Reci jesu moje igracke cakle mi se u glavi kao oni sareni staklici kaleidoskopa i svaki put mi druga slika u ocima kad zazmurim ali, postoje u nama neke neprevodive dubine postoje u nama neke stvari neprevodive u reci...
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 22 Dec - 12:12
" Ali ona se katkad tako lepo smeši... Pet minuta u njenom društvu mi bude kao da sam dobio na loto-u. Hodam ulicom poput nekog narodnog heroja, u trenutku narastem iznad svih zgrada, i u celom svemiru nema jačeg i moćnijeg stvorenja od mene... I zato me one tri ne zanimaju... ne bi me zanimale ni da ih je trista, kada hoću tu jednu!"
sav@
VIP
Poruka : 13899
Učlanjen : 08.08.2011
Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 28 Jan - 0:18
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 9 Apr - 9:18
Ljudi su kao školjke – moraš ih otvoriti na hiljade da bi pronašao biser.
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 9 Apr - 9:19
Ma, uzalud… Uz život se ne prilaže uputstvo za upotrebu i svako to odredi kako ume: zanemi tamo gde bi drugi viknuo, nasmeje se gde bi drugi zaplakao, uvredi se tamo gde bi se drugi obradovao… Uđe u pogrešan vagon, siđe stanicu pre ili kasnije… Pokoleba se, samo prebaci veslo iz ruke u ruku, a struja ga odnese presudno dalje, odredi drugo mesto gde će pristati.
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 9 Apr - 9:19
Možda nisam maher da odmah procenim ljude, al’ puštam da im jezici odrede mesto u mom životu.
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 9 Apr - 9:20
Kad predugo traje, i tišina nekako zazvuči.
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Uto 19 Maj - 8:36
Pegava je bila jedina devojka koja ga je ostavila…
Popac i ona išli su zajedno u gimnaziju, ali roditelji su je držali u karantinu, i to ružno pacence od nas ostalih nije bilo registrovano sve do prve godine faksa.Stari joj je bio neka aždaha u miliciji,o, nije vrteo pendrek oko prsta,štaviše, imao je svog šofera ugradenog u morbidni crveni BMW, i sa distance je delovao sasvim pristojno, ali… Pegi Su je za svaki slucaj bila na gospodu mamu. Upisala je tehnologiju, mislim, i krajem tog leta se pojavila na Štrandu u jednostavnom crnom kostimu, koji je, onako bestidno jednodelan, u momentu zasenio premijerne tange i osramotio tufnice i volancice na bikinima raznih kalibara i formata. Priznajem bila je moj tip, genralno, ali bila i tip mog prijatelja, sasvim konkretno, i na vreme da nešto ne pokvarim, povukao sam se na pristojnu razdaljinu, sa koje sam ipak mogao da posmatram dve siluete, zapricane u pesku velike recne plaže.Tih dana pozirali su za plakat ljubavnog filma… Sunce se zaplitalo u vrhove jablana, i, kotrljajuci se kroz krošnje kao narandža, spadalo na niske grane. Lagano, u uobicajenoj fotomontaži, klik-klik, zatvarali su se suncobrani,šareni peškiri nestajali su jedan po jedan, a njih dvoje su i dalje pricali i pricali… Ona, vec u majci, obgrlivši kolena rukama, i on tobož neobavezan sa laktovima u pesku, a glavom visoko u oblacima… Pegava je imala drugaricu ružnu ko san pijanog mornara, što Martinu nije smetalo da naskoci na nju i jedno vreme smo sretno izlazili u kvartetu. Onda sam ipak malo prelistao enciklopediju, i potvrdio svoje sumnje da petoclani kvartet nije najbolje rešenje.
