсам се усијао Од твог првог обртаја
Лепо ћу се путем поломити И сјединити се заувек с тобом У кршу и лому
Нисам луд Да баш сада застанем Да се охладим И ружно поплавим
|
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 9 Maj - 16:00 | |
| ОДЛАЗАК
Нисам више ту С места се нисам померио Али ту више нисам
Нека уђу Нека прегледају нека претраже
Воденица у сенци ребара Зрелу празнину меље Опушци јевтиних снова У пепељари се диме Нисам више ту
Привезан чамац њише се На црвеним таласима Пар недозрелих речи У облачном грлу виси Нисам више ту
С места се нисам померио Али сам већ далеко Тешко да ће ме стићи
|
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 9 Maj - 16:01 | |
| СЕМЕНА
Неко посеје неког Посеје га у својој глави Земљу добро утаба
Чека да семе никне
Семе му главу испразни Претвори је у мишју рупу Мишеви поједу семе
На месту остану мртви
У празној се глави ветар настани И коти шарене ветриће |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 9 Maj - 16:02 | |
| ПЕПЕЛА
Једни су ноћи – други звезде
Свака ноћ запали своју звезду И игра црну игру око ње Све док јој звезда не изгори
Ноћи се затим међу собом поделе Једне буду звезде Друге остану ноћи
Опет свака ноћ запали своју звезду И игра црну игру око ње Све док јој звезда не изгори
Ноћ последња буде и звезда и ноћ Сама себе запали Сама око себе црну игру одигра
|
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 9 Maj - 16:03 | |
| ПОСЛЕ ИГРЕ
Најзад се руке ухвате за трбух Да трбух од смеха не пукне Кад тамо трбуха нема
Једна се рука једва подигне Да хладан зној с чела обрише Ни чела нема
Друга се рука маши за срце Да срце из груди не искочи Нема ни срца
Руке обе падну Беспослене падну у крило Ни крила нема
На један длан сад киша пада Из другог длана трава расте Шта да ти причам |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 9 Maj - 16:04 | |
| ПРЕ ИГРЕ
Зажмури се на једно око Завири се у себе у сваки угао Погледа се да нема ексера да нема лопова Да нема кукавичјих јаја
Зажмури се и на друго око Чучне се па се скочи Скочи се високо високо високо До наврх самог себе
Одатле се падне свом тежином Данима се пада дубоко дубоко дубоко На дно свога понора
Ко се не разбије у парампарчад Ко остане читав и читав устане Тај игра |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 9 Maj - 16:07 | |
| Dižemo ruke
Ulica se u nebo penje Obaramo poglede Krovovi u zemlju silaze Iz svakog bola Koji ne spominjemo Po jedan kesten izraste I ostaje tajanstven za nama Iz svake nade Koju gajimo Po jedna zvezda nikne I odmiče nedostižna pred nama Čuješ li metak Koji nam oko glave obleće Čuješ li metak Koji nam poljubac vreba
Evo to je to nepozvano Strano prisustvo svoga Jeza je na pučini čaja u šolji Rđa što se hvata Na rubovima našeg smeha Zmija sklupčana u dnu ogledala Da li ću moći da te sklonim Iz tvoga lica u moje Evo ga treća je senka U našoj izmišljenoj šetnji Neočekivani ponor Između naših reči Kopita što tutnje Pod svodovima naših nepca Da li ću moći Na ovom nepočin-polju Da ti podignem šator od svojih dlanova
Uznemirena šetaš Podočnjacima mojim Na nevidljivoj rešeci Pred usnama tvojim Nage reči me zebu Otimamo trenutke Od bezobzirnih testera Ruke se tvoje tužno U moje ulivaju Vazduh je neprohodan
