Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| Naslov: Re: Bukowski Charles Pon 11 Avg - 18:11 | |
| Čarls Bukovski "Djavo je bio vruć" "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. Oduvek sam se divio lupežima, odmetnicima, kurvinim sinovima. Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju. Puni su iznenađenja i eksplozija. Volim i propale žene, pijane kurve što psuju, zarozanih čarapa i razmazane šminke. Zanimaju me perverznjaci, a ne sveci. Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo..." Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Uto 2 Dec - 19:35 | |
| Moraš umrijeti nekoliko puta prije nego što zaista počneš živjeti! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Uto 2 Dec - 19:36 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Uto 2 Dec - 19:40 | |
| Čarls Bukovski - „Živim samo da bih napisao još pesama“ Samo me prepustite vetru, gurnite me preko ivice kuhinjskog stola tamo gde nebo pada u more - do poslednjeg neizrecivog kraja koji ćemo jednog dana svi mi doživeti i konačno spoznati.“ Bes. Tuga. Žene. Kocka. Alkohol. Iznajmljeni stanovi. Bubašvabe. Prazne flaše. Bolest. Pisaća mašina. Bukovski. Bukovski nije imao detinjstvo, već samo sećanja na očev vojnički kaiš. Otac, američki vojnik, izuzetno grub i nasilan, tukao ga je, gotovo svakodnevno. Kao i svaki dečak, izložen nasilju u porodici, povlači se u sebe, pokušavajući da se izoluje od tog ludila, sve do doba puberteta kada „puca“ i ocu vraća udarac kako bi se zaštitio. U porodici nije imao dovoljno ljubavi. Bio je sam i odbačen. Njegovo već poljuljano samopouzdanje u detinjstvu, ne popravlja se ni u periodu puberteta. Fizička naruženost - ožiljci po licu i telu prouzkovani velikim brojem akni, zbog kojih je podrvgavan i hirurških zahvatima, Bukovskog određuju kao nekoga ko nije omiljen u društvu. Zbog fizičkog izgleda, u mladosti, Bukovski nije bio omiljen ni kod žena. Smatrale su ga ružnim. I kasnije, Bukovski se vezivao za starije žene, koje su bile sklone porocima kao i on sam, za žene sa čudnom prošlošću i potresnim životnim pričama. Opisuje ih kao osobe uništene depresijom, uzaludnim gnevom, vriskanjem i besmislenim samosažaljenjem. Sa njima je pronalazio crtu zajedništva, utehu za sopstvene duševne tragedije, prazan krevet i još praznije flaše. „Vidim toliko muškaraca sa mirnim čistim devojkama u cicanim haljinama, Devojaka čija lica nisu gruba ni okrutna. Ne dovodite mi nikad kurvu, govorim prijateljima, zaljubiću se u nju. Ti ne bi podneo dobru ženu Bukovski. Potrebna mi je dobra žena, potrebna mi je više od ove pisaće mašine, više od mog automobila, više od Mocarta, toliko mi je potrebna dobra žena da je već osećam u vazduhu, osećam je pod prstima, vidim pločnike stvorene za njena stopala, vidim jastuke za njenu glavu, osećam svoj suzdržani smeh, vidim je kako mazi mačku, vidim je kako spava, vidim njene papuče na podu. Znam da ona postoji, ali gde je na ovoj zemlji kad me kurve stalno pronalaze?