|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Pet 11 Maj - 21:27 | |
| ОЗБИЉАН ЧАС
Ко сада плаче негде у свету, ко без разлога плаче у свету, због мене плаче.
Ко се сад смеје негде у ноћи, ко се без разлога смеје у ноћи, мени се смеје.
Ко сада иде негде по свету, ко без разлога иде по свету, к мени иде.
Ко сад умире негде у свету, ко без разлога мре у свету: мене гледа. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Pet 11 Maj - 21:27 | |
| Лиши ме вида: гледаћу твој лик, запуши уши моје: слушаћу те, онеми ме, ал' зваћу те кроз крик, без ногу још ћу к теби наћи путе. Сломиј ми руке: хватаћу те срцем; зауставиш ли срце мени, сам мој мозак тад ће куцати и бдети, а ако ми и мозгом ужгаш плам – на крви својој ја ћу те понет |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Pet 11 Maj - 21:28 | |
| Ја волим свога бића полутмину што даје мојим чулима дубину; у њој се, као из писама старих, мој живот једном већ проживљен жари, у пребољену одмакнут даљину.
Из ње се точи у мене сазнање да имам доста простора пред собом за другога живота вечно ткање.
И каткад сам к'о дрво, чије грање шуми негдашњем дечаку над гробом и чији корен простирку му плете, – дрво што онај испуњава сан који је дечак у далеки дан изгубио у песми пуној сете.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Pet 11 Maj - 21:28 | |
| Preokret ( Depart )
Dugo je on sve to mucno prisvajao gledanjem. Zvezde na kolena padahu obrvane njegovim pogledom. Il' bi sagledao klececi a miris bi njegove usrdnosti kao blagi umor padao na kakvo bozansko bice, koje bi mu se onda osmehnulo, u snu.
Kule je tako gledao da su trnule od straha: opet ih uvis zidajuci, najednom! Ali cesto bi predeo, otezao od dana, pokojem strujao u njegovo tiho opazanje, uvece.
Zivotinje su smireno stupale u otvoreni pogled, pasuci, a zasuznjeni su lavovi zurili unutra kao u nepojamnu slobodu;
ptice su proletale kroz njegovu dusevnost; cevece se ogledalo u njemu, krupno, kao u deci.
A kad se rascu da ima jedan sto gleda, to dirnu i bica koja su manje i nepouzdanije vidljiva, dirnu zene. Otkada gleda? Otkada vec, lisavajuci se u dusi, preklinjuci sa dna pogleda?
Kuda bi on, koji vecito ceka, sedeo u tudjini; a rasejano odvracena soba u prenocistu mrgodno bila oko njega, i u izbegavanom ogledalu ponovo soba, i kasnije, sa postelje mucenicke, ponovo: tad bi se u vazduhu vecalo, neshvatljivo vecalo o njegovom osetljivom srcu, o njegovom srcu sto kroz bolno zasuto telo ipak oseca, vecalo bi se i presudilo: da on ljubavi nema.
(I bilo bi mu uskraceno ma koje novo posvecenje.)
Jer vidis li, gledanju ima granica, i sve sagledaniji svet iste da raste u ljubavi.
Zavrseno je delo ociju, vrsi sada delo srca na slikama u sebi, zarobljenim; jer ti si ih savladao: ali sada ih ne znas. Pogledaj, unutrasnji covece, svoju unutarnju devojku, nju, izvojstenu iz hiljada priroda, ovo tek izvojsteno samo, a dosad jos nedovoljno stvorenje... |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Ned 25 Jan - 18:38 | |
| ДОДИРНЕ ДУШУ
Додирне душу скоро свака ствар, одасвуд бруји спомињања глас. Понеки дан што прође стран за нас у будућности стигне тек ко дар.
Ко мери наш допринос? Да ли ко од прошлих, старих лета нас распреда? Шта од постања сазнасмо, сем то: да све се једно у другом огледа?
Да се на нама равнодушност греје? О, доме, траво, о, вечерња сени, док се гледамо тако, обргљени, наједном све то кроз вас к нама веје.
Кроз сва се бића пружа простор један: суштински светски простор. Кроз нас ласте пролећу тихо. Ја, рашћења жедан, погледах, и: у мени дрво расте.