Šušte zelene rukavice Na granama drvoreda Veče nas pod pazuhom nosi Putem koji ne ostavlja trag Kiša pada na kolena Pred prozorima odbeglim Dvorišta izlaze iz kapija I dugo gledaju za nama
Noćima nestaje tama Čelične grane hvataju Prolaznike za ruke Samo nepoznati dimnjaci Slobodno hodaju ulicama Prosečenim kroz našu nesanicu U olucima zvezde nam trule
Bdiš mi u bori između veđa Čekaš da se razdani Na mome licu Voštana noć Tek je dogorela Do nokata praskozorja Crne opeke Već su popločale Ceo nebeski svod
Nad mirnim vodama Zubate oči lete Oko nas modre usne Na granama lepršaju Krici udaraju o plavet I padaju na jastuke Kuće nam se kriju Iza uskih leđa Šake hvataju Za nejake oblake Vene nam valjaju mutne Postelje i stolove Izlomljenih kostiju Podne na ruke nam palo I smrknulo se Otvorena raka na licu zemlje Na tvome na mome licu
Na raskrsnicama Podočnjaci dana Sreću nam se modri Ako okrenem glavu Sunce će s grane pasti Sahranila si osmehe U dlanovima mojim Kako da ih oživim Senka mi je sve teža Neko joj vezuje krila Oči otvaraš dobra Sklanjaš me nemo Noć me iznenadna traži U dnu drvoreda Platan cigaretu pali
Otrovni zeleni Časovi marširaju Preko našeg čela Putujemo iz tela Ćutanjem koje vuku Pogledi naši ludi Između očnih kapaka Stežem ti nagi pogled Bol u njemu da zdrobim
Kako dugmadima ovim Tučanim da gledamo Smeje nam se tama Kosama nas bičuje Kako jezikom ovim Papirnatim da govorimo Reči nam ga suvog Pod nepcima zapale Kako sa telom ovim Od živog peska da opstanemo Razularene kašike Odnose nam zrno po zrno Kako drvenim rukama ovim Lišenim lišća da se grlimo Ginu nam karanfili sa usana Ginu nam u vrelome pesku
Kuće su izvrnule Gorke džepove soba Da ih vihor pretraži Duž naših rebara Ulične svetiljke Svlače haljine krvave Dva smo lista novina Surovo zalepljena Na ranu večeri Zapaljene ptice iz obrva mojih na ključnjače su ti pale
Teku nam hodnici mutni Sa trepavica niz lice Ljutom usijanom žicom Gnev nam porubljuje misli Nakostrešene makaze Oko golorukih reči Otrovna kiša večnosti pohlepno nas ujeda
Ruše se stubovi koji nebo drže Klupa sa nama polako U prazno propada Zar da dovek čamimo U kamenom ćutanju Kroz oči kroz čelo Reči će nam prolijati Razbežali se dani Zar da dovek čekamo sunce Da nam se kroz rebra zažuti Slušamo kako nam srca U grlu mrtvih stubova lupaju Istrčali smo iz grudi
Očiju tvojih da nije Ne bi bilo neba U slepom našem stanu Smeha tvoga da nema Zidovi ne bi nikad Iz očiju nestajali Slavuja tvojih da nije Vrbe ne bi nikad Nežne preko praga prešle Ruku tvojih da nije Sunce ne bi nikad U snu našem prenoćilo
Ulice tvojih pogleda Nemaju kraja Laste iz tvojih zenica Na jug se sele sa jasika u grudima tvojim Lišće ne opada Na nebu tvojih reči sunce ne zalazi
Sijalicu dobru pališ U tuzi mojoj smeđoj Livadu mi prostireš Na grudima svojim Golubove okupljaš U radosti mojoj bele Cigaretu mojih briga U srcu svome gasiš U grozdu tamjanike Na moje usne čekaš
U moru bih spavao U zenice ti ronim Na pločniku bih cvetao U hodu ti leje crtam Na nebu bih se budio U smehu tvom ležaj spremam Igrao bih nevidljiv U srce ti se zatvaram Tišini bih te oteo U pesmu te oblačim
Dan ti bogat u naručju Nosim Mlade jele duž pogleda Sadim Gradovima tvog ćutanja Lutam Rosu ti sa trepavica Berem Noć vitku ti preko pasa Lomim Brižne zore sa krovova Zovem