“ Pisao je o njima. Voleo ih je i kad su mu razbijale glavu praznim staklenim flašama, dok mu je krv tekla niz lice i dok su ga ušivali. I pored toga što su neke od žena sa kojima je bio bile izuzetno grube sa glavom uronjenom u sopstveno ludilo, on je i dalje govorio da je žena topla kao puter. Njegova spoljašnjost i pogan jezik čine samo jednu stranu novčića. Govorio je da usamljenost nije najgora stvar na svetu. Najgora stvar na svetu je po rečima Bukovskog - „prekasno“. „ I uskoro će biti prekasno za mene i proživeću život s dragostorima, mačkama, čaršavima, pljuvačkom, novinama, ženama, vratima i drugim asortimanom, ali nigde živog čoveka.“ Mnogi ga ne znaju kao pesnika, iako je pesme pisao svakodnevno. Pesme za Džejn. Zapravo, pesme o Džejn Kuni Bejker, koja je umrla 22.1.1962.godine u bolnici. U pesmama koje je za nju pisao, njegov bol je opipljiv. Njegov bol „boli“. „I otišla si kao što si došla Brzo si me ostavila, Toliko si me puta ranije ostavila Kada sam mislio da će me to uništiti Ali nije I uvek si se vraćala. Sada sam isključio crveni radio I neko je u susednom stanu tresnuo vratima. Osuda je konačna. Neću te pronaći na ulici Niti će telefon zvoniti i nijedan me trenutak Neće ostaviti na miru. Nije dovoljno što ima mnogo smrti I što ovo nije prva, Nije dovoljno što mogu da živim još mnogo dana, Čak možda i godina. To nije dovoljno. Telefon je kao mrtva životinja koja ne progovara A kad opet progovori Uvek će to biti pogrešan glas. Čekao sam i ranije i uvek si ponovo dolazila. Sada ti moraš da čekaš mene.“ Da, to je taj usamljeni čovek koji se trudi da ostane mlad slušajući Sibelijusa na malom crvenom radiju. Dok lovi ruže avenijama mrtvih, on shvata da više nema plavokose nimfe u zelenoj haljini, da ga voli i uspava dok čeka i da mu nema pomoći. Njegov telefonski broj 462-0614 je mrtav i ne zvoni. „Ne pišem iz nekog saznanja. Kad telefon zazvoni i ja bih hteo da čujem reči od kojih bi mi bilo lakše. Zato je moj broj u imeniku.“ Vino i klasična muzika su ga držali u životu. Smatrao je da su samo biljke i životinje iskreni prijatelji, da je najbolje biti sam, da predugo življenje traži više od vremena. Najviše je voleo međuprostor u kojem je mogao da spava. „Spavanje je najbolje. Mala noćna igra između tebe i života.“ Bukovski je napisao i scenario za film „Burfly“ 1987. godine u kom igraju Miki Rurk i Fej Danavej. O tome je napisao: „Džejn, koja je već 31 godinu mrtva, nikad ne bi mogla da zamisli da ću napisati scenario o našim pijanim danima zajedno i da će od toga nastati film i da će čarobna filmska zvezda glumiti nju. Kao da čujem Džejn: „čarobna filmska zvezda? zar još i to!“ Džejn, to je samo šou-biz, zato nastavi da spavaš, ljubavi, jer koliko god da se trudili, jednostavno nisu mogli da nađu nekog kao što si ti. a ne mogu ni ja.“ Eto. Čovek je živ kad pronađe ono što traži i mrtav kad shvati da je to nešto ponovo izgubio. U tom međuprostoru čovek piše pesme. (Citati iz zbirke pesama Za Džejn. Preveo Flavio Rigonat, LOM, Beograd, 2011.) |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 15 Jan - 18:48 | |
| ЧУДО НАЈКРАЋЕ ТАЈНЕ
Знаш, било је много добро. Било је, боље него било шта.
Било је, као нешто, што можемо да подигнемо, држимо, гледамо и онда се смејемо, због тога.
Били смо на Месецу. Били смо у Месецу, имали смо га.
Били смо у врту, били смо у бескрајном понору. Нигде нема таквог места.
Било је дубоко, и светло, и високо.
Примакло се тако близу лудила, смејали смо се безумно.
Твој смех и мој.