Slutio sam ko bi to mogao biti tehnološki višak i iskoristio sam svoje pravo na otcepljenje. Lufter je brzo šutnuo gabora ali se šaranski odmah upetljao u drugu vezu, Popac i Pegava bili su zagrljeni ” sijamski “, i ako su nekoliko puta pokušali da ih razdvoje hirurškim putem, nas trojica mesecima nismo imali kvorum. Sve do zimskih ferija… Još na ceremoniji otvaranja zimovanja pobrkali smo se sa veselim Slovenkama iz susednog železnicarskog odmarališta. Mene je usvojila Lidija, maskota tvornice gornjeg rublja, Martin je pretežno visio kao ofinger, a Popca je primila na obuku vaspitacica iz Škofja Loke, koja je drmala pivo manirom iskusnog sezonskog radnika i verala se na smuckama tamo gde i divokoze idu okolo. Ne znam cime su je hranili, ali mogla je da nas brani, zlu ne trebalo, i te duge tople zime mladom Popovickom nije bilo lako. Bio je eksploatisan kao šusterski kalfa, i sigurno je to bio razlog što je ostavio izmišljenu adresu i pogrešan broj telefona kad je na kraju ferija, skinuvši ponosno ” L ” tablice, sav sretan uskocio u autobus. Sretni nikad ne razmišljaju o sreci. To je posao za nesretne. Svi primete srecu u nesreci, a o nesreci u sreci razmišljaju samo blesavi. I iskusni… Popac nije bio ni od jednih ni od drugih. Bio je jednostavno uspaljeni klinac koji je dospeo u modu kod curica, u sad vec davno prošlom vremenu, kad je tek svaka deseta radila ” one stvari “. Hormoni su mu prokuvali na minus dvadeset i on je tog januara video sve zvezde. Ali više nikad nije video Pegavu…
Nije bilo moderno prvi se javljati devojci, moj drug je propustio nekoliko dana, pa nedelju, pa nekoliko nedelja… Onda više nije znao šta bi joj rekao. Predavanja su uveliko pocela a ona se i dalje vodila kao nestala osoba. Popac nas je naterao da se zakunemo na Bibliju da nismo ocinkarili za Slovenku, sve cešce smo, kao slucajno, prolazili ulicom u kojoj je “neko” stanovao, ali pošto se zavesa na jednom prozoru nije pomerala, ipak je aktiviran telefon. Zvanicno saopštenje bilo je da su odselili, da je Tata Pandur premešten u drugi grad, i da ne vredi više zvati na taj broj… Svaki Lufterov problem apsolvirao sam do korica, ali Popac nije bio od onih koji se ispovedaju… Ostalo mi je nepoznato koga je zvao i gde je tražio svoju devojku, ali kad je pretražio sve, odjednom je poceo da je pronalazi u drugim curicama. Neke su imale takav nosic, neke su hodale kao ona, ili se smejale na isti nacin, zabacujuci lepim pokretom glavu malo udesno, neke su slicno njoj cutale, neke pricale, i Popac ih je narednih godina vodao kao avganistanske hrtove, sakupivši, malo po malo, puno raznih detalja svoje velike ljubavi. Ali nikad mu nije uspelo da ih sve sastavi…
Tri posleratna druga Djordje Balasevic
sav@
VIP
Naslov: Re: Đorđe Balašević Uto 26 Maj - 19:28
Provincijalka
Rekli su mi da je dosla Iz provincije Strpavsi u kofer snove I ambicije
Drug je studirao sa njom Pa smo se najzad sreli ona i ja - Shvatih: Boze, ovo je sazvezdje Za nju provincija
Srce stade kao dete Da se otima Trazili smo se Po prethodnim zivotima
Ostavih iza sebe svet zablude Promasaje koji tise Prosto, lako, K'o neko beznacajno pristaniste
O, da mi je da se jos samo jednom zaljubim Opet bih uzeo kostim vecnog decaka I opet bih smislio kako da prodangubim Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka
Gorda, naspram podsmeha I spletki poslednjih Usamljeni galeb Iznad mora osrednjih
Reci bi sve pokvarile Samo sve cutke Pokraj mene stisla Sami, svoji, izbeglice iz besmisla
O, da mi je da se jos samo jednom zaljubim Opet bih gledao niz kej kao niz prugu I opet bih znao da se u oblak zadubim I cekao bih samo nju, ni jednu drugu
Napisi mi pesmu, mazila se je Nisam znao da li cu umeti Reci jesu moje igracke, cakle mi se u glavi Kao oni sareni staklici kaleidoskopa I - svaki put mi druga slika u ocima kad zazmurim Ali, postoje u nama neke neprevodive dubine Postoje u nama neke stvari neprevodive u reci Ne znam.... Napisi mi pesmu, molila je I nisam znao da li cu umeti Voleo sam ju tako lako A tako sam tesko to znao da pokazem A, onda odjednom raspored madeza na njenim ledjima Kao tajna mapa pokazao mi je U koju zvezdu treba da se zagledam, i - tako Eto ti pesma, ludo jedna...