Mladost nam lista Zelena duž svojih ulica Obrazi kuće sjaje se Kada prođemo Stopalima našim Pločnici igraju karte Zvezda smo iznenadna na licu prolaznika Jata iznenađenja Hranimo sa dlana
Iz tvojih dlanova Piju živu vodu ptice Plave i smeđe ptice Koje nam iz očiju izleću Kad nadaleko nema nijednog lovca Tvoji dlanovi obasjavaju Naše dve zamišljene grudve zemlje Kad sunce kasni
Ruke tvoje plamsaju Na ognjištu usred mog lica Ruke tvoje otvaraju mi dan Ruke tvoje cvetaju U udaljenoj pustinji u meni Gde još niko nije zakoračio Ruke tvoje sanjaju u mojima san svih ozvezdanih ruku na svetu
Naš dan je zelena jabuka Na dvoje presečena Gledam te Ti me ne vidiš Između nas je slepo sunce Na stepenicama Zagrljaj naš rastrgnut Zoveš me Ja te ne čujem Između nas je gluhi vazduh Po izlozima Usne moje traže Tvoj osmeh Na raskrsnici Poljubac naš pregažen Ruku sam ti dao Ti je ne osećaš Praznina te je zagrlila Po trgovima Suza tvoja traži Moje oči Uveče se dan moj mrtav S mrtvim tvojim danom sastane Samo u snu Istim predelom hodamo
Bez tvojih pogleda reka sam Koju su napustile obale Vetar me za ruku vodi Tvoje ruke odsekao je suton Bele ulice preda mnom beže I prsti se klone moga čela Na kome se svet zapalio Reči su mi u travu zarasle Tišina ti je raznela glas Stvari mi siva leđa okreću Po tami moga tela Opaka svetlost šestari
Idem Od jedne ruke do druge Gde si Zagrlio bih te Grlim tvoju odsutnost Poljubio bih ti glas Čujem smeh daljina Usne mi lice rastrgle Iz presahlih dlanova Blistava mi se pojavi Hteo bih da te vidim Pa oči zaklapam Idem Od jedne slepoočnice do druge Gde si
Patos sam žut U praznoj sobi u kojoj sediš Samo da me tvoja senka uteši I stepenište sam drveno Kojim iz sobe na ulicu silaziš Samo da se sa senkom tvojom poigram Lišće sam suvo Duž ulica kojim prolaziš Da tvoju senku čujem I stena sam naga kraj druma Kojim se udaljuješ Da me tvoja senka odene
U ovoj noći bez jutra Ko je ta svetiljka sa ugla Pogledom me tvojim obavija I prati do našeg oslepelog stana I svetli na pustim nasipima vena I ko je ta ptica Na napuklom nebu moga srca Jedina ptica Glasom me tvojim k sebi zove Jer ne ume bela na zemlju da sleti
Među dlanovima grejao sam ulicu Kojom si se vratila Glas ti je po krovovima Zaboravio belinu Časovi sa kojima sam samovao Dižu se pred tobom Sa snežnih stolica
Pod očnim kapcima Spavaju ti ljubičice Pretvaram se sav u sunce Nad tvojim ružnim snom Otvaraš mi širom Sve prozore na čelu Berem za tebe bele Lokvanje iz moje krvi Daješ zeleno lišće Mome stablu od pepela
Ovo su ti usne Koje vraćam Tvome vratu Ovo mi je mesečina Koju skidam Sa ramena tvojih Izgubili smo se U nepreglednim šumama Našeg sastanka U dlanovima mojim Zalaze i sviću Jabučice tvoje U grlu tvome Pale se i gase Zvezde moje plahe Pronašli smo se Na zlatnoj visoravni Daleko u nama
Sa tela sumrak svlačim Dan mi je našao lice Vetar kosu razveselio Pogled mi začuđen lista Senka iz sunca niče Svet na pragu srca stoji Opet obroncima plavim U glas ti bistri silazim Po našu čarobnu lampu
|
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Uto 22 Maj - 22:20 | |
| Idem... Od jedne ruke do druge..... Gde si...? Zagrlio bih te.... Grlim tvoju odsutnost... Poljubio bih ti glas... Čujem smeh daljina.... Usne mi lice rastrgle... Iz presahlih dlanova blistava mi se pojavi.... Hteo bih da te vidim, pa, oči zaklapam.... Idem.... Od jedne slepoočnice do druge.... Gde si....?