Памтим кад су твоје очи, гласно рекле волим, сада, док се ови зидови, тако нечујно љуљају.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 15 Jan - 18:55 | |
| ПЛАВА ПТИЦА Има једна плава птица у мом срцу која жели да изађе ван али сам исувише опасан за њу, кажем јој, остани унутра, нећу да те свако види. Има једна плава птица у мом срцу која жели да изађе ван али је наливам вискијем и увлачим дим од цигарета тако да курве, бармени и ситни трговци никад не сазнају да је унутра. Има једна плава птица у мом срцу која жели да изађе али сам исувише опасан за њу, кажем јој, смири се, зар желиш да ме рашчерупаш? зар хоћеш да ми зајебеш све? зар хоћеш да ми упропастиш продају књига у Европи? Има једна плава птица у мом срцу која жели да изађе али сам паметан човек, пустим је напоље само понекад ноћу кад свако жив спава. кажем јој, знам да си ту, и зато не буди тужна. онда је вратим назад, и она помало певуши унутра, не дам јој да умре и онда ми тако спавамо заједно са нашом малом тајном и све је то толико лепо да би човек могао да заплаче, али не плачем, а ти? Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Ned 15 Mar - 10:54 | |
| “Svi ćemo umrijeti, svi, kakav cirkus! Samo to bi nas trebalo natjerati da volimo jedni druge, ali to ne činimo. Teroriziramo jedni druge glupostima, pojede nas ništa. ” Charles Bukowski |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Ned 15 Mar - 11:21 | |
| Čujem čak i planine ,način na koji se smeju plavim padinama dole u vodi ribe plaču I sva je voda njihove suze slušam vodu u propijenim noćima i tuga toliko raste da je čujem u budilniku postaje ručka na komodi postaje papir na podu postaje kašika za cipele kartica od perionice postaje dim cigarete koji se penje kapelom tamnih vijuga......... to malo znači sasvim mala ljubav nije tako loša ili sasvim mali život ono što se meri je čekanje na zidove rodjen sam za ovo rodjen sam da lovim ruže niz aveniju mrtvih Charls Bukovski "Okončanje bola" (1972) |
| | | sav@ VIP
Poruka : 13899
Učlanjen : 08.08.2011
| Naslov: Re: Bukowski Charles Ned 15 Mar - 16:35 | |
| |
| | | sav@ VIP
| Naslov: Re: Bukowski Charles Uto 17 Mar - 18:47 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Uto 31 Mar - 9:20 | |
| „Samo me prepustite vetru, gurnite me preko ivice kuhinjskog stola tamo gde nebo pada u more - do poslednjeg neizrecivog kraja koji ćemo jednog dana svi mi doživeti i konačno spoznati.“ Bes. Tuga. Žene. Kocka. Alkohol. Iznajmljeni stanovi. Bubašvabe. Prazne flaše. Bolest. Pisaća mašina. Bukovski. Bukovski nije imao detinjstvo, već samo sećanja na očev vojnički kaiš. Otac, američki vojnik, izuzetno grub i nasilan, tukao ga je, gotovo svakodnevno. Kao i svaki dečak, izložen nasilju u porodici, povlači se u sebe, pokušavajući da se izoluje od tog ludila, sve do doba puberteta kada „puca“ i ocu vraća udarac kako bi se zaštitio. U porodici nije imao dovoljno ljubavi. Bio je sam i odbačen. Njegovo već poljuljano samopouzdanje u detinjstvu, ne popravlja se ni u periodu puberteta. Fizička naruženost - ožiljci po licu i telu prouzkovani velikim brojem akni, zbog kojih je podrvgavan i hirurških zahvatima, Bukovskog određuju kao nekoga ko nije omiljen u društvu. Zbog fizičkog izgleda, u mladosti, Bukovski nije bio omiljen ni kod žena. Smatrale su ga ružnim. I kasnije, Bukovski se vezivao za starije žene, koje su bile sklone porocima kao i on sam, za žene sa čudnom prošlošću i potresnim životnim pričama. Opisuje ih kao osobe uništene depresijom, uzaludnim gnevom, vriskanjem i besmislenim samosažaljenjem. Sa njima je pronalazio crtu zajedništva, utehu za sopstvene duševne tragedije, prazan krevet i još praznije flaše. „Vidim toliko muškaraca sa mirnim čistim devojkama u cicanim haljinama, Devojaka čija lica nisu gruba ni okrutna. Ne dovodite mi nikad kurvu, govorim prijateljima, zaljubiću se u nju. Ti ne bi podneo dobru ženu Bukovski. Potrebna mi je dobra žena, potrebna mi je više od ove pisaće mašine, više od mog automobila, više od Mocarta, toliko mi je potrebna dobra žena da je već osećam u vazduhu, osećam je pod prstima, vidim pločnike stvorene za njena stopala, vidim jastuke za njenu glavu, osećam svoj suzdržani smeh, vidim je kako mazi mačku, vidim je kako spava, vidim njene papuče na podu. Znam da ona postoji, ali gde je na ovoj zemlji kad me kurve stalno pronalaze?