Djordje Balasevic
katarina
MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 15 Jun - 20:46
Te noći sam joj oćutao najlepše reči koje znam...
Jednom je rekla da bi sve dala da čuje to što oćutim, i otkrio sam joj tajnu o starom drvetu koje raste na ničijoj zemlji između devet salaša, u fantazmagoričnoj oazi koja se u Sahari žita priviđa samo onda kada se to njoj prohte, tako da ni najprefriganijim geometrima nikad nije opšlo za rukom da je osvoje svojim instrumentima... I tako, obično u nekoj vedroj noći, roj Neizgovorenih Reči nepovratno odbegne iz košnice misli i u potrazi za novim mestom sumanuto pokušava da otkrije prečicu do najbližih zvezda, ali zna se, još niko sem prevejane skitnice Pogleda nije uspeo da dospe do Tamo... I onda, pred zoru, kad posustalo krenu da se stropoštavaju, Vetar probere najlepše, podmetne pod njih svoje paperjaste uvojke, kao jastučiće, i nežno povuče finu četku te velike krošnje kroz svoje kose... I Neizgovorene Reči ostaju da trepere u lišću starog drveta zauvek, rekoh joj, kao miris tvoje kose na mom češljiću od jantara... "Zauvek?", pitala je uplašeno... O, ne, ispravih se, izvini, zaboravio sam da "zauvek" ne postoji... Jednog dana, dakako, strovaliće se i to stablo, oprljiće ga Oluja šenlučeći gromovima nad ravnicom, složiće se kao kula od karata pod teretom Neizgovorenih Reči, ili polegnuti tiho i neprimetno, kao kazaljke na tri i petnaest, ko će ga znati? Ali naići će čerga tog leta, i to ne Mečkari ili Džambasi, ni Gatari ni Korpari, nego Veseli Svirači Tužnih Očiju, praćeni crnim kosovima iz visokih Prekodonskih stepa, i još izdaleka, uspravivši se u sedlu, primetiće u gustoj travi naročitu račvastu granu boje majskog sumraka, od koje bi se mogla izdeljati odlična viola? I, više nego dovoljno godina kasnije, možda nečija, možda proseda, možda bez ikoga, ti ćeš ugledati belog leptira na jorgovanu, i širom otvoriti prozore mameći ga da ti sobu opraši polenom i prolećem. A ulicom će prolaziti mali Cigan sa violom, videćeš samo drozdovo pero na šeširu kako promiče za šimširom, i začućeš Neku Staru Dobru Nepoznatu Pesmu, koju prvi put slušaš, a godinama je znaš... I zaplakaćeš, istog časa... I najzad shvatiti kako sam te voleo...
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
katarina
MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 15 Jun - 20:47
“Odjebi, JNA...