|
|
| |
Samotnjak Super Član
Poruka : 662
Učlanjen : 20.06.2012
| Naslov: Re: Vasko Popa Sub 23 Jun - 15:07 | |
| NAŠ DAN JE RASPOLUĆENA JABUKA
Naš dan je zelena jabuka Na dvoje presečena Gledam te Ti me ne vidiš Između nas je slepo sunce Na stepenicama Zagrljaj naš rastrgnut Zoveš me Ja te ne čujem Između nas je gluhi vazduh Po izlozima Usne moje traže Tvoj osmeh Na raskrsnici Poljubac naš pregažen Ruku sam ti dao Ti je ne osećaš Praznina te je zagrlila Po trgovima Suza tvoja traži Moje oči Uveče se dan moj mrtav S mrtvim tvojim danom sastane Samo u snu Istim predelom hodamo
Vasko Popa |
|
| |
wild filly ADMIN
Poruka : 85778
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : uvek extra
| Naslov: Vasko Popa Uto 28 Avg - 1:14 | |
| Рођен је 29. јуна 1922. у Гребенцу код Беле Цркве. По етничком пореклу је био Румун. Основну школу и гимназију завршио је у Вршцу. После тога уписао је Филозофски факултет у Београду. Студије наставља у Букурешту и Бечу. За време Другог светског рата био је затворен у немачком концентрационом логору у Зрењанину (тада се Зрењанин звао Бечкерек). Након завршетка рата дипломирао је на романској групи Филозофског факултета у Београду, 1949. године. Прве песме објављује у листовима „Књижевне новине“ и „Борба“. Његова прва збирка песама „Кора“ (1953) уз „87 песама“ Миодрага Павловића сматра се почетком српске послератне модерне поезије. Та књига је покренула расправе књижевне јавности и оставила велики утицај на млађе нараштаје песника. После Коре, Попа је објавио следеће збирке песама: „Непочин поље“ (1956), „Споредно небо“ (1968), „Усправна земља“ (1972), „Вучја со“ (1975), „Кућа насред друма“ (1975), „Живо месо“ (1975), „Рез“ (1981) као и циклус песама „Мала кутија“ (1984), део будуће збирке „Гвоздени сад“ коју никад није довршио. Од 1954. до 1979. године радио је као уредник у издавачкој кући Нолит у Београду. Слагањем усменог наслеђа, игара и загонетки, Попа је створио посебан песнички језик модерне српске поезије. Приредио је зборнике: Од злата јабука (Београд, 1958.), Урнебесник (Београд, 1960.), Поноћно сунце (Београд, 1962.). У песничком зборнику „Од злата јабука“ (1958.) у новом светлу је приказан поетски свет народних умотворина; у зборнику „Урнебесник“ (1960.), поетски свет песничког хумора и у зборнику „Поноћно Сунце“ (1962.), поетски свет песничких сновиђења. Васко Попа је један од најпревођенијих југословенских песника, а и сам је преводио са француског језика. У Вршцу, 29. маја 1972. године основао је Књижевну општину Вршац (КОВ) и покренуо необичну библиотеку на дописницама, названу „Слободно лишће“. Исте године изабран је за дописног члана Српске академије наука и уметности. Један је од оснивача Војвођанске академије наука и уметности (14. 12. 1979) у Новом Саду. Умро је у Београду 5. јануара 1991. године и сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. PRE IGRE Zažmuri se, na jedno oko. Zaviri se, u sebe u svaki ugao. Pogleda se, da nema eksera, da nema lopova. Da nema kukavicijih jaja Zažmuri se i na drugo oko. Čučne se, pa se skoči. Skoči se, visoko, visoko, visoko... Do na vrh, samoga sebe. A odatle se padne, svom težinom. Danima se pada, duboko, duboko, duboko... Na dno svoga ponora Ko se ne razbije u paramparčad, Ko ostane čitav i čitav ustane. Taj igra... |
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Vasko Popa Uto 28 Avg - 1:17 | |
| Očiju tvojih da nije
Očiju tvojih da nije Ne bi bilo neba U malom našem stanu
Smeha tvoga da nema Zidovi ne bi nikad Iz očiju nestajali
Slavuja tvojih da nije Vrbe ne bi nikad Nežne preko praga prešle
Ruku tvojih da nije Sunce ne bi nikad U snu našem prenoćilo |
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Vasko Popa Uto 28 Avg - 1:18 | |
| Kosovo Polje....