“ Pisao je o njima. Voleo ih je i kad su mu razbijale glavu praznim staklenim flašama, dok mu je krv tekla niz lice i dok su ga ušivali. I pored toga što su neke od žena sa kojima je bio bile izuzetno grube sa glavom uronjenom u sopstveno ludilo, on je i dalje govorio da je žena topla kao puter. Njegova spoljašnjost i pogan jezik čine samo jednu stranu novčića. Govorio je da usamljenost nije najgora stvar na svetu. Najgora stvar na svetu je po rečima Bukovskog - „prekasno“. „ I uskoro će biti prekasno za mene i proživeću život s dragostorima, mačkama, čaršavima, pljuvačkom, novinama, ženama, vratima i drugim asortimanom, ali nigde živog čoveka.“ Mnogi ga ne znaju kao pesnika, iako je pesme pisao svakodnevno. Pesme za Džejn. Zapravo, pesme o Džejn Kuni Bejker, koja je umrla 22.1.1962.godine u bolnici. U pesmama koje je za nju pisao, njegov bol je opipljiv. Njegov bol „boli“. „I otišla si kao što si došla Brzo si me ostavila, Toliko si me puta ranije ostavila Kada sam mislio da će me to uništiti Ali nije I uvek si se vraćala. Sada sam isključio crveni radio I neko je u susednom stanu tresnuo vratima. Osuda je konačna. Neću te pronaći na ulici Niti će telefon zvoniti i nijedan me trenutak Neće ostaviti na miru. Nije dovoljno što ima mnogo smrti I što ovo nije prva, Nije dovoljno što mogu da živim još mnogo dana, Čak možda i godina. To nije dovoljno. Telefon je kao mrtva životinja koja ne progovara A kad opet progovori Uvek će to biti pogrešan glas. Čekao sam i ranije i uvek si ponovo dolazila. Sada ti moraš da čekaš mene.“ Da, to je taj usamljeni čovek koji se trudi da ostane mlad slušajući Sibelijusa na malom crvenom radiju. Dok lovi ruže avenijama mrtvih, on shvata da više nema plavokose nimfe u zelenoj haljini, da ga voli i uspava dok čeka i da mu nema pomoći. Njegov telefonski broj 462-0614 je mrtav i ne zvoni. „Ne pišem iz nekog saznanja. Kad telefon zazvoni i ja bih hteo da čujem reči od kojih bi mi bilo lakše. Zato je moj broj u imeniku.“ Vino i klasična muzika su ga držali u životu. Smatrao je da su samo biljke i životinje iskreni prijatelji, da je najbolje biti sam, da predugo življenje traži više od vremena. Najviše je voleo međuprostor u kojem je mogao da spava. „Spavanje je najbolje. Mala noćna igra između tebe i života.“ Bukovski je napisao i scenario za film „Burfly“ 1987. godine u kom igraju Miki Rurk i Fej Danavej. O tome je napisao: „Džejn, koja je već 31 godinu mrtva, nikad ne bi mogla da zamisli da ću napisati scenario o našim pijanim danima zajedno i da će od toga nastati film i da će čarobna filmska zvezda glumiti nju. Kao da čujem Džejn: „čarobna filmska zvezda? zar još i to!“ Džejn, to je samo šou-biz, zato nastavi da spavaš, ljubavi, jer koliko god da se trudili, jednostavno nisu mogli da nađu nekog kao što si ti. a ne mogu ni ja.“ Eto. Čovek je živ kad pronađe ono što traži i mrtav kad shvati da je to nešto ponovo izgubio. U tom međuprostoru čovek piše pesme. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 16 Apr - 9:12 | |
| Čujem čak i planine ,način na koji se smeju plavim padinama dole u vodi ribe plaču I sva je voda njihove suze slušam vodu u propijenim noćima i tuga toliko raste da je čujem u budilniku postaje ručka na komodi postaje papir na podu postaje kašika za cipele kartica od perionice postaje dim cigarete koji se penje kapelom tamnih vijuga......... to malo znači sasvim mala ljubav nije tako loša ili sasvim mali život ono što se meri je čekanje na zidove rodjen sam za ovo rodjen sam da lovim ruže niz aveniju mrtvih Charls Bukovski "Okončanje bola" (1972) |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Pet 15 Maj - 8:47 | |
| Ne svraćajte, ali ako već svratite... - Charles Bukowski