Бринем, а дом је на дну мог срца. Чувам се, а у мени стража бдије. У мојој новој љубави се свије свет лепи, да ту почива и грца. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Ned 25 Jan - 19:10 | |
| РЕЧИ ЗА УСПАВАНКУ
Хтео бих неког да успавам, крај неког да бдим хтео бих ја. Тебе да мазим, уљуљкавам, да те пратим у сан и из сна.
Хоћу у кући тек ја да знам: кад ноћ је хладна или сва зла. Да се слушању потпуно дам, слушању тебе, света и тла.
Дозиве кроз ноћ док шаље сат, време се провиди баш до дна. Још: доле неког незнанца бат, и лавеж незнаног, туђег пса.
Затим – тишина! Очи бих тад широко простр'о врх твог сна, да нежно те држе, и пусте кад у мраку се покрене било шта.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Čet 12 Feb - 19:31 | |
| ŠPANSKA TRILOGIJA (odlomak)
Od onog oblaka, gle: oblaka što tako divlje prekriva sad zvezdu do maločas još sjajnu - (i od mene), od onih brežuljaka, koje sada ogrću noć i vetar - (i od mene), od one reke u dolini, koja procepljenoga nebeskog proplanka odblesak svetli hvata - (i od mene); od mene i od svega toga, bože, jedan jedini da načiniš predmet: od mene i od osećanja stada kad, zatvoreno u tor, svojim dahom prima u sebe golemo i tamno gubljenje sveta - od mene i od svake svetiljke usred mraka mnogih kuća, bože: da jedan predmet načiniš; od tuđinaca, jer ja ne znam, bože, nijednog, i od mene, i od mene da jedan isti predmet načiniš; od onih koji spavaju, od stranih ljudi u domu stranačkom, što važno kašlju u svojim posteljama, i od pospane dece na grudima tuđim, od mnogih bića nejasnih, i opet od mene, ni od čega drugog osim mene i svega onoga što ja ne poznajem, da predmet načiniš, o bože bože bože, jedan predmet zemaljsko-svetski kao meteor, koji u svojoj težini sažima jedino leta zbir, i nije težak ni od čega drugog osim od prispeća.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Čet 12 Feb - 19:32 | |
| Iz „Soneta posvećenih Orfeju“
Trinaesti sonet II dela
Prednjači svakom rastanku, kao da je za tobom k'o tek minula zima. Jer među zimama beskrajna jedna ima, te srce može samo prezimljujući da traje.
Budi večito mrtav u Euridici -, toni natrag u odnos čist, sa pesmom hvalospevnom. Ovde, međ prolaznima, u carstvu kratkodnevnom, ti budi zvonka čaša, koja se lomi dok zvoni.
Budi – znajući stalno za uslov nepostojanja, za beskonačni razlog dubokog svog treptanja, te da jednom zauvek ispuniš drhtaj svoj.
Zalihi prirode štedre – i onoj što čeka na miru, i onoj utrošenoj -, svem neizrecivom zbiru kličući pribroj i sebe, pa tad uništi broj. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Čet 12 Feb - 19:32 | |
| PREOKRET Put od prisnosti do veličine vodi kroz žrtvu (Kasner)
Dugo je on sve to mučno prisvajao gledanjem. Zvezde na kolena padahu ophrvane njegovim pogledom. Ili bi gledao klečeći, a miris bi njegove usrdnosti kao blagi umor padao na kakvo božansko biće, koje bi mu se onda osmehnulo, u snu.
Kule je tako gledao da su trnule od straha: opet ih uvis zidajući, najednom. Ali često bi predeo, otežao od dana, pokojem strujao u njegovo tiho opažanje, uveče.
Životinje su smireno stupale u otvoreni pogled, pasući, a zasužnjeni su lavovi zurili unutra kao u nepojamnu slobodu; ptice su proletale kroz njegovu duševnost. Cveće se ogledalo u njemu, krupno, kao u deci.
A kad se rašču da ima jedan što gleda, to dirnu i bića koja su manje i nepouzdanije vidljiva, dirnu žene.
Otkada gleda? Otkada već, lišavajući se u duši, preklinjući sa dna pogleda?
Kada bi on, koji večito čeka, sedeo u tuđini; a rasejano okrenuta soba u prenoćištu mrgodno bila oko njega, i u izbegavanom ogledalu ponovo soba, i kasnije , sa postelje mućiteljke ponovo: tad bi se u vazduhu većalo, neshvatljivo većalo o njegovom osetljivom srcu, o njegovom srcu što kroz bolno zasuto telo ipak oseća, većalo bi se i presudilo: da on ljubavi nema. (I bilo bi mu uskraćeno ma koje novo posvećivanje.)