Polje kao svako Dlan i po zelenila
Mlad mesec kosi Pšenicu selicu Dva ukrštena sunčeva zraka Slažu je u krstine
Kos naglas čita Tajna slova rasuta po polju
Božuri stasali do neba Služe četiri crna vetra Sjedinjenom krvlju bojovnika.
Polje kao nijedno Nad njim nebo Pod njim nebo.... |
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Vasko Popa Uto 28 Avg - 1:21 | |
| PAHULJICA SI SNEZNA
Pahuljica si snežna Tišinu oko mene Što raspeva Grana si mi rascvetana Osmeh na usnama Što mi zapali Oluja si letnja Krila što mi da I polomi Dunja si zrela U srce što mi padne Duboko
Koraci tvoji sa pločnikom Razgovaraju Koraci tvoji pevaju U mome telu Bosi koraci tvoji vesele Stidljivu rosu I duboke... ostavljaju tragove U snegu moga sna
Sijalicu dobru pališ U tuzi mojoj smeđoj Livadu mi prostireš Na grudima svojim Golubove okupljaš U radosti mojoj Cigaretu mojih briga U srcu svome gasiš U grozdu tamjanike Na moje usne čekaš |
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Vasko Popa Uto 28 Avg - 1:26 | |
| SRETNEŠ JE Sretneš je na jednom sunčevom zraku Na jedinom putu koji nekuda vodi Opasnost poigrava pred njom Pokazuje joj karte sve teže i teže I svetove ljulja Ona ide sve lepša i lepša Smeje se I osmehom ravnotežu održava Sretneš je i ne veruješ I nikada nećeš verovati Da si je sreo |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Uto 28 Avg - 10:46 | |
| Predeli
“U osmehu” U uglu usana Pojavio se zlatan zrak Talasi sanjare U šipražju plamenova
Plavooke daljine
Savile se u klupče
Podne mirno sazreva
U samom srcu ponoći
Gromovi pitomi zuje
Na vlatima tišine |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Vasko Popa Uto 28 Avg - 10:46 | |
| Naslov: Re: Vasko Popa Ned Apr 11 2010, 20:25 PEPELA
Jedni su noći drugi zvezde
Svaka noć zapali svoju zvezdu I igra crnu igru oko nje Sve dok joj zvezda ne izgori
Noći se zatim među sobom podele Jedne budu zvezde Druge ostanu noći
Opet svaka noć zapali svoju zvezdu I igra crnu igru oko nje Sve dok joj zvezda ne izgori
Noć poslednja bude i zvezda i noć sama sebe zapali Sama oko sebe crnu igru odigra
*
Naš dan je zelena jabuka Na dvoje presečena.
Gledam te. Ti me ne vidiš. Između nas je slepo sunce.
Na stepenicama Zagrljaj naš rastrgnut.
Zoveš me Ja te ne čujem. Između nas je gluhi vazduh.
Po izlozima usne moje traže Tvoj osmeh.
Na raskrsnici Poljubac naš pregažen.
Ruku sam ti dao Ti je ne osećaš. Praznina te je zagrlila.
Po trgovima Suza tvoja traži Moje oči.
Uveče se dan moj mrtav S mrtvim danom tvojim sastane.
Samo u snu istim predelima hodamo.