Da, naravno, biću tu ako nisam napolju ne kucajte ako su svetla pogašena ili ako čujete glasove ili možda čitam Prusta ako neko proturi Prusta ispod mojih vrata ili neku od njegovih kostiju za moju čorbu i ne mogu da vam zajmim novac ni telefon ili ono što je ostalo od mojih kola mada možete dobiti novine od juče staru košulju ili sendvič sa salamom ili prespavati na kauču ako ne vrištite noću i možete da pričate o sebi to je tako normalno; teška vremena pritiskaju sve nas osim što se ja ne trudim da stvorim porodicu da pošaljem decu na Harvard ili kupim lovište, ne ciljam visoko samo pokušavam da ostanem živ još malo, i zato, ako ponekad kucate i ja se ne javim a unutra nema žene možda sam slomio vilicu i tražim neku žicu ili lovim leprtire u mojim tapetima, mislim, ako se ne javim nisam se javio, a razlog je što još nisam spreman da vas ubijem ili vas zavolim, ili vas čak prihvatim to znači da ne želim da razgovaram zauzet sam, lud sam, milo mi je ili možda pletem omču; i zato, ako su svetla čak i upaljena i čujete zvuke kao disanja ili molitve ili pevanja radija ili kotrljanja kockica ili kucanja na mašini - odlazite, nije pravi dan, noć, čas; to nije ignorisanje neučtivosti, ne želim da ikoga povredim, čak ni bubu ali ponekad skupljam dokaze one vrste za koju treba malo razvrstavanja, a vaše plave oči, recimo plave i vaša kosa, ako je imate ili vaše misli - one ne mogu da uđu dok uže nije isečeno ili vezano u čvor ili dok se ne obrijem u novim ogledalima, dok svet ne stane ili se otvori zauvek |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Ned 29 Nov - 19:21 | |
| Ne svraćajte, ali ako već svratite... Da, naravno, biću tu ako nisam napolju ne kucajte ako su svetla pogašena ili ako čujete glasove ili možda čitam Prusta ako neko proturi Prusta ispod mojih vrata ili neku od njegovih kostiju za moju čorbu i ne mogu da vam zajmim novac ni telefon ili ono što je ostalo od mojih kola mada možete dobiti novine od juče staru košulju ili sendvič sa salamom ili prespavati na kauču ako ne vrištite noću i možete da pričate o sebi to je tako normalno; teška vremena pritiskaju sve nas osim što se ja ne trudim da stvorim porodicu da pošaljem decu na Harvard ili kupim lovište, ne ciljam visoko samo pokušavam da ostanem živ još malo, i zato, ako ponekad kucate i ja se ne javim a unutra nema žene možda sam slomio vilicu i tražim neku žicu ili lovim leprtire u mojim tapetima, mislim, ako se ne javim nisam se javio, a razlog je što još nisam spreman da vas ubijem ili vas zavolim, ili vas čak prihvatim to znači da ne želim da razgovaram zauzet sam, lud sam, milo mi je ili možda pletem omču; i zato, ako su svetla čak i upaljena i čujete zvuke kao disanja ili molitve ili pevanja radija ili kotrljanja kockica ili kucanja na mašini - odlazite, nije pravi dan, noć, čas; to nije ignorisanje neučtivosti, ne želim da ikoga povredim, čak ni bubu ali ponekad skupljam dokaze one vrste za koju treba malo razvrstavanja, a vaše plave oči, recimo plave i vaša kosa, ako je imate ili vaše misli - one ne mogu da uđu dok uže nije isečeno ili vezano u čvor ili dok se ne obrijem u novim ogledalima, dok svet ne stane ili se otvori zauvek. Čarls Bukovski |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 15 Sep - 15:48 | |
| "...Praznina u mojoj glavi. Postajalo je hladnije. Pošto sam matori konj. pomislio sam da bi trebalo da uzmem sako. Spustio sam se pokretnim stepenicama sa četvrtog nivoa. Ko je izmislio pokretne stepenice? Ljudi idu gore-dole pokretnim stepenicama, liftovima, voze automobile, otvaraju garaže dodirom na dugme. Onda odlaze u teretane da skidaju salo. Za četiri hiljade godina nećemo ni imati noge, puzaćemo naokolo na šupcima, ili ćemo se možda kotrljati kao lopte. Svaka vrsta uništava sebe. Dinosauruse je ubilo to što su pojeli sve naokolo i onda morali da pojedu jedni druge, tako da je na kraju ostao samo jedan, i taj bednik je crkao od gladi." “Ono najčudnije kada ljudi umru su njihove cipele. To je najtužnija stvar. Kao da najveći deo njihove ličnosti ostaje u njihovim cipelama.” Čarls Bukovski "Dnevnik" |
| | | Gost Gost
| "Ima mnogo samih žena na svetu sa jednim, dva ili tri deteta. I čovek se pita, kud su muževi ptišli ili kud su ljubavnici otišli i ostavili iza sebe sve te ruke, oči, stopala i glasove." Čarls Bukovski "Selected Poems" |
| | | Gost Gost
| "Čudo najkraće traje... Bilo je kao nešto što možemo da podignemo, držimo, gledamo i onda se snejeno zbog toga. Bilo je duboko i svetlo i visoko. Primaklo se tako blizu ludila."