Jer vidiš li, gledanju ima granica, i sve sagledaniji svet ište da raste u ljubavi. Završeno je delo očiju, vrši sad delo srca na slikama u sebi zarobljenim. Jer ti si ih savladao; ali sada ih ne znaš. Pogledaj, unutarnji čoveče, svoju unutarnju devojku, nju, izvojštenu iz hiljadu priroda, ovo tek izvojšteno samo, a dosad još nevoljeno stvorenje.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Čet 12 Feb - 19:34 | |
I duh i strast su nama neophodni: da jedno drugom oplođuju, to je zadatak onih što su izabrani da u toj raspri čist postignu sklad; budni i vični, oni prepoznaju znamenja, ruka njihova je laka, prekaljeno je oružje u njih.
Ni zvuk najtiši ne sme im promaći, moraju znati da vide i onaj ugao prema kome ih uputi kazaljke jedva uočljivi hod, moraju očnim kapkom uzvraćati lagani lepet leptirovih krila i osećati šta oseća cvet.
Krhki su oni k'o i druga bića, a moraju u isti mah da budu dorasli snazi najvećoj (inače izbranje ne bi ni palo na njih!). Gde drugi cvile, njihova je dužnost da kažu ritam udaraca i da iskuse kamen na dnu bića svog.
K'o trajni pastir moraju da stoje; on iz daleka izgledati može tužan, al' što se više približavaš osećaš jače koliko on bdi. K'o zvezda hod za njega, tako njima sve mora biti poznato i blisko što ćutke raste i kruži kroz noć.
Oni i u snu stražare: od snova i postojanja, od plača i smeha smisao tka se... I kada ih skoli te ophrvani klonu prema tlu, i kad pred smrću i životom kleknu,- u pravom uglu njihovog kolena tad novu meru zadobija svet. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Čet 12 Feb - 19:36 | |
| SONETI ORFEJU (1922) napisani kao nadgrobni spomenik Weri Ouckama Knoop V Ne dižite spomenik. Dajte ruži da svakog ljeta njemu u milost cvati. Jer to je Orfej. Prijetvorba mu kruži ovim, onim. Ne treba nastojati oko drugih imena. Kad se god pjeva, vazda je to Orfej. Dođe i vrati se. Nije li puno ako i za par dneva nadživi katkad ružine latice. Da to shvatite, kako li on gine! Prem s nestajanja i sam ćuti muku. Netom mu riječ se nad ovdašnjost vine, već biva gdje vi ne pratite riječi. Rešetka lire ne tišti mu ruku. Pa osluškuje, onkraj prohodeći. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Sre 18 Mar - 18:58 | |
| Oh, ne zato što sreća postoji, to prevremeno preimućstvo gubitka bliskog. No zato što mnogo znači prisustvo na ovom svetu, i zato što smo prividno nužni svemu ovdašnjem, ovom nepostojanom što se nas čudno doima, nas najnepostojanijih. ...Ah, u drugi odnos, avaj, šta se preuzima? Ne posmatranje ovde sporo izučeno, i ništa što ovde se zbilo. Ništa. Dakle, bolovi. Dakle, pre svega, tegoba, dakle, dugotrajno iskustvo ljubavi - dakle, sve same neizrecive stvari. "Deveta devinska elegija", R.M. Rilke |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke Čet 16 Apr - 8:54 | |
| Dodirne dušu skoro svaka stvar
Dodirne dušu skoro svaka stvar, odasvud bruji spominjanja glas. Poneki dan što prođe stran za nas u budućnosti stigne tek k’o dar. Ko mjeri naš doprinos? Da li ko od prošlih, starih ljeta nas raspreda? Šta od postanja saznasmo, sem to: da sve se jedno u drugom ogleda? Da se na nama ravnodušnost grije? O, dome, travo, o, večernja sjeni, dok se gledamo tako, obrgljeni, najednom sve to kroz vas k nama vije. Kroz sva se bića pruža prostor jedan: suštinski svjetski prostor. Kroz nas laste prolijeću tiho. Ja, rašćenja žedan, pogledah, i: u meni drvo raste. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Rajner Marija Rilke | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 413 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 413 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie