Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 17:59 | |
| BEZOBZIRNO
Noći u kojima se boriš najbolje su kada je svo oružje upereno na tebe, kad svi glasovi bljuju svoje uvrede dok se san gasi.
Noći u kojima se boriš najbolje su kada razum udaraju u samu bit, kada trijumfalna kola tame okruže te.
Noći u kojima se boriš najbolje su kada smijeh ludih ispunjava prostor, kada se poljubac smrti vidi kao ljubav.
Noći u kojima se boriš najbolje su kada je igra namještena, kada gomila vrišti za tvoju krv.
Noći u kojima se boriš najbolje su noći kao ova kada progoniš na hiljade nitkova iz svoje glave, kada ustaješ protiv nemogućeg, kada postaješ brat nježnoj sestri radosti i
nastavljaš dalje
bezobzirno. |
| | | Gost Gost
| Nista nije djelotvorno kao poraz
Uvijek nosi notes sa sobom kamo god ides, rekao je, i ne pij previse, pice otupljuje osjetila, budi nazocan kad se cita, zapazi stanke u dahu, i kad ti citas budi uvijek umjeren ne istici previse, gomila je bistrija nego sto ti pretpostavljas, i kad nesto napises ne salji smjesta, stavi u ladicu dva tjedna, onda izvuci i pogledaj stvar, i preuredjuj, preuredjuj, PREUREDJUJ ponovno i ponovno, ucvrsti retke kao vijke sto drze luk mosta od 5 milja, i drzi notes uz krevet, nadoci ce ti misli nocu i te ce misli nestati i biti izgubljene ako ih ne zapises. i ne pij, svaka budala moze piti, mi smo ljudi knjizevnosti.
za covjeka koji uopce nije mogao pisati on je bio otprilike kao i svi ostali: mogao je zacijelo govoriti o tome. |
| | | Gost Gost
| Sloboda
Pio je vino čitave noći I stalno mislio o njoj: O načinu na koji hoda, govori i voli I priča mu stvari koje liče na istinu Ali nisu, I znao je boju svake Njene haljine I njenih cipela – znao je oblik i krivinu Svake štikle I noge koja je nosi.
I opet nije bila tu kad se vratio I opet će doći s tim smradom na sebi I jeste Došla je u tri ujutro Gadna kao svinja što ždere balegu I on izvadi kasapski nož A ona vrisnu I ustuknu ka zidu njihove bedne sobe Još uvek lepa Uprkos zadahu snošaja I on iskapi vino iz čaše.
Ta žuta haljina Koju najviše voli A ona ponovo vrisnu
I on podiže nož Cimnu kaiš Pokida odeću pred njom I odreza jaja.
Poneo ih je u šakama Kao kajsije Bacio ih u šolju I pustio vodu A ona je i dalje vrištala I soba je postala crvena.
BOŽE O BOŽE! ŠTA SI UČINIO!
A on je sedeo i držao tri peškira Među nogama Ne mareći sada da li je otišla Ili ostala Da li nosi žuto ili zeleno ili Nema ništa na sebi.
I držeći se jednom rukom Pružio je drugu I natočio novu čašu vina. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:00 | |
| Pesma o zilavoj mrcini.
Dosao je pred vrata jedne noci mokar mrsav izubijan i isprepadan beli zrikavi kusi macak. pustio sam ga unutra i nahranio i ostao je stekao poverenje u mene dok jedan prijatelj nije naisao kolima i pregazio ga. odneo sam ono sto je ostalo kod veterinara koji je rekao >male su sanse...dajte mu ove tablete...kicma mu je slomljena, ali i ranije je lomljena pa je srasla, ako prezivi nikada nece hodati, gledajte ovaj snimak- pucano je u njega, gledajte, sacma je jos tu... nekad je imao i rep, neko mu ga je odrezao...<
vratio sam macka kuci, bilo je vruce leto, jedno od najtoplijih u stolecu, stavio sam ga na pod u kupatilu, davao mu vodu i tablete, nije hteo da jede, nije hteo da pije, umakao sam prst u vodu i kvasio mu njusku i pricao mu, nikuda nisam isao, odvojio sam dosta vremena za kupatilo i pricao mu i pazljivoga dodirivao a on je gledao u mene tim bledoplavim zrikavim ocima i kako su dani prolazili nacinio je prvi pokret dovukavsi se prednjim nogama (straznje nisu radile) do kutije za nuzdu- bilo je to kao truba moguce pobede iz tog kupatila ka citavom gradu, bas sam se vezao za tog macka...
jednog jutra se digao, stao na sve cetiri, zatim pao i samo me gledao. >mozes ti to<, rekao sam mu.
i dalje je pokusavao, dizao se i padao, i na kraju hodao dva- tri koraka, kao pijan, straznje noge ga nisu slusale i ponovo je pao, odmarao, zatim se digao.
ostalo znate: sad je bolje nego ikad, zrikav, gotovo bezub, ali gipkost se vratila, i taj izraz u ocima nije ga napustio...
sada me intervjuisu, zele da cuju nesto o zivotu i literaturi, a ja se napijem i dizem mog zrikavog, upucanog, pregazenog bezrepog macka i govorim >gledajte, gledajte ovo!<
ali oni ne shvataju, govore nesto kao >vi kazete da je Selin uticao na vas?< >ne<, drzim macka u vazduhu, >vec ono sto se desava, stvari kao sto je ovo, ovo!<
tresem macka i drzim ga uvis u zadimljenom i pijanom svetlu, a on je opusten, on zna...
tada je intervjuima kraj mada sam ponekad ponosan kada kasnije vidim slike i eto mene i eto macora i uslikani smo zajedno.
i on zna da je to nista ali da sve to ipak pomaze. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:01 | |
| Mrak
Skratio sam ga za levo uvo Zatim i za desno, Razneo mu alku na opasaču Vrelim olovom I onda ga za skratio Za sve što valja, A kad se sagnuo Da pokupi svoju olovku I klikere (sirota kreatura) sredio sam da ne mora više da se uspravlja.
Zevnuo sam i ušao da loknem nešto a neki tip kao da me iskosa pogledao i tako je i umro – iskosa blenući u mene.
Prizor krvi otvorio mi je Apetit. Smazao sam sendvič i Odsvirao dve-tri balade... Pogasio sam olovom sva svetla U toj rupi, a onda Izašao.
Nigde nikog nije bilo Pa sam ukokao mojeg konja (sirota kreatura). Tada sam video šerifa Kako stoji na kraju ulice I trese se Kao prut na vetru; Bio je to žaostan prizor Pa sam ga smirio Prvim metkom I milosrdno ohladio Drugim.
Onda sam se malo izvalio Na leđa I kokao zvezde Jednu po jednu, Upucao sam i mesec Pa sam prošetao I pogasio sva svetla u gradu. Ubrzo se smračilo Baš onako Kako meni prija, Jer ko će još da spava Kad mu neko svetlo Bije u lice.
Legao sam i sanjao Da sam opet dečak Koji se igra svojom Puškicom I dobija u svim partijama klikera, A kad sam se probudio Mojih pištolja nigde nije bilo I bio sam vezan, I ruke i noge, Kao da se neko Plaši od mene, I navlačili su omču na moj ružni vrat Kao da bi hteli da me obese, a neki tip je kačio vrlo zgodnu poruku na moju košulju: ima zakona za tebe a ima ga i za mene ima zakona koji te veša i od tebe pravi leša.
Moram da priznam, Od lepih stihova Uvek mi ovlaže oči, I da ne veruješ Sve su dame plakale I kao da su jecale Imena nekih drugih ljudi. Očigledno su plakale Zbog mene (sirote kreature) jer sve sam ih redom imao a zaboravio sam u onom uzbuđenju da im kažem svoje ime.
I svi su muškarci izgledali besno Verovatno zbog dece koja su nepristojno Bacala konzerve na mene, Ali rekao sam im da se ne uzbuđuju Jer uopšte nisu pogađala – Nijedan od tih dečaka nije delovao Da će postati muško od njega: Sve sam peder – A neki tip se prodrao: ''u pakao s njim!''
i s trzajem sam zaigrao moj poslednji ples, pošteno se zaljuljao i pljunuo barmenu u oko a onda buljio dole u bele sise Neli Adams tako da mi je opet pošla voda na usta. |
| | | Gost Gost
| PONEŠTO ZA PREVARANTE, OPATICE, PILJARE I TEBE
Mi imamo sve i mi nemamo ništa A neki ljudi to rade u crkvi A neki ljudi to rade kidajući leptire na pola A neki ljudi to rade u Palm Springsu Uvaljujući ga nespretnim plavušama sa “kadilak"-dušama "Kadilaci" i leptiri ništa i sve to lice koje se rastapa do poslednjeg daha u podrumu u Korpus Kristiju Ima tu ponešto za prevarante, opatice, piljare, i tebe…
Nešto u 8 izjutra Nešto u biblioteci Nešto u reci Sve i ništaa U klanici to dolazi klizeći duž tavanice na kuki I ti ga njišeš Jedan Dva Tri I onda ga imaš Mrtvo meso u vrednosti od 200$ Njegove kosti uz tvoje kosti Nešto i ništa Uvek je isuviše rano da se umre i uvek je isuviše kasno Brazda krvi u bazenskom belilu, to baš nista ne govori A grobari igraju poker nad kafom u 5 izjutra Čekajući na gras da bi se spasli od mraza… Oni ti ništa ne govore Mi imamo sve i nemamo ništa Dani sa staklenim ivicama i nepodnošljivim smradom Rečne mahovine Gorim od onog od govana Dani poput šahovske table sačinjeni od pokreta i Protiv pokreta Nabubana interesovanja u porazu kao i pobedi Dani spori poput mazge koja vuče teret na leđima Ljutita, mrzovoljna i zaslepljena suncem Putem na kome neki ludak sedi čekajući Među plavim sojkama i carićima upetljanim u mreže I nagutanim ljuskavog sivila Dani vina i vikanja Tuča po sokacima Debelih nogu žena koje se takmiče oko tvojih creva Pokopanih u jaucima Znakova u arenama za borbu s bikovima poput dijamanata Koji urlaju od bola Majko Kapri! Ljubičica koja izlazi iz zemlje govoreći ti da zaboraviš Mrtve armije i svoje ljubavi koje su te opljačkale Dani kada deca govore smešne i genijalne stvari Poput divljaka koji pokušavaju da ti prenesu poruku kroz Svoja tela Dok su im tela još dovoljno živa da prenose i Osećaju, i trče gore-dole Bez katanca, i plata, i ideala, i imovine, i Bubama-nalik-uverenja Dani kada možeš po ceo dan da plačeš u nekoj zelenoj sobi Sa zaključanim vratima Kada možeš da se smeješ svom pekaru jer su mu noge Isuviše duge Dani posmatranja žive ograde… I ništa, i nista Dani šefova, žutih ljudi sa zadahom iz usta i velikim Stopalima Ljudi koji liče na žabe, hijene Ljudi koji hodaju kao da meldija nije nikada izmišljena Ljudi koji smatraju da je mudro unajmljivati i otpuštati i Profitirati Ljudi sa skupim ženama koje poseduju po 60 jutara zemlje Koju treba izbušiti ili se njome razmetati Ili koju zidom treba odvojiti od nekompetentnih Ljudi koji bi te ubili zbog toga što su ludi I onda to opravdali jer je takav zakon Ljudi koji stoje ispod prozora od 12 metara i ništa ne Vide Ljudi sa luksuznim jahtama koje plove oko sveta A ipak ne izlaze iz džepova na svojoj odeći Ljudi nalik puževima, ljudi nalik jeguljama, ljudi nalik Puževima balavcima I još gori I ništa Dobijanje poslednje plate u luci, u bolnici, u fabrici Aviona, U zabavnom salonu, u berbernici, na poslu koji ionako nisi Želeo Porez na prihod, bolest, servilnost, slomljene ruke, Slomljene glave Sav nadev ispada napolje poput perja iz starog jastuka Mi imamo sve i nemamo ništa Neki to rade dobro jedno vreme a onda popuštaju Slava ih dokrajčuje ili gađenja ili starost ili nedostatak Odgovarajuće ishrane Ili crnilo preko očiju ili deca u koledžu ili novi Automobili ili kičma slomljena na skijanju u Švajcarskoj Ili nova politika ili nove žene ili same prirodne Promene i raspadanje Čovek koga si do juše poznavao S kojim si zajedno rasturio 10. turu Ili pio 3 dana I 3 noći u podnožju planina Sotut Koji je sada samo nešto pod carsavom ili krstom ili kamenom Kako samo odlaze Kako samo odlaze oni za koje si mislio da nikad neće doći Dani kao ovaj Kao tvoj tadašnji dan Možda kiša pada po prozoru, pokušava da se probije Do tebe? Šta vidis danas? Šta je to? Gde se nalaziš? Najbolji dani su ponekad oni prvi, ponekad oni srednji, A nekad čak i oni poslednji Prazni komadi zemlje nisu loši Crkve u Evropi na razglednicama nisu loše Ljudi u muzejima voštanih figura zamrznuti u svojoj Najboljoj sterilnosti nisu loši Užasni su ali nisu loši Karambol u bilijaru, razmisli o karambolu u bilijaru I tostu za doručkom, i kafi koja je dovoljno vrela da znaš Da ti je jezik još uvek tu Tri germanijuma ispred prozora pokušavaju da budu crveni I pokušavaju da budu ružičasti I pokušavaju da budu germanijumi Nije čudo da žene ponekad plaču Nije čudo da mazge ne žele da idu uzbrdo Da li si sada u hotelskoj sobi u Detroitu tragaš za Cigaretom? Još jedan dobar dan Jedan njegov mali deo I dok bolničarke izlaze sa različitim imenima i različitim Mestima na koja idu – prelaze preko travnjaka Neke od njih žele kakao i novine Neke od njih žele topao tuš Neke od njih žele muškarca Neke od njih jedva da uopšte i razmišljaju Dovoljno i nedovoljno Svodovi i hodočasnici, pomorandže, slivnici, paprat Anti-tela, kutije s maramicama…
U najčednijem negdašnjem suncu postoji osećaj nežnog Dima iz urni I konzervisanog zvuka starih ratnih aviona I ako uđeš unutra i pređeš prstom preko nadboja prozora Pronaći ćeš prljavštinu Možda čak i zemlju A ako pogledaš koz prozor Biće opet neki dan I kako stariš i dalje ćeš gledati I gledati Usisavajući pomalo svoj jezik Aaa-aaa Nee-nee Možda Neki to rade prirodno Neki opcesno SVUDA. |
| | | Gost Gost
| BEZ SNOVA
Stare sjedokose kelnerice
po kafeima u noći
odustale su,
i dok koračam
niz pločnike svjetlosti
i gledam u prozore
staračkih domova
vidim da toga više nema
u njima.
Gledam ljude po klupama u parku
i vidim po tome kako
sjede i gledaju
da je iščezlo.
Gledam ljude koji voze
i vidim po tome kako
voze svoja kola
da niti vole niti su voljeni
niti više mare za seks
sve je zaboravljeno kao
neki stari film.
Gledam ljude u robnim kućama
i samoposlugama
dok se kreću među rafovima
kupujući stvari
i vidim po tome
kako im stoji odjeća
i po načinu na koji hodaju
i po izrazu njihovih lica
i očiju
da im nije stalo ni do čega
i da ničemu nije stalo
do njih.
Vidim na stotine ljudi dnevno
koji su sasvim odustali.
Ako odem na hipodrom
ili na stadion
vidim hiljade
koji ne osjećaju ništa
ni za koga
i niko ne osjeća za njih.
Na sve strane vidim one koji
ne žude ni za čim osim za
hranom, krovom i
odjećom,
usredsređeni samo na to,
BEZ SNOVA.
Ne shvatam zašto ovi ljudi
ne iščeznu,
ne shvatam zašto ovi ljudi
ne izdahnu,
zašto ih oblaci
ne usmrte,
zašto ih psi
ne usmrte,
zašto ih cvjetovi i djeca
ne usmrte,
ne shvatam.
Biće da su već mrtvi
pa ipak ne mogu da se naviknem
na njihovo postojanje,
jer toliko ih je mnogo.
Svakoga dana,
svake noći,
sve ih je više,
u metrou,
u zgradama,
u parkovima.
Oni ne osjećaju užas
što ne vole
ili što nisu voljeni.
Toliko, toliko, toliko
mojih bližnjih.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:02 | |
| Za malo, pa izmisljena pesma
Vidim te kako pijes iz fontane sa tim decjim plavim rucicama, ipak ne, ruke ti nisu decje... samo su malene, a fontana je u Francuskoj tamo gde si mi napisala poslednje pismo, na koje sam odgovorio, ne dobivsi vise nikad ni glasa od tebe.
...Pisala si pisma sa suludim pesmama o ANDJELIMA I BOGU, veeelikim slovima, i o tome kako si znala poznate face iz umetnosti i kako ih je vecina spavala s` tobom. Odgovorio sam ti..., u redu je, samo napred, zivi sa njima,... i nisam ljubomoran i ako te ja nikad nisam dotakao, video.... Bila si mi blizu jedanput - u Nju Orleansu, - par ulica daleko, ali te ne upoznah, ne dodirnuh. ... I tako si ti nastavila sa facama, i pisala mi o facama i,naravno, kako si provalila da ih njihova slava vise zanima nego prelepa devojka u njihovom krevetu koja im se daj, a zatim se budi rano ujutru da bi pisala, veeelikim slovima, pesme o ANDJELIMA I BOGU. ...Rekose nam da je Bog mrtav, ali slusajuci te posumnjah u to...
Mozda zbog VELIKIH SLOVA.
Bile su najbolje pesme koje sam citao, a da ih je zena pisala, i sve vreme sam davio izdavace, urednike, “Stampajte je, luda je mozda, ali i carobna takodje. Nema lazi u njenom ludilu.”
...Voleo sam te onako kao sto covek moze jedino da voli zenu koju nikada nije dotakao, kojoj samo pise, i cuva njene fotke.... Mozda bih te voleo i vise da su dosli dani, u kojima bih sedeo u u nekom sobicku i zavijao pljuge, slusajuci zvuke tvog pishanja u kupatilu... ali oni nikad nisu "dosli".
...Pisma su bivala sve tuznija. "Ljubavnici" su te redom odjebavali. Malena, odgovarao sam ti, "Ti ljubavnici sve odjebu, sve sem sebe - pre ili kasnije". Nije pomoglo. Pisala si mi da imas "klupu za plakanje" i da je pored mosta i da je most preko reke... ...Kako dolazis do te klupe svake noci i oplakujes sve one koje si volela a koji su te povredili, ostavili.
Pisao sam ti - ali odgovora nije bilo. prijatelj mi je javio da si se ubila 3 ili 4 meseca, nakon toga. Da sam te upoznao, znam da bih te povredio, ...ili ti mene... Najbolje je ovako. |
| | | Gost Gost
| Zivim s jednom damom i cetiri macke i nekih se dana svi slazemo.
Nekih dana imam problem sa jednom od macaka.
Nekih dana imam problem sa dve macke.
Nekih dana sa tri.
Nekih dana imam problema sa sve cetiri macke..
i sa damom:
Deset ociju gleda u mene kao da sam pas. |
| | | malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
|
Poslednji izmenio malalila dana Čet 4 Maj - 18:04, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:03 | |
| Bekstvo
Najbolje je bilo kada se spuste roletne, krpama zapusi zvono, ubaci telefon u frizider i ode se u krevet jedno 3-4 dana.
A najbolje posle toga bilo je sto nikome nikada nisam nedostajao. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:03 | |
| Zivot
" Eto, samo sam spavao, probudio se s muvom na laktu, dao joj ime Beni, onda je ubio." |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:04 | |
| Zagonetka
Moj komsija je dobar tip, ali me totalno zbunjuje: ustaje veoma rano, odlazi na posao; njegova žena radi, imaju dvoje slatke dece; predveče on stiže kući, ponekad vidim decu, na trenutak i ženu; do 9 uveče sva svetla u njihovoj kući pogašena su; i njegovi se dani ponavljaju tako; izgleda mi kao dovoljno inteligentan čovek od preko 30 godina; jedino objašnjenje za njegovu šemu je da sigurno uživa u svom poslu veruje u Boga, seks, porodicu.
Ne znam zašto ali tamo kod njih večno očekujem iznenadni lom prozora očekujem krike i psovke da vidim svetlo u 3 ujutro da vidim flaše u letu ali već 5 godina njegova je šema ostala ista. zato se umesto njega ja brinem za one druge stvari koje ne verujem da ih njegova žena obožava: "Henk, već sam bezbroj puta mogla da zovem policiju, ali nisam."
Ponekad dođe mi da ja zovem pubove zbog njih ali mislim da pubovi ne bi razumeli moje optužbe.