"Kad telefon zazvoni, i ja bih voleo da čujem reči od kojih bi mi bilo lakše. Zato je i moj broj u imeniku."
"Vetar je jak noćas. Ledeni vetar i ja mislim na sve one beskućnike. Nadam se da neki od njih imaju bocu crnog."
"Tek kada si beskućnik primećuješ da je sve nečije vlasništvo i da postoje brave na svemu." Čarls Bukovski "Selected Poems" |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 15 Sep - 15:51 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 15 Sep - 15:51 | |
| "Lepo bi bilo umreti za pisaćom mašinom umesto sa dupetom nabijenim u tvrdu gusku. Posetio sam prijatelja pisca u bolnici koji je umirao, milimetar po milimetar, na najgori mogući način. Ipak je tokom svake posete (kad je bio pri svesti) nastavljao da mi priča o svom pisanju (ne kao dostignuću već kao magičnoj opsesiji) i nisu mu smetale moje posete, jer je znao da tačno razumem ono što govori. Na njegovom pogrebu očekivao sam da se digne iz kovčega i kaže: "Kinaski, bila je to dobra trka, vredelo je." Nikada nije saznao kako izgledam jer je oslepeo pre nego što sam ga upoznao, ali znao je da sam shvatio njegovu sporu i užasnu smrt. Rekao sam mu jednom, da ga bogovi kažnjavaju zato što je tako dobro pisao. Nadam se da nikada neću tako dobro pisati, želim da umrem nad ovom pisaćom mašinom, tri reda pre kraja stranice, s dogorelom cigaretom medju prstima, dok radio i dalje svira. Hoću samo da pišem tek toliko dobro da završim tako." Čarls Bukovski "Predlog za jedan aranžman" |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 15 Sep - 15:52 | |
| "Od mojih prvih djačkih ljubavi, ostao sam stidljivo, beznadežno i nesrećno zaljubljen u žene: svaka žena koju sam voleo izgledala mi je suviše dobra za mene, gotovo nedostižna. Kao mlad nisam flertovao, nisam nikada imao male ljubavne avanture, i za sve vreme svog drugog braka, u kome sam bio duboko nezadovoljan, voleo sam žene, čeznuo za njima i izbegavao ih. Sada, kad počinjem da starim, žene su svuda oko mene iako ih nisam tražio. Čak je i moja večita stidljivost nestala. Ruke nalaze moju ruku, usne se priljubljuju uz moje. U mom uskovitlanom i pomalo napornom ljubavnom životu, u mirisu njihove kose, kože, pudera i parfema ja osećam da neko u meni zna čemu sve to vodi. Zna da će mi i ovo biti oduzeto, da ovaj pehar mora da se isprazni i da se ponovo do vrha napuni, do mučnine; da ova najskrivenija žudnja mora da se utoli i da umre, da ću iz ovog davno priželjkivanog raja uskoro morati da odem, svestan da je i on bio samo obična krčma iz koje ću pobeći trom i bez sećanja.
Tako je oduvek bilo sa svim onim za čim sam žudeo: tek kada bih osetio da se moja želja umara i lagano gasi, nedostupni i željeni plod bi mi iznenada padao u krilo, ali i on je bio samo jedna jabuka kao i sve ostale: čovek je poželi i pojede i njena draž i čarolija nestanu. To je moja sudbina. Nekada sam čeznuo za slobodom i taj pehar sam već ispio, želeo sam da budem sam, kao što sam želeo slavu i blagostanje, ali samo da bih se zasitio i da bi me probudila nova žedj, drugačija, uvek drugačija. Kad se samo setim kako sam kao mlad poštovao brak i decu, toliko da sam se jedva usudjivao da ih poželim za sebe; imao sam i ženu i decu, moju dragu decu koju sam nežno voleo – a šta mi je od svega ostalo! I slava je iznenada došla i brzo me zasitila, bila je tako glupa i dosadna! Jedno vreme sam želeo da imam samo jednostavan i bezbrižan život bez profesionalnih obaveza, bez slave, jednu kućicu u selu samo za sebe – i to sam dobio; imao sam novac, napravio sam ljupku malu kuću i zasadio lep vrt – jednog dana ponovo je sve postalo beznačajno i pretvorilo se u prah! Kao što sam u mladosti žarko priželjkivao velika putovanja – Rim, Sicilija, Španija, Japan – i to je došlo, i to je postalo moje, mogao sam da putujem i putovao sam vozom i brodom u mnoge daleke zemlje,obišao sam svet i vratio se, i taj plod sam okusio i više nije imao onu draž!
To isto mi se sada dešava sa ženama. Nekada daleke, dugo željene i nedostupne, sada su moje. Bog zna šta ih je privuklo! Milujem njihovu kosu, uzdrhtale nežne grudi, i s čudjenjem držim u ruci rajski plod koji me mamio i koji sam zagrizao. Ukusan je, sladak i zreo, nema šta da mu zamerim – samo što zasiti, brzo zasiti i već slutim da ću ga ubrzo odbaciti. Često sam se pitao šta to moji prijatelji vide u meni, šta žene nalaze u meni, jer im nisam odan – ali u suštini sam znao i znam šta ih privlači i šta je to što mi još uvek daje izvesnu moć nad ljudima. Oni osećaju u meni ono što život čini neobičnim i burnim, naslućuju impulse i osećanja koja su promenljiva ali snažna, osećaju moju čežnju, vatrenu i neukrotivu, koja me uvek vodi ka nečem novom. Taj impuls i ta žedj pomažu mi da prodjem kroz sva kraljevstva realnog sveta, da ih iscrpim i učinim irealnim, i da, izgarajući i nadvisujući ih, pobegnem u bezimeno i nepoznato. Bilo je kasno kada sam se te prolećne noći popeo na brdo i vratio kući; kiša je tiho pevušila u dudovom lišću, pod mantilom se uz mene pripijala mala smedjokosa žena dok smo se opraštali. Kada je sa mojih grozničavih usana ispila poslednji poljubac pred svojom seoskom kućom, videh kako se na kišovitom nebu pomaljaju plavetnila i zvezde. Jedna od njih je bila moja srećna zvezda, Jupiter. Drugu, tajanstveni Uran, nisam video, njoj ja služim i ona je ta koja moju nemirnu sudbinu iz ovog bednog haosa vodi prema tajni i čaroliji. Ali ona je uvek tu i uvek me privlači i upija svojim ćutljivim, mističnim pogledom." Čarls Bukovski "Zabeleške jednog pokvarenjaka" |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 15 Sep - 15:52 | |
| "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. Oduvek sam se divio lupežima, odmetnicima, kurvinim sinovima. Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju. Puni su iznenađenja i eksplozija. Volim i propale žene, pijane kurve što psuju, zarozanih čarapa i razmazane šminke. Zanimaju me perverznjaci, a ne sveci. Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo..." Čarls Bukovski "Djavo je bio vruć" |
| | | sav@ VIP
| Naslov: Re: Bukowski Charles Čet 15 Sep - 17:34 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Pet 16 Sep - 9:56 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Bukowski Charles Pet 16 Sep - 9:57 | |
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Bukowski Charles | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 3 od 10 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 562 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 562 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?