|
|
| |
malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| Naslov: Vasko Popa Čet 30 Avg - 22:22 | |
| Vasko Popa( 1922. - 1991. ) Vasko Popa (1922-1991), jedan od najpoznatijih pesnika na srpskom jeziku, akademik. Biografija Rođen je 29. juna 1922 u Grebencu kod Vršca. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Posle toga upisao se na Filosofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu (tada se Zrenjanin zvao Bečkerek). Nakon završetka rata diplomirao je na romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu, 1949. godine. Prve pesme objavljuje u listovima “Književne novine” i “Borba”. NJegova prva zbirka pesama "Kora" (1953) uz "87 pesama" Miodraga Pavlovića smatra se početkom srpske posleratne moderne poezije. Ta knjiga je pokrenula rasprave književne javnosti i ostavila veliki uticaj na mlađe naraštaje pesnika. Posle Kore, Popa je objavio sledeće zbirke pesama: "Nepočin polje" (1956), "Sporedno nebo" (1968), "Uspravna zemlja" (1972), "Vučja so" (1975), "Kuća nasred druma" (1975), "Živo meso" (1975), "Rez" (1981) kao i ciklus pesama "Mala kutija" (1984), deo buduće zbirke "Gvozdeni sad" koju nikad nije dovršio. Od 1954. do 1979. godine radio je kao urednik u izdavačkoj kući Nolit u Beogradu. Slaganjem usmenog nasleđa, igara i zagonetki, Popa je stvorio poseban pesnički jezik moderne srpske poezije. Priredio je zbornike: Od zlata jabuka (Beograd, 1958.), Urnebesnik (Beograd, 1960.), Ponoćno sunce (Beograd, 1962.). U pesničkom zborniku "Od zlata jabuka" (1958.) u novom svetlu je prikazan poetski svet narodnih umotvorina; u zborniku "Urnebesnik" (1960.), poetski svet pesničkog humora i u zborniku "Ponoćno Sunce" (1962.), poetski svet pesničkih snoviđenja. Vasko Popa je jedan od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. U Vršcu, 29. maja 1972. god. osnovao je Književnu opštinu Vršac (KOV) i pokrenuo neobičnu biblioteku na dopisnicama, nazvanu "Slobodno lišće". Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Jedan je od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (14.12.1979.) u Novom Sadu. Umro je u Beogradu 5. januara 1991. godine i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Pojava Vaska Pope u posleratnoj srpskoj poeziji označava snažan preokret u odnosu na poetsko stvaralaštvo njegovih savremenika. Pesnički izraz Vaska Pope je naklonjen aforizmu, poslovici, eliptičan je i jezgrovit. Jezik Vaska Pope je sažet i lapidaran. On piše kratke stihove bez rime i interpunkcije, koji su bliski metrici srpske narodne poezije. Za života je objavio osam knjiga poezije koje su činile krug i nose svoje znamenje: "Kora" - 1953. "Nepočin polje" - 1956. "Sporedno nebo" - 1968. "Uspravna zemlja" - 1972. "Vučja so" - 1975. "Kuća nasred druma" - 1975. "Živo meso" - 1975. "Rez" - 1981. Posle smrti Vaska Pope u njegovoj zaostavštini pronađena je nedovršena knjiga pesama "Gvozdeni sad", zatim nezavršena celina "Lepa varoš V", kao i krug od pet pesama pod zajedničkim naslovom "Ludi Lala". Iz zaostavštine potiče još i 19 pesama, kao i knjiga zapisa o umetnosti i umetnicima "Kalem". 2002. godine u izdanju KOV Vršac izašla je knjiga "Rumunske i druge pesme" gde su po prvi objavljene neke pesme iz Popine zaostavštine koje je on još u mladosti pisao. Nagrade i priznanjaVasko Popa je prvi dobitnik "Brankove nagrade" za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na Branka Radičevića. Godine 1957. dobija Zmajevu nagradu, 1968. Austrijsku državnu nagradu za evropsku literaturu, 1976. nagradu za poeziju "Branko Miljković", 1978. dodeljuje mu se nagrada AVNOJ-a, a 1983. književna nagrada "Skender Kulenović". ( wikipedia ) Poezija Vaska Pope:Očiju Tvojih Da NijeOčiju tvojih da nije Ne bi bilo neba U slepom našem stanu Smeha tvoga da nema Zidovi ne bi nikad Iz očiju nestajali Slavuja tvojih da nije Vrbe ne bi nikad Nežne preko praga prešle Ruku tvojih da nije Sunce ne bi nikad U snu našem prenoćilo Пpe игрe Зажмури се на једно око Завири се у себе у сваки угао Погледа се да нема ексера да нема