Njihova crvena svetla pale se i gase bela lica u tamnoplavom:
"gospodine, nema zakona protiv toga što oni čine..."
|
| | | Gost Gost
| TE STVARI
Te stvari kojih se toliko drzimo nemaju nista sa nama, a mi imamo s njima iz dosade ili straha ili zbog novca ili iz maloumnosti; nas krug i nasa sveca postaju sve manji toliko mali da to ne mozemo podneti, bljujemo Ideju i gubimo Centar: sve sam vosak bez fitilja, i vidimo imena koja su nekada znacila mudrost, kao znake u napustenim gradovima i samo su grobovi stvarni |
| | | Gost Gost
| Devojke u hulahopkama
Devojcice u hulahopkama sede na klupi i cekaju autobus izgledajuci umorno u 13-oj s karminom boje malina. vruce je na suncu a dan je u skoli bio dosadan i povratak kuci je dosadan,a ja prolazim kolima potajno merkajuci njihove tople noge. oci im gledaju u stranu- upozorene su na surove i razvratne matore jarce;ne pada im na pamet da se olako daju. a ipak je dosadno cekati citave minute na klupama i godine u kucama,i knjige koje nose su dosadne,i hrana koju jedu je dosadna,i cak su surovi i razvratni matori jarci dosadni.
Devojke u hulahopkama cekaju, iscekuju svojih pet minuta,a onda ce da krenu i osvoje. vozim naokolo i zdrakam njihove noge zadovoljan sto nikad necu biti deo njihovog neba i njihovog pakla,ali skerletni karmin na tim tuznim iscekujucim usnama!lepo bi bilo poljubiti jednom svaku od njih. do kraja, zatim ih ostaviti.
Ali autobus ih uzima prvi.
"Ima raznih vrsta ludila i neka su od njih pravo uživanje" Bukowski, "Hollywood"
- Šta je vaša životna filozofija? - Misli što manje |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:05 | |
| "U tome je problem kod pića, pomislih, dok sam sipao sebi piće. Ako se desi nešto loše, piješ da zaboraviš; ako se desi nešto dobro, piješ da proslaviš, ako se ništa ne desi, piješ da se nešto dešava" Bukowski, "Žene"
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:05 | |
| "Svaka budala može da izmoli neki posao; samo mudri mogu da ne rade ništa" Bukowski, "Post office"
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:06 | |
| neki od kerova što spavaju noćas mora da sanjaju o kostima i ja pamtim tvoje kosti u mesu a najbolje u onoj tamnozelenoj haljini i onim blistavim crnim cipelama s visokom štiklom, večito si psovala kad piješ, kosa ti je opadala a ti htela da eksplodiraš od onog što te mučilo: od trulih uspomena na trulu prošlost,i na kraju si pobegla od njih u smrt, ostavivši me sa trulom sadašnjicom; mrtva si već 28 godina a ipak te bolje pamtim nego ma koju drugu; bila si jedina koja je shvatila uzaludnost našeg života; sve druge bile su samo nezadovoljne trivijalnim sitnicama besmisleno se ždrale zbog besmislica,
Džejn, tebe je ubilo to što si previše znala. dižem piće za tvoje kosti o kojima ovaj ker još uvek sanja. |
| | | Gost Gost
| Ona dole peva, svira na svojoj gitari, mislim da je srećnija nego obično i drago mi je, ponekad malo poludim i surov sam prema njoj. teška je četres’pet kila ima tanušne zglobove a njene su oči često istinski tužne.
ponekad me moje potrebe čine sebičnim sve mi to preplavi razum a nikad nisam bio vešt u izvinjanjavanju.
čujem je kako peva sada je vec duboka noć i odavde vidim svetlosti velegrada prijatne kao zrelo voće iz bašte i ova je soba spokojna tako čudno kao da je čarolija postala nešto sasvim normalno. |
| | | Gost Gost
| Znaš, bilo je mnogo dobro. Bilo je, bolje nego bilo šta.
Bilo je, kao nešto, što možemo da podignemo, držimo, gledamo i onda se smejemo, zbog toga.
Bili smo na Mesecu. Bili smo u Mesecu, imali smo ga.
Bili smo u vrtu, bili smo u beskrajnom ponoru. Nigde nema takvog mesta.
Bilo je duboko, i svetlo, i visoko.
Primaklo se tako blizu ludila, smejali smo se bezumno.
Tvoj smeh i moj.