Dao sam ti jednu dobru godinu života... Najbolju, možda? Veliki Vračevi Medicine rascepe grudi kao narandžu i spuste novo srce u njih (pažljivo, zatvorenih šaka, kao da vraćaju vrapčića u gnezdo), razdvoje skalpelom svetlo od tame u mutnom jezgru zenice, bajaju, pokretnu nepokretno, čudotvore na ljudima, pa opet, ni oni ne mogu da mi vrate moju otrgnutu devetnaestu.... Nikad više... Ali... Proklet da sam... Ja sam bar imao dvadesetu. Dvadeset prvu. I još neke dvadeset-tridesete... Za razliku od dečaka na čije crno uokvirene fotografije svakodnevno nailazim na predzadnjim stranicama štampe... Oni ostadoše negde u devetnaestoj... Zaljubljeni... Zaigrani... Zbunjeni... Ne dospevši da svoje olovne vojnike razdvoje od olovnih zrna, koje su im Zli Starci tako bezbožnički podmetnuli u džepove... Ne, Brate Kaine, ne zovi me u polje... Ne mami me, zalud, da prošetamo minskim poljem, moj grešni sivomaslinasti brate... Poturi nekog drugog Dobrovoljca na branike svoje nesposobnosti... Okači drugu metu na svoje kartonske bedeme... NEMA MOJIH U OVOM RATU NAŠIH... Ma znam... Ne može to tek tako... Čičak Izdaje se kači na sve strane. I meni će ga već neki mangup prilepiti na leđa, onako u prolazu, tapšući me po ramenu, tobož prijateljski... Razmišljao sam o tome... Koga izdati kad mi ostane da biram između nas dvoje? I, žalim... Ali prestar sam da bih izdao sebe, još jednom... Zato odjebi, JNA... Dosta je bilo...”
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 17 Jun - 3:46
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 26 Jun - 4:34
Gost
Gost
Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 26 Jun - 4:39
sav@
VIP
Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 13 Avg - 15:56
sav@
VIP
Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 13 Avg - 16:04
Kijara-brm
Master
Poruka : 6268
Godina : 44
Učlanjen : 05.08.2015
Raspoloženje : Fenomenalno ;))
Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 14 Avg - 1:04
U mojim venama davni sever samuje i ja ponekad ne znam šta mu je, što luduje, od sreće tugu tka moja prosta duša slovenska.
Djole
Kijara-brm
Master
Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 5 Okt - 23:55
Pravog muškarca, s kojim ćete trajati, nećete prepoznati po izgledu, po diplomi, po inteligenciji. Onog pravog prepoznat ćete po načinu kako vas drži za ruku, kako vas ljubi, kako vas grli – ni prečvrsto da ostanete bez daha, a ni prelabavo da nestanete bez traga. Pravi vas drži taman onako kao treba, da znate čiji ste.” Đorđe Balašević
Kijara-brm
Master
Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 5 Okt - 23:56
Voleo bih da znam kako da napišem uzdah. Jedan tamni, duboki uzdah. To sad strašno nedostaje na ovom mestu...
Djole
Kijara-brm
Master
Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 5 Okt - 23:58
Mirjana
Elita
Poruka : 4077
Učlanjen : 23.09.2016
Naslov: Re: Đorđe Balašević Uto 11 Okt - 20:00
Tajne su kao device, s njima se mora nežno... Bilo bi tako slatko naprosto im strgnuti bluzicu, a opet, čarolija je potpuna tek ako ih pustiš da se otkriju same.
Kijara-brm
Master
Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 11 Nov - 20:53
Aco-Braco, derane moj srditi, da te grdim to mi je k'o sebe grditi, to il' nemaš ili imaš da te s vrata spazi primaš, gušt je dati, a ne stiskati, nije gazda kesa šuplja što budzašto novce skuplja, gazda je ko ume spiskati...❤
Kijara-brm
Master
Naslov: Re: Đorđe Balašević Pet 11 Nov - 20:54
Rene
Elita
Poruka : 2731
Učlanjen : 27.09.2016
Naslov: Re: Đorđe Balašević Ned 13 Nov - 22:31
I dugo sam stajao pod njenim prozorom tražeći, kao, nešto po džepovima. A opet, ni na trenutak nisam čuo kako diše u snu, moje pile. Kako diše...
Rene
Elita
Poruka : 2731
Učlanjen : 27.09.2016
Naslov: Re: Đorđe Balašević Ned 13 Nov - 22:33
Drugi bi sve imalo smisao, ja bih iz te gužve zbrisao i nikom ne bi bilo jasno šta ja to smeram. Znao bih gde da sebi nađem mir, skrio se u tajni manastir i čekao da ti odrasteš...
Poslednji izmenio Rene dana Ned 13 Nov - 22:52, izmenjeno ukupno 1 puta