лопова Да нема кукавичјих јаја Зажмури се и на друго око Чучне се па се скочи Скочи се високо високо високо До наврх самог себе Одатле се падне свом тежином Данима се пада дубоко дубоко дубоко На дно свога понора Ко се не разбије у парампарчад Ко остане читав и читав устане Тај игра MaслaчaкНа ивици плочника На крају света Жуто око самоће Слепа стопала Сабијају му врат У камени трбух Подземни лактови Терају му корење У црницу неба Дигнута псећа нога Руга му се Прекуваним пљуском Обрадује га једино Бескућни поглед шетача Који му у круници Преноћи И тако Догорева пикавац На доњој усни немоћи На крају света "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
|
| |
malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Vasko Popa Čet 30 Avg - 22:26 | |
| Vrati Se U Svoju Jazbinu
Vrati se u svoju jazbinu Osramoćeni hromi vuče
I tamo spavaj Dok se ne zaledi lavež I zarđaju psovke i crknu baklje Sveopšte hajke
I dok se svi ne skljokaju Praznih ruku u sebe I pregrizu sebi jezik od muke
I silnici psoglavci s nožem za uvom I hajkači sa polnim udom na ramenu I lovački zmajevi vukožderi
Četvoronoške puzim pred tobom I urlam u tvoju slavu Kao u velika Zelena tvoja vremena
I molim ti se stari moj hromi bože Vrati se u svoju jazbinu "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
|
| |
malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Vasko Popa Čet 30 Avg - 22:29 | |
| Čas iz Pesništva
Sedimo na beloj klupi Ispod Lenauovog poprsja
Ljubimo se I onako uzgred govorimo O stihovima
Govorimo o stihovima I onako se uzgred ljubimo
Pesnik gleda nekud kroz nas Kroz belu klupu Kroz šljunak na stazi
I tako lepo ćuti Lepim bakarnim usnama
U Gradskoj bašti u Vršcu Ja polako učim Šta je u pesmi glavna stvar.
"Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
|
| |
Dinka
Poruka : 29514
Godina : 40
Učlanjen : 26.09.2011
| Naslov: Re: Vasko Popa Sub 22 Sep - 10:29 | |
| Два белутка Гледају се тупо Гледају се два белутка Две бонбоне јуче На језику вечности Две камене сузе данас На трепавици незнани Две муве песка сутра У ушима глухоте Две веселе јамице сутра На образима дана Две жртве једне ситне шале Неслане шале без шаљивца Гледају се тупо Сапима се хладним гледају Говоре из трбуха Говоре у ветар |
|
| |
Dinka
| Naslov: Re: Vasko Popa Ned 23 Dec - 19:32 | |
| КОЊ
Oбично Осам ногу има
Између вилица Човек му се настанио Са своје четири стране света Тада је губицу раскрвавио Хтео је Да прегризе ту стабљику кукуруза Давно је то било
У очима лепим Туга му се затворила у круг Јер друм краја нема А целу земљу треба За собом вући |
|
| |
Dinka
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 16 Jan - 18:15 | |
| Ohola greska
Bila jednom jedna greska Tako smesna tako mala Da je niko ne bi ni primetio
Sama sebe nije htela Ni da gleda ni da cuje
Sta sve nije izmislila Ne bi li dokazala Da u stvari ne postoji
Izmislila je prostor Dokaze svoje u njega da smesti I vreme da joj dokaze cuva I svet da joj dokaze vidi
Sve sto izmislila Nije bilo ni tako smesno Ni tako malo Ali je naravno bilo pogresno
Je li moglo biti drugacije |
|
| |
Tena Super Član
Poruka : 534
Učlanjen : 03.02.2013
| Naslov: Re: Vasko Popa Sre 6 Feb - 16:11 | |
| Sukob u zenitu
Rodilo se modro sunce Pod levim pazuhom neba Rodilo se crno sunce Pod desnim pazuhom neba Penje se modro penje crno Prema kuli u zenitu Gde pustoš sada stoluje Sišli smo goli u sebe Otvaramo krtičnjake Šapućemo tajno ime Sunca svoga zavičajnog Zlatni tronožac iz kule Krenuo je na tri strane |
|
| |
Dinka
| Naslov: Re: Vasko Popa Sub 15 Jun - 19:12 | |
| Тајна белутка Испунио је себе собом Да се није тврдог меса свог прејео Да му није зло Питај га не бој се Хлеба не иште Скамењен је у блаженом грчу Да није можда трудан Да ли ће родити камен Да ли звер да ли муњу Питај га до миле воље Не надај се одговору Надај се само чворузи Или другом носу или трећем оку Или ко зна чему |
|
| |
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| |
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Vasko Popa | |
| |
|
| |