Pamtim kad su tvoje oči, glasno rekle volim, sada, dok se ovi zidovi, tako nečujno ljuljaju.
|
| | | malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:07 | |
| nema pomoći
postoji mesto u srcu koje nikad neće biti ispunjeno
prostor
čak i u najboljim trenucima
znaćemo to više nego ikad
postoji mesto u srcu koje nikad neće biti ispunjeno
i mi čekamo u tom prostoru
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:07 | |
| Literarna romansa
Upoznah je preko dopisivanja ili poezije ili magazina I poche mi slati neke vrlo vruce pjesmice o pozhudi i silovanju Sve to, pomijeshano sa povrshnim intelektualizmom, nekako me zbunilo, te sjedoh u kola i odvezoh se na sjever Kroz planine i kanjone i autoputevima, ne spavajuci, trijezneci se, tek razveden, besposlen, ostario, umoran, zheleci samo da prespavam narednih pet ili deset godina; Konachno pronadjoh motel u prijaznom mjestashcu pokraj prashnjave ceste Sjedoh tako, paleci cigaretu, ramishljajuci: ti mora da si lud, I pojavih se, kasnech sat na ljubavni sastanak, a ona stara, ofucana skoro pa ko ja, ne bash privlachna, pokloni mi tvrdu, oporu jabuku, koju prezhvakah preostalim zubima; Umirala je od nepoznate bolesti, neshto poput astme, i reche mi, Zhelim ti povjeriti tajnu, a ja rekoh, Znam: ti si djevica, 35ogodishnjakinja. Izvadila je biljezhnicu, deset ili dvanaest poema: Njeno zhivotno djelo, moradoh prochitati I trudih se biti ljubazan No poeme bijahu vrlo loshe. Odvedoh je nekud, na boks mech, Kashljala je u dimu dvorane gledajuci okolo naokolo u sva ta lica te u borce na ringu, stiskajuci shaku Tebe nishta ne uzbudjuje, je li? pitala me, Ali sam se ja pravo uzbudio te noci u brdima. Sretosmo se josh tri ili chetiri puta Posavjetovah je u vezi sa poemama dok mi je zabijala jezik duboko, do pola grla No, kad je ostavih josh je uvijek bila djevica i vrlo losha spisateljica. Mislim da ako zhena sjedi prekrshtenih nogu 35 godina isuvishe je kasno i za ljubav i za poeziju
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:08 | |
| PLAVA PTICA
ima jedna plava ptica u mom srcu koja zeli da izadje ali ja sam isuvise opasan za nju, kazem joj ,ostani unutra,necu da te bilo ko vidi. Ima jedna plava ptica u mom srcu koja zeli da izadje ali ja je nalivam viskijem i udisem dim od cigareta tako da kurve i barmeni i bakalini nikad ne saznaju da je unutra. Ima jedna plava ptica u mom srcu koja zeli da izadje ali ja sam isuvise opasan za nju, kazem joj miruj,jel' hoces nesto da zabrljas? Hoces da zajebes stvar? Hosec da mi urnises prodaju knjiga u Evropi? Ima jedna plava ptica u mom srcu koja zeli da izadje ali ja sam pametan covjek,pustim je napolje samo ponekad nocu kad svi zivi spavaju kazem joj,znam da si tu i zato ne budi tuzna. Onda je vratim nazad ali ona pomalo pjevusi unutra, nisam je bas pustio da umre i onda tako spavamo zajedno, sa nasim tajnim paktom i sve je dovoljno lijepo da bi covjek mogao da zaplace,ali ja ne placem, a vi? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 4 Maj - 18:09 | |
| Napad i povlačenje
čitaj im čitaj im i pij vino, pusti neka devojke sanjaju kako ti sisaju dušu iz kurca čitaj im čitaj im i pij vino, naplati u kešu, zatim idi i pusti da neko drugi vozi. ali pre toga kada im čitaš čitaj im nove stvari da tebi ne bude dosadno a kad stigne aplauz i devojke gledaju u tebe vrelim sjajnim očima seti se kad si gladovao u malim sobama seti se da su tvoj autogram tražili samo kad si se potpisivao pre ulaska u ćelliju za pijance seti se kad su druge devojke mislile za tebe da si bubašvaba.
čitaj im čitaj im i pij vino, i seti se svih pesnika koji misle da je čitanje poezije nešto važno, da je to svetinja; to su pesnici koji te mrze, to su pesnici koji čitaju pred 8 ili 12 ili 14 ljudi. to su pesnici koji pišu o ljubavi i časti i hrabrosti ili veruju da pišu o tome.
ostavi devojke njima, potrebne su im devojke jer nemaju ništa drugo.
uzmi keš i strpaj ga u džep i izađi odatle, vrati se kući i zaključaj se.
tražiće te - želeće da objave snimak čitanja. daj ugovor advokatu.
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Bukowski Charles | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 5 od 10 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 653 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 653 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?